Halloween – 31 octombrie. Mituri și adevăruri. Cum poţi slăbi de Halloween
Halloween – 31 octombrie. Mituri și adevăruri. Cum poţi slăbi de Halloween
În fiecare an, sărbătoarea pică pe 31 octombrie. Deşi a devenit mai mult o sărbătoare comercială, o zi a costumelor și a paradelor, Halloween-ul este celebrat în foarte multe țări.
Popularitatea acestei sărbători a crescut în Germania și în Italia. Halloween-ul este sărbătorit în Mexic, acolo unde oamenii cred că spiritele celor decedați vin printre noi și își vizitează casele unde au locuit atunci când trăiau. În SUA, copiii merg la colindat de Halloween, având cunoscuta urare:”Trick or treat”. Dacă nu primesc dulciuri, copiii fac glume proaste ”gazdelor”, murdărind ușile sau umplându-le cu hârtie igienică.
Halloween-ul își are origini într-o veche legendă irlandeză, transportată apoi în America, ce-l are ca personaj principal pe Jack o’Lantern, un zgârgit, metamorfozat în celebrul dovleac de Halloween, pe care toți îl cunosc. Jack le juca feste tuturor, îndrăznind să-l provoace pe însuși Diavolul, căruia reușește să îi joace feste. Când Jack o’Lantern moare, porțile Raiului se închid pentru el, așa că ”apelează” din nou la Diavol, care refuză să ”îi facă loc” în haznaua iadului. Se sperie și îi cere măcar o călăuză pentru a hoinări în întuneric. Diavolul îi dă atunci un felinar, unealtă ce-i va deveni călăuză pentru eternitate.
Mituri și credințe despre Halloween
- Halloween nu este noaptea vrăjitoarelor
În afară de celebrul dovleac cu felinar, vrăjitoarele sunt omniprezente în această sărbătoare. De ce? Răspunsul se găsește în vechea Europă, când se credea că vrăjitoarele se reunesc în nopțile de 30 aprilie, 31 octombrie.
- De Halloween, morții nu se trezesc la viață
Superstiția provine de la vechii celți care sărbătoreau noaptea recoltelor în data de 31 octombrie, când mulțumeau divinității pentru recoletele bogate. Ei credeau că atunci morții se trezesc la viață.
- Sperietoarele
Sperietoarele sunt folosite de țărani pentru a păzi recoltele de păsările care le-ar putea invada și distruge. Acest element a fost, ulterior, asociat cu sărbătoare, cel mai probabil din rațiuni economice.
Adevăruri despre Halloween
Numele de Halloween a fost ales datorită influenței religiei creștine. Biserică catolică hotărăște să transforme ziua de 1 noiembrie în Sărbătoarea Tuturor Sfinților, cunoscută sub numele de Hallowmas, All Hallows. 31 octombrie este data Halloween-ului, de la denumirea scoțiană All-Hallows-Evening, adică ajunul sărbătorii All Hallows.
Un alt adevăr despre Halloween este că… te poate ajuta să slăbești. Cercetătorii susțin că dacă te uiți la un film de groază, poți arde tot atâtea calorii ca atunci când ai 30 de minute de activitate fizică. Motivul? Stresul la care ne supunem organismul când stăm în suspans.
Cum se sărbătorește Halloween în România
Nici românii nu au rămas indiferenți la sărbătoarea ”neagră” ce a acaparat lumea. Adulții se deghizează și merg la petreceri tematice, iar școlarii sărbătoresc, de regulă, tot prin costume, având diverse acțiuni, precum sculptarea dovlecilor și pictarea lor.
Sursa: a1.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]