Actualitate
Guvern: Statul va restitui taxele cerute la înmatricularea mașinilor. Când își pot recupera șoferii banii
Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanță de urgență privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
Banii vor fi dați înapoi, la cerere, pe cale administrativă, dar cererile trebuie depuse în termen de aproximativ un an.
Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ are în vedere necesitatea armonizării legislației naționale cu hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și evitarea posibilei declanșări a unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al UE.
„Ordonanța reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule”, se explică în comunicat.
Conform sursei citate, beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea 9/2012, și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG 9/2013, aprobată cu modificări prin Legea 37/2014.
Sunt avuți în vedere contribuabilii care nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și care vor solicita în scris organului central fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii.
„Nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, se spune în comunicat.
Potrivit Guvernului, modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice, în 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice de aplicare în 60 de zile.
Restituirea sumelor se realizează în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit Legii 207/2015, astfel:
– -pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 — 31 decembrie 2018;
– pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 — 31 martie 2019, se mai arată în comunicat.
sursa: agerpres

Actualitate
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale a oferit mai multe detalii legate de viitoarea Lege a pensiilor care se prefigurează.
„Lucrez și cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială în contractul de asistență. Ţinem la legea 127, ne dorim îmbunătățirea legii. Cred că în două-trei saptămâni voi fi în posibilitatea să am baza de material astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în scrierea acestor reforme atât de importante pentru cetățenii români”, a spus ministrul Muncii la postul de televiziune România TV.
În ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare, oficialul a amintit că ”am spus clar că nu trebuie să punem carul înaintea boilor, trebuie să ne ocupăm de creşterea speranței de viață și abia peste ani să avem o discuție onestă cu cetățenii români. Nu se pune problema unei majorări a vârstei de pensionare.
Referitori la formulă de calcul a pensiilor, suntem deschiși la îmbunătățire. Dacă găsim o formulă mai bună, o vom aplică”, a spus Marius Budăi.
Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul și-a luat angajamentul de a modifică Legea Pensiilor în beneficiul pensionarilor români. În momentul de față, pensia media este de aproximativ 1.600 de lei, în timp ce peste 1,25 milioane de pensionari au pensie de doar 1.000 de lei.
Datele publicate de Casă Națională de Pensii arată că în România, în luna iulie, erau aproape 4,8 milioane de pensionari. Dintre aceştia, peste 3,8 milioane s-au pensionat la limita de vârstă, pensia medie fiind de 1930 de lei, iar în jur de 93.000 au obținut pensie anticipată parțială.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate
Până la momentul actual, suprafața totală afectată de secetă ajunge la 351.700 de hectare, în 33 de județe, peste jumătate fiind cultivată cu grâu și triticale, arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Astfel, din totalul celor 351.700 ha distruse de secetă, 188.545 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmate de suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară – 27.357 ha, rapiţă – 30.945 ha, porumb – 62.107 ha, floarea-soarelui – 27.755 ha, soia – 4.544 ha, plante furajere – 4.997 ha, mazăre – 868 ha şi alte culturi – 4.437 ha.
Situaţia suprafeţelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.
Potrivit datelor MADR, până în prezent au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Actualitate
Preţurile la energie din Europa s-au dublat în doar două luni: Crește riscul unei recesiuni
Preţurile la energie din Europa s-au dublat în doar două luni: Crește riscul unei recesiuni
În doar două luni, preţurile la energie din Europa s-au dublat, crescând riscul adâncirii în braţele unei recesiuni. Preţurile energiei europene au crescut la un nou record, pe măsură ce gazele naturale au continuat să se scumpească, adâncind criza energetică care ameninţă să cufunde regiunea într-o recesiune, scrie Bloomberg, citat de ZF, informează Mediafax.
Tarifele de energie electrică în Germania au crescut cu până la 3,7%, la 477,50 euro (487 dolari) pe megawat-oră la European Energy Exchange AG.
Este de aproape şase ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul dublându-se doar în ultimele două luni.
Piaţa este condusă de preocupările legate de faptul că resursele de gaze ale Europei nu vor putea genera suficientă energie electrică în această iarnă. Capacitatea nucleară a Franţei este extrem de scăzută, limitând posibilitatea exporturilor de energie în lunile următoare.
Preţurile în Germania şi Marea Britanie au stabilit, luni, noi recorduri, pe temeiul valurilor de căldură şi seceta de pe continent care pun în dificultate infrastructura pe termen scurt.
Creşterea preţurilor la energie afectează facturile gospodăriilor şi costurile tuturor industriilor. Energia conduce inflaţia în întreaga Europă, împingând creşterile preţurilor de consum într-un teritoriu de două cifre.
În Marea Britanie, plafonul preţului energiei de uz casnic aproape se va dubla la începutul lunii octombrie. Preţu energiei electrice din Regatul Unit a crescut de aproximativ şapte ori în ultimul an la aproximativ 591 de lire sterline (713 de dolari) pe megawat-oră la Intercontinental Exchange AG.
Guvernele europene analizează o serie de măsuri pentru a atenua impactul scumpirilor energetice asupra economiei. În Franţa, statul intenţionează să naţionalizeze complet Electricite de France SA, compania de energie nucleară care se luptă acum să-şi menţină centralele în funcţiune.
Nu există niciun semn clar că scumpirile „extreme” se vor repara în curând, a declarat analistul Rystad Energy AS, Fabian Ronningen. Capacităţile reduse în sectoarele energiei nucleare, hidroenergiei şi cărbunelui de care Europa dispune nu sunt suficiente pentru a reduce această presiune, a declarat analistul.
Sursa: stiripesurse.ro
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Ştirea zileiacum 8 ore
VIDEO| Urs de dimensiuni impresionante, filmat pe străzile unei localități din Alba: Alerga pe lângă casele oamenilor
-
Ştirea zileiacum 41 de minute
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Sportacum 2 ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum o oră
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Actualitateacum 2 ore
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate
-
Politică Administrațieacum o oră
Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!
-
Ştirea zileiacum 15 minute
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula