Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Guvernul a aprobat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea relației contribuabililor cu organele fiscale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printr-o Ordonanță de modificare și completare a Codului de procedură fiscală aprobată în ședința de ieri, Guvernul a făcut o serie de modificări care contribuie la îmbunătățirea relației contribuabililor cu organele fiscale, la creșterea gradului de conformare și la simplificarea procedurilor de administrare a creanțelor fiscale.

Prin actul normativ se introduce reglementarea expresă a faptului că un control fiscal efectuat de structurile ANAF sau structurile autorităţilor administraţiei publice locale poate consta şi în acţiuni de prevenire şi conformare.

„Este un element de noutate corelat cu principiile proiectului Legii prevenţiei, aflat în dezbatere parlamentară, care pune accentul asupra remedierii şi educării înainte de aplicarea unor măsuri punitive”, se menţionează în comunicat.

Totodată, noile reglementări creează posibilitatea garantării obligaţiilor fiscale cu scrisoare de garanţie emisă de instituţiile financiare nebancare, având în vedere că şi aceste instituţii au posibilitatea legală de emitere de astfel de garanţii şi, prin urmare, nu se justifică un tratament discriminatoriu cu celelalte instituţii de credit.

De asemenea, au fost luate mai multe măsuri pentru flexibilizarea regulilor aplicabile în domeniul eşalonării la plată, între care se numără amânarea la plată a tuturor penalităţilor de întârziere datorate de debitor în vederea anulării acestora dacă eşalonarea se finalizează cu succes. Astfel, în situaţia în care un contribuabil înregistrează obligaţii restante care reprezintă doar penalităţi de întârziere şi dobânzi, acesta poate obţine practic anularea penalităţilor de întârziere dacă achită eşalonat dobânzile, se spune în comunicat.

O altă măsură vizează amânarea la plată, în vederea anulării, şi a unui procent de 50% din dobânzile datorate de contribuabilii cu risc fiscal mic pe lângă penalităţile de întârziere, în scopul creării unei pârghii prin care debitorii cu risc fiscal mic să achite într-un termen cât mai scurt obligaţiile fiscale datorate.

De asemenea, o altă măsură luată este crearea posibilităţii debitorului de a solicita organului fiscal executarea parţială a scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie în vederea stingerii ratelor de eşalonare.

„Pentru debirocratizarea şi simplificarea procedurilor de administrare a creanţelor fiscale, s-a stabilit exonerarea contribuabilului/plătitorului de la obligaţia de a depune cerere de modificare a domiciliului fiscal, în situaţia în care domiciliul sau sediul social coincide cu domiciliul fiscal”, precizează Guvernul.

De asemenea, contribuabilul/plătitorul nu va mai avea obligaţia depunerii la organul fiscal central de copii ale documentelor doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţia privind sediile secundare, în situaţia în care organul fiscal deţine deja aceste documente.

O altă măsură vizează extinderea serviciului de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (SPV), dezvoltat la nivelul MFP/ANAF, se mai arată în comunicat.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea