Guvernul nu acordă toate facilităţile legale veteranilor de război
La Centrul Militar Judeţean Alba a avut loc şedinţa de analiză a activităţii Biroului Executiv al Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I” Alba. Au participat g-ral. bg. (r) Ion Radu – preşedintele AJVR Alba, şefii subfilialelor AJVR Alba, lt. col. Cornel Cacoveanu, locţiitorul şefului Centrului Militar Judeţean Alba, clădire unde îşi are sediul AJVR Alba, g-ral. bg. Gheorghe Răbăcel şi col. (r) Vasile Miron – preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Alba, care a transmis salutul său, a recitat o poezie şi a citit o scrisoare emoţionantă.
Raportul de activitate pe 9 luni al AJVR Alba la împlinirea a 108 ani de la instituirea calităţii de veteran de război şi a 65 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a fost prezentat de g-ral. bg. (r) Ion Radu. În judeţul Alba mai trăiesc 3.992 de veterani de război şi văduve supravieţuitoare, mulţi dintre membrii AJVR ducându-şi însă viaţa mai mult prin spitale. Numai în cele 9 luni au decedat 313 veterani şi văduve, în memoria cărora s-a păstrat un moment de reculegere. În perioada analizată, Biroul Executiv al AJVR Alba a militat pentru obţinerea de către veterani şi văduvele acestora a drepturilor prevăzute de cele două legi care-i privesc.
O problemă cu care se confruntă veteranii de război este că, în Apuseni, unde nu există cale ferată, de ani de zile se solicită acordarea gratuită a unor bilete de autobuz în locul celor de tren, chiar dacă mulţi dintre beneficiari nu le mai pot folosi nici pe acestea, fiind bătrâni şi bolnavi. În acelaşi context, veteranii nu au mai putut călători nici măcar cu biletele primite, deoarece nu le-au fost decontatate biletele gratuite unor firme de transport. Situaţia se menţine şi în prezent, deşi s-au făcut sesizări inclusiv la preşedintele României sau la primul ministru. De altfel, Ion Radu nu a putut preciza clar dacă anul viitor vor mai fi acordate bilete de călătorie gratuite, neavând un act oficial care să confirme sau nu zvonurile lansate prin presă.
În schimb, din acest an, şi văduvele supravieţuitoare beneficiază de bilete gratuite de tratament în staţiuni balneoclimaterice din ţară. Totodată, unele primării nu respectă prevederile legale potrivit cărora „Scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de la plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile, fâneţe şi păduri, în suprafaţă de până la 5 ha, se aplică pentru veteranii de război, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit”.
Ioan Radu a ţinut să mulţumească instituţiilor colaboratoare pentru sprijinul acordat, îndeosebi pentru sărbătorirea „Zilei Veteranilor de Război”: Instituţia Prefectului, Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, Centrul Militar Judeţean, Casa Judeţeană de Pensii, ziarul „Unirea” şi, nu în ultimul rând, responsabililor subfilialelor şi membrilor comitetului AJVR pentru bunăvoinţa de care au dat dovadă în îndeplinirea sarcinilor care le revin.
Totodată, el a prezentat principalele proiecte pentru perioada următoare, cum ar fi, de exemplu, îmbunătăţirea colectării cotizaţiei. Dacă nu-şi achită cotizaţia, veteranii de război şi văduvele supravieţuitoare îşi pierd calitatea de membru al AJVR şi toate facilităţile legale de care beneficiază (bilete de transport gratuite, scutire de la plata impozitului pe clădiri şi terenul agricol, gratuitate la abonamentul radio-tv şi telefon). Preşedintele AJVR Alba a dezminţit zvonurile potrivit cărora urmeză ca veteranii să nu mai beneficieze de anumite facilităţi, amintind asigurările făcute de preşedintele Traian Băsescu: „de veterani să nu vă atingeţi, că şi aşa sunt amărâţi!”. Când vor fi asigurate fondurile necesare de către MApN, urmaşilor veteranilor decedaţi li se va înmâna Drapelul Naţional, la prima descindere la sediul AJVR Alba.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii20 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată