Guvernul vrea să garanteze împrumuturile tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă – PROIECT
Guvernul vrea să garanteze împrumuturile tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă. La fel și dobânda aferentă pentru creditele de până în 40 de mii de lei. După ce în 2009 se înființa o autoritate care ar fi trebuit să ajute tinerii cu împrumuturi, însă nu a acordat nici măcar un credit, proiectul revine acum în atenție.
Noua măsură apare în programul legislativ al Guvernului pentru perioada mai – decembrie 2018. Până la sfârșitul lunii, această măsură ar trebui să fie deja prezentată în Guvern.
Creditele fără dobândă ar urma să fie acordate tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă. Ele vor fi garantate de stat și tot statul va suporta dobânda pentru cei 5 ani cât este perioada maximă de creditare. Banii pot fi folosiți de tineri pentru educație, sănătate, cultură sau sport.
Chiar și așa, studenții sunt reticenți când vine vorba de împrumuturi.
Nemulțumirile tinerilor au legătură cu promisiuni mai vechi ale decidenților politici. În 2009 se înființa Agenția de Credite și Burse de Studii, însă de atunci instituția care ar trebuia să ajute studenții nu a acordat niciun credit, potrivit unui răspuns transmis Știrilor TVR.
Tinerii pot apela doar la bănci pentru împrumuturi, iar calculele actuale arată că sunt doar 3 instituții care au astfel de programe, doar pentru tinerii care lucrează. Rata pentru un credit de 40 de mii de lei poate depăși 900 de lei pe lună.
Tinerii care merg la studii în Uniunea Europeană beneficiază de oferte creditare în funcție de statul în care aleg să meargă. În Marea Britanie, de exemplu, studentul trebuie să ramburseze creditul după ce termină facultatea și doar după ce se angajează. La vecinii bulgari, ratele încep să fie plătite după un an de la terminarea studiilor, în maximum 10 ani.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale Guvernul a pregătit așa numita Ordonanță-trenuleț, cea care pregătește Legea bugetului de stat pentru anul 2025. Conform OUG, salariile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal. De asemenea, vor fi înghețate angajările. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor