Rămâi conectat

Ştirea zilei

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe noul cod al muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ultima variantă a proiectului de lege pentru modificarea Codului Muncii prevede o serie de schimbări importante referitoare la contractele de muncă pe perioadă determinată, la durata perioadei de probă şi la amenzile care se vor aplica pentru angajările ilegale. Astfel, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, conform ultimei variante a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 – Codul Muncii. Se introduce şi noţiunea de agent de muncă temporară – persoana juridică autorizată de Ministerul Muncii, care încheie contracte de muncă temporară cu salariaţi temporari, pentru a-i pune la dispoziţia utilizatorului, spre a lucra pe perioada stabilită de contractul de punere la dispoziţie, sub supravegherea şi conducerea acestuia. Agenţii de muncă temporară nu percep nici o taxă salariaţilor temporari în schimbul demersurilor în vederea recrutării acestora de către utilizator sau pentru încheierea unui contract de muncă temporară.
l Perioada de probă stabilită pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, este de cel mult 45 de zile calendaristice.
Sindicaliştii atrag atenţia că noul cod al muncii îi dezavantajează foarte mult pe angajaţi. Perioadele de probă sunt mai mari, la fel şi perioada de preaviz în cazul demisiei, iar contractele pe durată determinată vor deveni regulă. Spre exemplu, noul cod abrogă articolul potrivit căruia, la încetarea celui de-al treilea contract pe perioadă determinată, angajatul va fi încadrat obligatoriu cu contract pe perioadă nedeterminată. Sindicaliştii nu sunt de acord nici cu prelungirea perioadelor de probă de la 30 la 45 de zile, dar şi a celor de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucrătoare. O altă prevedere contestată este cea referitoare la perioada în care angajatorul trebuie să asigure salariaţilor concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, care se reduce de la 15 la 10 zile. Potrivit noului cod al muncii, un patron poate angaja în probă oricâte persoane vrea şi să renunţe la ele după expirarea perioadei de probă. Contractul individual de muncă poate înceta atât pe durata, cât şi la sfârşitul perioadei de probă, fără să fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. O altă prevedere din noul cod al muncii se referă la faptul că un angajat nu poate lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână, iar perioada limită în care orele suplimentare se compensează cu ore libere plătite se prelungeşte de la 30 la 60 de zile. În timpul grevelor, contractul de muncă al participanţilor la protest poate fi suspendat, iar în caz de concedieri colective, angajatorul va putea încadra alte persoane pe posturile rămase vacante chiar de a doua zi. De asemenea, noul cod al muncii prevede şi introducerea unei indemnizaţii de confidenţialitate lunare, care se stabileşte prin negociere şi se impozitează la beneficiar.
l Amenzi mari pentru angajări ilegale
Amenzile pentru munca la negru s-au triplat, fiind introdusă şi pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă penală.
Nemulţumită de noul cod al muncii, USL a sărit la gâtul guvernanţilor, prin Victor Ponta, care a anunţat că PSD şi PNL vor depune moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe Codul Muncii. Ponta susţine că nu înţelege în ce calitate vorbeşte Emil Boc, „care va fi dat afară din serviciu şi lui nici măcar nu i se aplică Codul Muncii. Ceea ce ar trebui noi să facem este un Cod al Muncii care să protejeze şi angajatorul, dar să îi protejeze şi pe angajaţi. Nu suntem într-o ţară bananieră în care angajatul să fie un simplu sclav pe plantaţie. Boc nu are de unde să ştie lucrul acesta pentru că el, săracul, este depăşit de situaţie“. Fără să ia în considerare nemulţumirile opoziţiei şi ale sindicaliştilor, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii săptămâna viitoare. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !

Cezar Lancrajan

Publicat

în

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea