Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul a aprobat modificarea venitului minim garantat și alocației pentru susținerea familiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Vezi care sunt noile valori ale ajutoarelor sociale

Guvernul României a aprobat astăzi proiectul de Ordonanță de urgență privind venitul minim garantat și privind alocația pentru susținerea familiei, republicată.

Așa cum s-a stabilit în cadrul acordurilor încheiate cu Fondul Monetar Internațional și celelalte instituții participante la susținerea financiară a României, precum și în baza prevederilor documentelor Uniunii Europene, în România se trece la liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.

În acest context se pune problema instituirii unor măsuri de protecție socială acordate clienților (consumatorilor) vulnerabili, măsuri ce ar urma să fie stabilite prin lege și acordate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Conform obligațiilor asumate de România în documentele semnate cu FMI, BM și CE, măsurile de protecție vor lua în considerare creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale din perioada imediat următoare.

Având în vedere faptul că unul dintre principiile definite de Legea asistenței sociale nr.292/2011 este focalizarea, potrivit căreia măsurile de asistență socială se adresează celor mai vulnerabile categorii de persoane, precum și faptul că această lege definește grupul vulnerabil ca fiind persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială, se impune ca grup țintă al acestor măsuri de protecție beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat și beneficiarii alocației pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Reglementările cuprinse în proiectul de act normativ privesc următoarele:

– Majorarea nivelului venitului minim garantat cu 8,5% începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013 și cu 4,5% începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2014

– Majorarea limitei de venituri până la care se acordă alocația pentru susținerea familiei de la 370 lei/membru de familie la 530 lei/membru de familie, cu menținerea a două intervale de venituri 0 – 200 lei/persoană și 201 lei/persoană – 530 lei/persoană și a cuantumului alocației cu 30%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013

– Pentru persoanele/familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013 au fost prevăzute măsuri tranzitorii constând în acordarea și a diferenței de sume dintre noul nivel al venitului minim garantat și nivelul prevăzut anterior.

Odată cu aplicarea noilor măsuri se prevede pentru anul 2013 o creștere cu 30% a numărului de beneficiari de ajutor social și cu 45% a numărului de beneficiari de alocație pentru susținerea familiei.

Efortul bugetar suplimentar necesar pentru anul 2013 ca urmare a aplicării noilor măsuri este de 197,3 mil. lei.

În bugetul MMFPSPV sunt deja aprobate 100 mil. lei cu destinația de măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile din sistemul de energie electrică și gaze naturale. Prin urmare, suma suplimentară necesară pentru plata integrală a drepturilor reglementate prin prezenta ordonanță de urgență este de 97,3 mil. lei”, precizează reprezentanții ministerului.

Cuantumurile exprimate în lei ale beneficiilor de asistență socială, prezentate comparativ pot fi găsite AICI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea