Guvernul vrea să garanteze împrumuturile tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă – PROIECT

Guvernul vrea să garanteze împrumuturile tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă. La fel și dobânda aferentă pentru creditele de până în 40 de mii de lei. După ce în 2009 se înființa o autoritate care ar fi trebuit să ajute tinerii cu împrumuturi, însă nu a acordat nici măcar un credit, proiectul revine acum în atenție. 

Noua măsură apare în programul legislativ al Guvernului pentru perioada mai – decembrie 2018. Până la sfârșitul lunii, această măsură ar trebui să fie deja prezentată în Guvern.

ELIT

Creditele fără dobândă ar urma să fie acordate tinerilor sub 26 de ani care nu au un loc de muncă. Ele vor fi garantate de stat și tot statul va suporta dobânda pentru cei 5 ani cât este perioada maximă de creditare. Banii pot fi folosiți de tineri pentru educație, sănătate, cultură sau sport.

Chiar și așa, studenții sunt reticenți când vine vorba de împrumuturi.

Nemulțumirile tinerilor au legătură cu promisiuni mai vechi ale decidenților politici. În 2009 se înființa Agenția de Credite și Burse de Studii, însă de atunci instituția care ar trebuia să ajute studenții nu a acordat niciun credit, potrivit unui răspuns transmis Știrilor TVR.

Tinerii pot apela doar la bănci pentru împrumuturi, iar calculele actuale arată că sunt doar 3 instituții care au astfel de programe, doar pentru tinerii care lucrează. Rata pentru un credit de 40 de mii de lei poate depăși 900 de lei pe lună.

Tinerii care merg la studii în Uniunea Europeană beneficiază de oferte creditare în funcție de statul în care aleg să meargă. În Marea Britanie, de exemplu, studentul trebuie să ramburseze creditul după ce termină facultatea și doar după ce se angajează. La vecinii bulgari, ratele încep să fie plătite după un an de la terminarea studiilor, în maximum 10 ani.

Sursa: stiritvr.ro

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...