Rămâi conectat

Actualitate

Gripă sau COVID-19: Ce simptome are gripa sezonieră față de noul coronavirus

Publicat

în

Pe măsură ce sezonul gripei este așteptat în emisfera nordică tot mai mulți părinți se tem că, dacă ei sau copiii lor devin infectați, nu vor putea să facă diferența între gripă sau COVID-19. Și au dreptate. Majoritatea simptomelor sunt similare între cele două boli. Și, în afară de unul sau mai multe teste, nu se poate ști exact care este. Mai mult, este posibil să le aibă pe ambele în acelși timp, așa cum au fost descoperiți o serie de pacienți în China, arată publicația. Dar există câteva indicii, spune The New York Times.

În primul rând, pentru gripă există vaccin. În acest moment, nu este foarte clar cât de mare va fi intensitatea gripei. În emisfera sudică, circulația acesteia a fost cu 99% mai mică, deoarece australienii, neozeelandezii, sud-africanii sau chilienii au purtat măști, au păstrat distanța și s-au spălat mai des pe mâini pentru a opri răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri au oprit și transmiterea gripei.

Dacă aceasta revine în emisfera nordică, măștile și distanțarea fizică ar trebui să prevină răspândirea ei. Cu toate acestea, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei. Înainte de sosirea pandemiei de coronavirus, sezonul gripal 2019-2020 ajunsese cel mai grav din istoria recentă, la egalitate cu cel 2017-2018.

Electrica Furnizare Discount

Iar dacă faci vaccinul, atunci probabilitatea de a face forme severe de gripă, să ajungi la spital sau să decedezi din cauza ei este mult mai mică.

Autoritățile române au început deja distribuția vaccinurilor antigripale încă de la jumătatea lunii septembrie. Deja la multe farmacii acesta nu se mai găsește și s-au format liste de așteptare pentru cei care doresc să cumpere o doză.

Există mai mult de 100 de virusuri care provoacă răceala simplă, dar numai unul provoacă gripa. Multă lume confundă și aici simptomele, dar experții au o regulă simplă pentru a le deosebi: ”gripa te face să te simți ca și cum te-a lovit un camion”. Febra, durerile și migrenele sunt în general mult mai mari decât în cazul răcelii simple.

Toată lumea știe simptomele gripei: febră, durere de cap, dureri de mușchi, gât inflamat și iritat, nasul curgând, sinusuri blocate, tuse și strănut. La copii mai apar și infecții ale urechii. Anumite victime, în special copiii, mai au și diaree sau vomitat.

În cazuri severe, gripa provoacă și pneumonie. Simptomele comune ale pneumoniei provocate de gripă sunt: dificultăți de respirație, în special atunci când încerci respirații adânci. Mai există și respirații foarte rapide, iar doctorii se uită după acest simptom în special la copii. Alte simptome de penumonie gripală sunt durerile de piept și de spate.

Cum să identificăm Covid-19

Identificarea infecției cu coronavirus este mult mai complicată, din cauză că sunt multe simptome, unele similare cu cele ale gripei, amintește ziarul american. Cele mai întâlnite sunt febra (câteodată cu frisoane), tusea uscată și oboseala.

Aceasta este una dintre cele mai importante deosebiri între gripă și COVID-19. Numele său științific este anosmie. Nu toate persoanele infectate cu coronavirus prezintă acest simptom. Potrivit unui studiu prezentat de New York Times, 87% dintre cei infectați au avut anosmie. Alte simptome mai puțin răspândite sunt: gâtul iritat, nas înfundat, scurgeri nazale (rinoree), vomat, diaree, dureri stomacale sau senzația că nu poți să respiri. O serie de pacienți au raportat ochi roșii, iritați, diverse pete roșiatice pe degete ori umflarea degetelor de la picioare ca la degerături.

Alte simptome arată că situația este periculoasă și trebuie să ceri asistență medicală imediată:

dificultăți de respirație;

durere sau presiune în piept;

buze albastre sau fața albastră (care arată lipsa oxigenului);

incoerență;

pierderea cunoștinței.

Boala poate duce la formarea de cheaguri, iar acestea pot afecta inima, plămânii sau creierul. Unele cazuri care pot părea asimptomatice sau ușoare pot duce la rândul lor la probleme pe termen lung pentru inimă. Un alt simptom neobișnuit este faptul că se poate ajunge la pneumonie fără ca cel infectat să își dea seama de gravitatea bolii. Mulți doctori recomandă folosirea unui pulsoximetru – un dispozitiv care se atașează pe deget și care citește nivelul oxigenului din sânge. Dacă acesta arată de mai multe ori un nivel sub 92% atunci trebuie chemat doctorul. Cu cât pneumonia este detectată mai repede, cu atât mai bine.

Simptomele COVID sunt similare la adulți și copii. Cel mai adesea, părinții le observă simptomele atunci când le curge nasul, au ochii roșii sau sunt prost-dispuși din cauza faptului că se simt rău. Simptomele periculoase includ dificultățile de respirație, buzele albastre, confuzie și inabilitatea de a se trezi, dureri abdominale intense, imposibilitatea de a reține lichide/vomitat. Dacă acestea sunt prezente, trebuie chemat un doctor sau mers la spital.

Simptomele de COVID-19 apar între 2 și 14 zile de la infectare. Pentru majoritatea, acestea apar însă la 3-5 zile după infectare.

Este o axiomă în medicina generală că, dacă o infecție este prezentă într-o zonă, iar persoana prezintă deja simptome, atunci tratamentul poate începe imediat, fără a mai aștepta testele. Așadar, dacă gripa și coronavirusul nu infectează în același timp același oraș, să nu fiți surprinși dacă doctorul nu vă recomandă un test de coronavirus.

La rândul ei, testarea poate fi problematică, în special din cauza întârzierilor cauzate de numărul mare de teste efectuate. Testele PCR sunt mult mai precise decât cele rapide, dar poate dura ore sau chiar zile până când rezultatele vin. Timpul variază în funcție de distanța până la laboratorul unde sunt trimise. Dacă sunt trimise într-un laborator dintr-un alt oraș atunci așteptarea va fi mai lungă. Un test pozitiv înseamnă cel mai probabil că ești infectat; dar dacă testul tău a venit negativ asta nu înseamnă că trebuie crezut. Foarte multe lucruri pot merge prost.

Sursa: libertatea.ro

Publicitate

Actualitate

Ludovic Orban: Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa preşedintelui ales Florin Cîţu

Publicat

în

Ludovic Orban: Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa preşedintelui ales Florin Cîţu

Ludovic Orban a anunțat faptul că luni, în urma pierderii alegerilor interne PNL pentru funcția de președinte, demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților se va afla pe masa noului lider al PNL, Florin Cîțu.

„Din momentul de faţă între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a mai spus Ludovic Orban, în prima sa reacție după aflarea rezultatului alegerilor interne de la Congresul PNL.

Electrica Furnizare Discount

„Încep prin a le mulţumi celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condiţiile în care s-a desfăşurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîţu pentru alegerea ca preşedinte al PNL.

De 31 de ani am apărat valorile liberale şi am acţionat constant pentru a pune în practică un ideal al politicilor liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea democraţiei, a drepturilor şi valorilor individuale şi valorilor liberale şi voi continua să acţionez alături de colegii mei.

Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților va fi luni, la prima oră, pe masa preşedintelui ales Florin Cîţu şi vreau să vă mai spun un lucru: din momentul de faţă între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a afirmat Ludovic Orban, la Congresul PNL, după alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

25 septembrie| 31 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Mesajul reprezentanților ISU Alba

Publicat

în

25 septembrie| 31 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Mesajul reprezentanților ISU Alba

Astăzi, 25 septembrie, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare împlinește 31 de ani de activitate, în care s-au „luptat” pentru viețile oamenilor.

„31 de ani pentru oameni. Astăzi, mâine, mereu… pentru ca alții să trăiască!

Electrica Furnizare Discount

Astăzi aniversăm 31 de ani de protejare a vieții sub deviza ,, Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!

31 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a devenit sinonim cu salvarea de vieți. Zilnic în luptă cu secundele, pentru redarea şansei la viaţă.

La mulţi ani tuturor! Medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari!”, au transmis reprezentanții ISU Alba, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Țara noastră va primi 200 de refugiați din Siria. PROIECT de hotărâre de guvern

Publicat

în

Țara noastră va primi 200 de refugiați din Siria. PROIECT de hotărâre de guvern

“România acceptă în perioada 2022 – 2023 un număr de 200 refugiaţi în nevoie de relocare”, prevede un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. În Nota de Fundamentare este menționată originea acestor refugiați: toți sunt din Siria, țară aflată într-un continuu război civil. Refugiații ce vor fi primiți de România se află acum pe teritoriul altor state ca Turcia, Iordania, Liban, Egipt.

Cât despre motivul pentru care România primește 200 de refugiați sirieni, răspunsul îl găsim tot în NF. Pe scurt, trebuie să fim responsabili și solidari cu alte state din UE, care primesc și ele refugiați, cota pentru 2022-2023 fiind de 29.000, în total. Fondurile necesare pentru cazarea, hrana și programele de integrare ale acestor refugiați ar urma să fie suportate din bugetul UE.

Propunerea de primire a 200 de refugiați sirieni în România a fost adoptată în unanimitate în baza Deciziei Comitetului pentru relocarea refugiaților în România din 30.06.2021. Această propunere se transformă acum în lege.

Electrica Furnizare Discount

“Angajamentele-cadru de relocare la nivelul Uniunii Europene iau în considerare relocarea drept un instrument de protecție bazat pe vulnerabilitatea refugiaților, în conformitate cu categoriile de relocare ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi răspund astfel nevoilor globale de relocare în mod echilibrat… Pe fondul creşterii fără precedent a fenomenului migraţiei, a presiunii cu care se confruntă statele member ale Uniunii Europene, ca urmare a evenimentelor din Orientul Mijlociu, au fost discutate şi adoptate o serie de măsuri de întărire a solidarităţii şi de împărţire a responsabilităţilor statelor membre UE cu ţări terţe, care găzduiesc, pe teritoriul lor, persoane în nevoie de protecţie internaţională.

Astfel, în Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor referitoare la un nou Pact privind Migrația și Azilul se precizează faptul că relocarea este un mijloc care și -a dovedit eficacitatea pentru a oferi protecție celor mai vulnerabili refugiați. Comisia invită statele membre să își asume angajamente începând cu 2022. Acestea vor fi finanțate din bugetul UE și vor include căi complementare de acces la protecție, cum ar fi sistemele de admisie umanitară și măsuri precum programele de studii sau de muncă”, se scrie în NF a proiectului de act normativ citat.

Programul de primire de regugiați de către România va continua, având în vedere că Europa este supusă unor tot mai mari presiuni imigraționiste, iar statele membre trebuie să răspundă în solidar, se mai arată în proiect. Astfel, raportul UNHCR privind nevoile globale de relocare pentru anul 2021 relevă faptul că în ultimii ani numărul persoanelor ce se regăsesc în nevoie de relocare s-a dublat, ajungând la peste 1,45 de milioane de refugiați din țări slab sau mediu dezvoltate. Astfel, UNHCR va continua să își intensifice activitățile pe trei priorități cheie, respective țările care fac parte din programul Cadrului Comprehensiv de Răspuns pentru Refugiați, situația din Mediterana Centrală și relocarea sirienilor din Orientul Mijlociu.

În fapt, UE ar fi vrut ca România să primească mai mulți refugiați, însă autoritățile de la București au argumentat că, deocamdată, nu avem capacitatea pentru mai mulți. “Cu toate că la nivel european este avută în vedere stimularea participării statelor membre la misiuni de relocare şi asigurarea creşterii capacităţilor de primire ale statelor europene, contextul regional care indică posibilitatea apariţiei unui aflux masiv de migranţi ilegali şi persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, care ar putea afecta şi ţara noastră, nu a permis asumarea responsabilităţii pentru un număr mai mare de refugiaţi care să fie relocaţi în România în perioada 2022 – 2023”.

În 2020, în România, au fost depuse 6.138 de cereri de azil, în creștere cu 137% față de anul 2019. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan, Siria și Irak, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări. În primele șase luni ale acestui an, numărul de cereri de azil a ajuns la 5.100.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare