Rămâi conectat

Actualitate

Halloween – 31 octombrie. Mituri și adevăruri. Cum poţi slăbi de Halloween

Publicat

în

Halloween – 31 octombrie. Mituri și adevăruri. Cum poţi slăbi de Halloween

În fiecare an, sărbătoarea pică pe 31 octombrie. Deşi a devenit mai mult o sărbătoare comercială, o zi a costumelor și a paradelor, Halloween-ul este celebrat în foarte multe țări. 

Popularitatea acestei sărbători a crescut în Germania și în Italia. Halloween-ul este sărbătorit în Mexic, acolo unde oamenii cred că spiritele celor decedați vin printre noi și își vizitează casele unde au locuit atunci când trăiau. În SUA, copiii merg la colindat de Halloween, având cunoscuta urare:”Trick or treat”. Dacă nu primesc dulciuri, copiii fac glume proaste ”gazdelor”, murdărind ușile sau umplându-le cu hârtie igienică.

Halloween-ul își are origini într-o veche legendă irlandeză, transportată apoi în America, ce-l are ca personaj principal pe Jack o’Lantern, un zgârgit, metamorfozat în celebrul dovleac de Halloween, pe care toți îl cunosc. Jack le juca feste tuturor, îndrăznind să-l provoace pe însuși Diavolul, căruia reușește să îi joace feste. Când Jack o’Lantern moare, porțile Raiului se închid pentru el, așa că ”apelează” din nou la Diavol, care refuză să ”îi facă loc” în haznaua iadului. Se sperie și îi cere măcar o călăuză pentru a hoinări în întuneric. Diavolul îi dă atunci un felinar, unealtă ce-i va deveni călăuză pentru eternitate.

Electrica Furnizare Discount

Mituri și credințe despre Halloween

  1. Halloween nu este noaptea vrăjitoarelor

În afară de celebrul dovleac cu felinar, vrăjitoarele sunt omniprezente în această sărbătoare. De ce? Răspunsul se găsește în vechea Europă, când se credea că vrăjitoarele se reunesc în nopțile de 30 aprilie, 31 octombrie.

  1. De Halloween, morții nu se trezesc la viață

Superstiția provine de la vechii celți care sărbătoreau noaptea recoltelor în data de 31 octombrie, când mulțumeau divinității pentru recoletele bogate. Ei credeau că atunci morții se trezesc la viață.

  1. Sperietoarele

Sperietoarele sunt folosite de țărani pentru a păzi recoltele de păsările care le-ar putea invada și distruge. Acest element a fost, ulterior, asociat cu sărbătoare, cel mai probabil din rațiuni economice.

Adevăruri despre Halloween

Numele de Halloween a fost ales datorită influenței religiei creștine. Biserică catolică hotărăște să transforme ziua de 1 noiembrie în Sărbătoarea Tuturor Sfinților, cunoscută sub numele de Hallowmas, All Hallows. 31 octombrie este data Halloween-ului, de la denumirea scoțiană All-Hallows-Evening, adică ajunul sărbătorii All Hallows.

Un alt adevăr despre Halloween este că… te poate ajuta să slăbești. Cercetătorii susțin că dacă te uiți la un film de groază, poți arde tot atâtea calorii ca atunci când ai 30 de minute de activitate fizică. Motivul? Stresul la care ne supunem organismul când stăm în suspans.

Cum se sărbătorește Halloween în România

Nici românii nu au rămas indiferenți la sărbătoarea ”neagră” ce a acaparat lumea. Adulții se deghizează și merg la petreceri tematice, iar școlarii sărbătoresc, de regulă, tot prin costume, având diverse acțiuni, precum sculptarea dovlecilor și pictarea lor.

Sursa: a1.ro

Publicitate

Actualitate

VIDEO| Protest în Sibiu, la statuia lui Brukenthal, cu Veta Biriș și Gheorghe Funar. „Aici trebuia să fie statuia lui Horea, Cloșca și Crișan”

Publicat

în

VIDEO| Protest în Sibiu, la statuia lui Brukenthal, cu Veta Biriș și Gheorghe Funar. „Aici trebuia să fie statuia lui Horea, Cloșca și Crișan”

Peste 200 de oameni au protestat sâmbătă în Sibiu la statuia baronului Samuel von Brukenthal din Piața Mare, nemulțumiți că aceasta este așezată în centrul orașului. Printre cei care au participat la protest s-au numărat și fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar și solista de muzică populară Veta Biriș.

„Am venit la această manifestare alături de moții mei. Am fost prima cântăreață care a readus în scenă cântecul istoric. Mă bucur că am reușit să sensibilizez cu aceste cântece inima românilor. Nu fac politică, nu mă interesează, eu am venit doar să cânt”, a declarat Veta Biriș, citată de Turnul Sfatului.

Electrica Furnizare Discount

Părintele Cătălin Dumitrean de la Biserica cu hramul “Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe strada Dealului a spus că e vorba de un protest împotriva trecutului, al prezentului și al viitorului, declarându-se împotriva certificatului verde. „Apropo de pașaportul verde de azi, nici atunci nu intrau românii în cetate fără pașaport verde, galben sau ce culoare aveau. Dacă țăranii români erau prinși peste noapte în cetate erau luați și bătuți chiar aici, în Piața Mare. (…) Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini. Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean.

Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean. Protestul a început cu rugăciunea ”Tatăl nostru” și cu intonarea Imnului național. „Nu e doar un protest al trecutului, este și un protest al prezentului și al viitorului. Când suntem călcați pe libertate, noi, românii, ne cam trezim”, a mai spus Dumitrean.

Protestatarii au strigat ”Jos criminalul”.

Citește mai mult

Actualitate

DEFINITIVAT 2022: CALENDARUL concursului pentru definitivare în învățământ. Când vor avea loc probele scrise

Publicat

în

Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022, a fost aprobat prin Ordinul nr. 5.239 din 9 septembrie 2021 și a fost publicat în Monitorul Oficial chiar în noaptea dinaintea începerii înscrierilor.

Calendarul desfășurării

1.10 – 7.10.2021 Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

16.09 – 14.10.2021 Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

Electrica Furnizare Discount

15.10 – 29.10.2021 Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar

Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

până la 3.06.2022 Efectuarea inspecțiilor de specialitate

6.06 – 17.06.2022 Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

20.07.2022 Susținerea probei scrise

27.07.2022 Afișarea rezultatelor

27.07 – 28.07.2022 Înregistrarea contestațiilor

28.07 – 3.08.2022 Soluționarea contestațiilor

4.08.2022 Afișarea rezultatelor finale

4.08 – 9.08.2022 Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

9.08 – 16.08.2022 Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Citește mai mult

Actualitate

Aiudul a spus: hai s-o facem! Ziua de Curățenie Națională 2021: bilanțul unui acțiuni civice încununată de succes

Publicat

în

Aiudul a spus: hai s-o facem! Ziua de Curățenie Națională 2021: bilanțul unui acțiuni civice încununată de succes

„Peste 100 de voluntari au participat astăzi la Ziua de Curățenie Națională 2021, un proiect al asociației Let’s Do It, România.

La finalul acțiunii au fost strânși aproximativ 240 de saci de gunoi, strânși până în preajma orei 14:00.

Le mulțumim profesorilor, elevilor și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect!” , transmit reprezentanții Primăriei Aiud pe mediul de socializare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare