Harta cutremurelor din România: Alba Iulia, alături de alte 2 orașe, cele mai SIGURE din țara noastră
Harta cutremurelor din România: Alba Iulia, alături de alte 2 orașe, cele mai SIGURE din țara noastră
Municipiul Alba Iulia, alături de Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai sigure mari oraşe din România în caz de cutremur. Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.
În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter. În Transilvania, potrivit lui Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid, afectând doar zona Braşovului.
Explicațiile cercetătorului de la INFP
„În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul, citat de MonitorulCluj, potrivit romaniatv.net.
Județul Cluj este unul de podiș și de munte. Circa un sfert (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni. Restul suprafeței este format în proporție de 76% din dealuri și văi. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor.
Care sunt țările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa
În Europa, geografia generală a seismicităţii rezultă, în principal, din coliziunea plăcilor tectonice Africană şi Eurasiatică.
Pe continent sunt mai multe ţări europene care au regiuni cu puternică activitate seismică. Țările cu cel mai ridicat risc seismic la nivel european sunt Italia, Grecia și Turcia, cutremurele provocând pe teritoriul acestora dezastre imense în ultimul secol.
În Italia s-au produs nouă cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade Richter în ultimul secol. De departe, cel mai devastator a fost cel produs în 1915, care a avut 7 grade Richter și care a făcut peste 32.000 de victime.
Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!” VIDEO
Cel mai recent cutremur produs în Cizmă a fost cel din 2009, atunci când peste 300 de persoane și-au pierdut viața în regiunea Abruzzo în urma seismului de 6,3 grade, care a avut epicentrul lângă L’Aquila, capitala regiunii.
Italia nu este, însă, zona cu cel mai ridicat risc de producere a cutremurelor de pământ din Europa. În Grecia, în ultimii 100 de ani, s-au produs 15 cutremure de 6 şi 7 grade pe scara Richter, cu cel mai puternic produs în 1956.
Acela a avut o magnitudine de 7,7 grade și a omorât 56 de oameni. În 1999, însă, numărul morţilor a fost de aproape trei ori mai mare, după un cutremur de 6 grade care a lovit Atena.
Pe harta seismică a Europei, Turcia este, poate, cel mai greu încercată țară, cu 43 de cutremure de 6 şi 7 grade produse în ultimul secol. Unul dintre cele mai puternice a avut loc în 1939 și a făcut peste 32.000 de morţi.
Șase decenii mai târziu, în 1999, s-a produs un alt cutremur devastator, în regiunea Izmit, la 100 de kilometri de Istanbul, în urma căruia peste 17.000 de oameni și-au găsit sfârșitul.
România este una dintre țările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa
În ultimul secol, în România s-au înregistrat 13 seisme majore, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime.
În ceea ce privește daunele provocate, doar dacă ne referim la puternicul cutremur de pământ produs la 4 martie 1977, valoarea totală a pagubelor a depășit echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Au murit atunci 1.500 de oameni, iar peste 35.000 au rămas fără casă, informează Worldbank.org.
Cel mai puternic seism înregistrat în România în ultimii 30 de ani a avut o magnitudine de 6.0 grade şi s-a produs în octombrie 2004. Cel mai recent a avut loc în ianuarie 2020 și a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.
Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. De asemenea, există și alte zone epicentrale care se găsesc în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, precum și în Câmpia Română.
Zona seismică de maximă intensitate din țara noastră este Vrancea. Cutremurele vrâncene produc de obicei avarii însemnate, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a acestora.
Bucureştiul este cea mai vulnerabilă zonă urbană care este afectată de seismele produse în Vrancea. Cele mai periculoase zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon şi zona Otopeni, alături de Casa Presei Libere şi Băneasa. La polul opus, bucureştenii ar fi cel mai în siguranţă în zona Metalurgiei, IMGB şi Dâmboviţa.
Statistic vorbind, cutremurele cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter și peste se produc de regulă în zona Vrancea odată la aproximativ 10 ani. Cele cu magnitudinea de 7 grade au loc odată la 33 de ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de 7,5 grade sau peste se produc la fiecare 80 de ani.
Sursa: stiripesurse.ro romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]
VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]