Guvernul a modificat legea achizițiilor publice: cine contesta rezultatul unei licitații va depune o cauțiune de 2% din valoarea contractului
Guvernul a modificat legea achizițiilor publice: cine contesta rezultatul unei licitații va depune o cauțiune de 2% din valoarea contractului.
Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura, potrivit News.ro.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat miercuri seară principalele modificări ale acestor legi. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, nu se va mai relua procedura de atribuire a contractului în cazul în care este necesar ca încă ceva să se adauge la contract.
„Curtea de Conturi şi ANAP de multe ori se suprapuneau pe anumite atribuţii referitoare la controlul procedurilor de achiziţii publice. Prin OUG, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică, după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate, e normal şi logic ca acel moment să se verifice şi modul în care un contract a fost atribuit”, a explicat Teodorovici.
De asemenea, în cazul în care există o situaţie de forţă majoră, precum calamităţile, se poate da ordin de începere a lucrărilor, pentru repararea unui drum, de exemplu, iar în paralel să se desfăşoare şi procedura de atribuire a acelui contract.
Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că întregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapă.
„Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare procedură rezultatul acelei etape. Asta făcea ca firmele interesate doar de a întârzia procedurile de achiziţie publică, făceau acele contestaţii. Pentru a elimina aceste situaţii, se comunică rezultatul atribuirii contractului. Deci efectiv întregul proces se comunică la final şi dacă vor să depună contestaţie, este dreptul acestora, dar nu se face acest lucru la fiecare etapă”, a mai spus ministrul.
O altă modificare adusă pachetului legislativ se referă la introducerea unor cauţini pentru cei care vor să conteste, respectiv 2 la sută din valoarea estimată a contractului.
„Se făcea contestare pentru orice motiv. Am introdus câteva prevederi care fac trimitere la o cauţiune pe care cei care vor să conteste, care este de 2 la sută din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă între 35.000 de lei şi 85.000 de lei. În instanţă, taxa pentru depunerea plângerii va fi de 2 la sută până la 100 de milioane”, a precizat Teodorovici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale are anul 2025?
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale mai are anul 2025 Modificări în calendarul creștin-ortodox! Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avizat marţi, 2 iulie, în cadrul unei ședințe, trecerea în rândul sfinţilor a 16 femei cu viață sfântă, muceniţe, călugăriţe, soţii de domnitori, […]