Rămâi conectat

Ştirea zilei

Heliportul de la Blaj, cel mai modern din județul Alba, mai aproape de a deveni realitate: A primit undă verde din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Heliportul de la Blaj, cel mai modern din județul Alba, mai aproape de a deveni realitate: A primit undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru proiectul „Construire heliport in municipiul Blaj”, propus spre a fi amplasat în Municipiul Blaj.

Prin “Strategia de dezvoltare aeromedicală SMURD, pe termen mediu şi lung, în România”, Ministerul Sănătăţii a evidenţiat faptul că, activitatea aeromedicală în România este asigurată potrivit Legii 95/2006, în 8 baze de operare: Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Constanţa, Craiova, Arad, Galaţi şi Jibou, repartizate conform centrelor regionale propuse de Ministerul Sănătăţii.

Conform strategiei, punctele de operare aeromedicale au fost înfiinţate eşalonat şi dotate cu 8 elicoptere, câte unul pentru fiecare punct şi un avion mediu curier, medicalizat.

Propunerea de repartizare a centrelor regionale a avut ca principale argumente dezvoltarea socio-economică a zonei arondate, acoperirea distanţelor aeriene şi terestre, dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, precum şi raza de acţiune a elicopterelor, în cadrul zonelor de intervenţie.

Serviciile aeromedicale au devenit servicii de intervenţie publică integrată, de importanţă strategică, asigurate de echipe integrate de urgenţă, specializate în acordarea asistenţei medicale şi tehnice de urgenţă, având ca operator aerian unic structurile de aviaţie ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele judeţene, regionale şi cu autorităţile publice locale.

Strategia de dezvoltare aeromedicală SMURD se regăseşte şi în ’’Strategia dezvoltării aviaţiei Ministerului Administraţiei şi Internelor 2010-2020”, aprobată prin Hotărârea CSAT, nr. 91/30.09.2010.

Pentru ca elicopterul să poată ateriza la Blaj, este necesară existenţa unui heliport proiectat, construit şi autorizat, în conformitate cu Ordinul comun nr. 277/777 din 23 iunie 2004, emis de ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul sănătăţii, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterele achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate operatorilor medicali Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, aprobată prin Legea nr. 40/2004: ”i) Spitalele judeţene, precum şi spitalele la care se va efectua transportul victimei (victimelor) în cadrul intervenţiei primare şi secundare vor avea obligaţia să asigure în timpul cel mai scurt posibil infrastructura necesară operării elicopterelor (platforme de aterizare omologate), de comun acord cu operatorul aerian”.

Pentru ca, în situaţii de urgenţă (inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război etc.), elicoptere care execută acest gen de misiuni să poată ateriza, heliportu. este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară -MI-17, în acest moment, creându-se astfel posibilitatea ca orice tip de elicopter să poată ateriza pe heliport.

Prin autorizarea heiportului, se garantează că proiectarea şi construcţia acestuia au respectat reglementările aeronautice civile aplicabile, astfel încât, să se asigure siguranţa zborului.

Conform Certificatului de urbanism nr. 185 din 03.11.2021, amplasamentul pentru realizarea heliportului are următoarele suprafeţe:

Suprafaţă teren = 9518 m2;
Suprafaţa construită = 0 ni2;
Suprafaţa desfăşurată = 0 m2;
POT = 0%;
CUT = 0;

Suprafeţe pavate/betonate 1394 m2, din care:

– platformă Detonată HELIPORT: 484 m2;
– drum acces, pacare heliport şi platformă amplasare containere metalice: 953 m2. Spaţii verzi = 8224 m2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea