GUVERN: Ordonanţa ce permite primăriilor sa decidă majorarea impozitelor locale, adoptată în această săptamană
Biroul de presă al Guvernului României a anunţat ieri că în urma Ordonanţei ce urmeaza sa fie adoptată în această saptamană, primăriile vor putea să decidă singure dacă taxele si impozitele locale vor fi majorate sau nu.
Comunicatul Executivului vine să clarifice puţin lucrurile, după ce subiectul dărilor a creat o confuzie generală la nivelul administraţiilor locale din ţară.
Codul Fiscal prevede ca, o data la 3 ani, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor.
Valoarea taxelor si impozitelor locale a fost astfel actualizată cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012, rezultând o majorare de 16,05% incepand din 2013.
„In sedinta de Guvern din data de 4 ianuarie 2013 a fost pregatit textul Ordonantei pentru modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale (ordonanta caree oferă libertatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale – n.red.).
Ordonanta nu a putut fi insa adoptata din cauza faptului ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare intra in vigoare la 3 zile dupa data publicarii in Monitorul Oficial. Din acest motiv, Ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale va fi adoptata in cadrul sedintei de Guvern din aceasta saptamana”.
Comunicatul de presă al Guvernului, publicat pe site-ul instituţiei gov.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii