Rămâi conectat

Politică Administrație

Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat

Creșterea pragului valoric pentru abuzul în serviciu până la 250.000 de lei a stârnit numeroase reacții. „Noua OUG 13” va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Horațiu Florea și-a expus părerea referitor la proiectul de lege, care ”încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate”.

”Introducerea pragului de 250.000 lei pentru încadrarea unui abuz în serviciu la categoria infracțiuni arată foarte clar că democrația românească mai are multe de învățat.

Ceea ce a trecut azi de Senat drept proiect încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate, cea care stă la baza oricărui sistem statal sănătos. Orice altă explicație este de prisos…”, a scris Horațiu Florea pe pagina de Facebook.

Reamintim că senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, pentru abuzul în serviciu.

Mai precis, este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Propunerea aparține parlamentarilor PSD, PNL și UDMR.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” și 11 abțineri.

Potrivit amendamentului admis în Comisia juridică, ”fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

În 2017, ordonanța de urgență (OUG 13) adoptată de Guvernul Grindeanu, care a scos în stradă sute de mii de oamenii, introducea un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Atunci, Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, era acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat era de circa 107.000 lei, potrivit Antena3.

Totodată, parlamentarii USR sunt de părere că această modificare de lege este ”același prag la abuzul în serviciu gândit de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, același prag care a scos în stradă sute de mii de români”, ei făcând referire la protestele față de OUG13.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea