Guvernul vrea să impoziteze moştenirile și donaţiile. Acelaşi impozit este pregătit şi pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate
Guvernul pregăteşte impozitarea moștenirilor și donațiilor cu 3% dacă depășesc valoarea de 100.000 de euro, conform unui proiect de modificare al Codului Fiscal, obținut de Profit.ro din surse guvenamentale. De asemenea, același impozit este pregătit să fie introdus şi pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea şi pe care le-au primit în schimbul acestor imobile.
În prezent, la capitolul „Categorii de venituri supuse impozitului pe venit” din Codul Fiscal este stabilit că sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie sunt venituri neimpozabile.
Guvernul vrea însă ca acestea să fie neimpozabile în limita sumei de 100.000 de euro. Peste această limită, moştenirile sau donaţiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cotă de 3%.
De asemenea, tot cu 3% vor fi impozitate, conform draftului, veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni, precum şi veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către moştenitorii titlurilor de conversie sau ai acţiunilor dobândite înainte de prima tranzacţionare, informează Profit.ro.
Acelaşi impozit va fi aplicat şi pentru veniturile aferente titlurilor de plată pentru imobile naţionalizate. Astăzi, în Codul Fiscal este stabilit că aceste venituri nu sunt impozabile.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Venituri din chirii 2025: Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile la ANAF Românii care își închiriază apartamentele în regim hotelier prin platforme precum Airbnb sau Booking trebuie să știe că ANAF a început un val amplu de controale și anunță sancțiuni dure pentru cei care nu și-au declarat veniturile. Citește și: Venituri din […]
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie De la 1 iulie 2025, românii cu venituri reduse vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor, printr-un nou program cu vouchere sau carduri de energie. Măsura se aplică după ce actualul sistem de plafonare a prețurilor […]