Hărțuirea sexuală și cea morală în școli și în universități, dar și la locul de muncă vor putea fi raportate și prin sesizări anonime și fără semnătură olografă
Hărțuirea sexuală și cea morală în școli și în universități, dar și la locul de muncă vor putea fi raportate și prin sesizări anonime și fără semnătură olografă
Guvernul a aprobat vineri, 31 ianuarie 2025, o modificare la hotărârea privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă, astfel încât vor fi acceptate sesizări anonime și fără semnătură olografă și în școli și universități.
Actul vine în completarea legii care stabilește că vor fi luate în considerare petițiile anonime, lege adoptată după investigația Snoop.ro despre abuzurile profesorului Alfred Bulai de la SNSPA.
Hotărârea aprobată vineri de Executiv completează cadrul legal referitor la hărţuirea pe criteriul de sex, precum şi la hărţuirea morală la locul de muncă, astfel încât să se aplice și instituțiilor de învățământ superior și unităților din învățământul preuniversitar.
Citește și: Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare: Lege promulgată
„În esență, este vorba de a se accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă, precum și de a se extinde domeniul de aplicabilitate mai clar instituțiilor de învățământ superior și unităților din învățământul preuniversitar, creându-se astfel cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente”, a declarat ministrul Educației.
El a spus că prin acest act normativ vor fi introduse instrumente de prevenție și de protecție a victimelor hărțuirii.
„La nivelul întregului sistem vor fi introduse proceduri de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire pe criteriul de sex şi al hărţuirii morale la locul de muncă, în spațiul școlar sau în mediul universitar.
În plus, rolul şi responsabilitățile aflate în sarcina angajatorului/conducătorului, respectiv sarcinile angajaților sunt clar definite.
Un alt element extrem de important îl reprezintă introducerea mecanismelor de verificare și acordare de suport victimei, dar și consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
La rândul său, Guvernul a comunicat că prin adoptarea acestei hotărâri „vor fi implementate măsuri de prevenție, consiliere și sancționare, iar condițiile de sesizare a faptelor de hărțuire sexuală vor fi modificate.
Pentru protecția victimelor hărțuirii, vor fi introduse următoarele măsuri:
a) proceduri de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire pe criteriul de sex şi al hărţuirii morale la locul de muncă, în spațiul școlar sau în mediul universitar;
b) prevenirea actelor de hărţuire, prin măsuri stabilite în urma analizei și soluționării cazurilor;
c) stabilirea rolului şi responsabilităților în sarcina angajatorului/conducătorului, cât şi a angajaților.
d) adoptarea unor proceduri care să cuprindă mecanisme de verificare și acordare de suport victimei precum consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.
În ceea ce privește sesizările anonime, va fi introdusă o normă de excepție, care să permită victimei să depună sesizare scrisă și fără semnătura olografă. Sesizările care nu includ numele, prenumele sau datele de contact ale petentului vor fi examinate și soluționate dacă acestea conțin indicii referitoare la fapte de hărțuire sexuală sau morală.
Instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar vor elabora un raport anual privind implementarea prevederilor metodologiei, care va fi transmis către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), mai spune Guvernul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu Programul Rabla va continua și în acest an, însă vine cu schimbări pentru șoferi, după luni întregi de amânări: va fi disponibil doar pentru persoanele fizice, iar valoarea unora dintre vouchere ar urma să fie mai mică. Programul […]