Actualitate
Gripă sau COVID-19: Ce simptome are gripa sezonieră față de noul coronavirus
Pe măsură ce sezonul gripei este așteptat în emisfera nordică tot mai mulți părinți se tem că, dacă ei sau copiii lor devin infectați, nu vor putea să facă diferența între gripă sau COVID-19. Și au dreptate. Majoritatea simptomelor sunt similare între cele două boli. Și, în afară de unul sau mai multe teste, nu se poate ști exact care este. Mai mult, este posibil să le aibă pe ambele în acelși timp, așa cum au fost descoperiți o serie de pacienți în China, arată publicația. Dar există câteva indicii, spune The New York Times.
În primul rând, pentru gripă există vaccin. În acest moment, nu este foarte clar cât de mare va fi intensitatea gripei. În emisfera sudică, circulația acesteia a fost cu 99% mai mică, deoarece australienii, neozeelandezii, sud-africanii sau chilienii au purtat măști, au păstrat distanța și s-au spălat mai des pe mâini pentru a opri răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri au oprit și transmiterea gripei.
Dacă aceasta revine în emisfera nordică, măștile și distanțarea fizică ar trebui să prevină răspândirea ei. Cu toate acestea, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei. Înainte de sosirea pandemiei de coronavirus, sezonul gripal 2019-2020 ajunsese cel mai grav din istoria recentă, la egalitate cu cel 2017-2018.
Iar dacă faci vaccinul, atunci probabilitatea de a face forme severe de gripă, să ajungi la spital sau să decedezi din cauza ei este mult mai mică.
Autoritățile române au început deja distribuția vaccinurilor antigripale încă de la jumătatea lunii septembrie. Deja la multe farmacii acesta nu se mai găsește și s-au format liste de așteptare pentru cei care doresc să cumpere o doză.
Există mai mult de 100 de virusuri care provoacă răceala simplă, dar numai unul provoacă gripa. Multă lume confundă și aici simptomele, dar experții au o regulă simplă pentru a le deosebi: ”gripa te face să te simți ca și cum te-a lovit un camion”. Febra, durerile și migrenele sunt în general mult mai mari decât în cazul răcelii simple.
Toată lumea știe simptomele gripei: febră, durere de cap, dureri de mușchi, gât inflamat și iritat, nasul curgând, sinusuri blocate, tuse și strănut. La copii mai apar și infecții ale urechii. Anumite victime, în special copiii, mai au și diaree sau vomitat.
În cazuri severe, gripa provoacă și pneumonie. Simptomele comune ale pneumoniei provocate de gripă sunt: dificultăți de respirație, în special atunci când încerci respirații adânci. Mai există și respirații foarte rapide, iar doctorii se uită după acest simptom în special la copii. Alte simptome de penumonie gripală sunt durerile de piept și de spate.
Cum să identificăm Covid-19
Identificarea infecției cu coronavirus este mult mai complicată, din cauză că sunt multe simptome, unele similare cu cele ale gripei, amintește ziarul american. Cele mai întâlnite sunt febra (câteodată cu frisoane), tusea uscată și oboseala.
Aceasta este una dintre cele mai importante deosebiri între gripă și COVID-19. Numele său științific este anosmie. Nu toate persoanele infectate cu coronavirus prezintă acest simptom. Potrivit unui studiu prezentat de New York Times, 87% dintre cei infectați au avut anosmie. Alte simptome mai puțin răspândite sunt: gâtul iritat, nas înfundat, scurgeri nazale (rinoree), vomat, diaree, dureri stomacale sau senzația că nu poți să respiri. O serie de pacienți au raportat ochi roșii, iritați, diverse pete roșiatice pe degete ori umflarea degetelor de la picioare ca la degerături.
Alte simptome arată că situația este periculoasă și trebuie să ceri asistență medicală imediată:
dificultăți de respirație;
durere sau presiune în piept;
buze albastre sau fața albastră (care arată lipsa oxigenului);
incoerență;
pierderea cunoștinței.
Boala poate duce la formarea de cheaguri, iar acestea pot afecta inima, plămânii sau creierul. Unele cazuri care pot părea asimptomatice sau ușoare pot duce la rândul lor la probleme pe termen lung pentru inimă. Un alt simptom neobișnuit este faptul că se poate ajunge la pneumonie fără ca cel infectat să își dea seama de gravitatea bolii. Mulți doctori recomandă folosirea unui pulsoximetru – un dispozitiv care se atașează pe deget și care citește nivelul oxigenului din sânge. Dacă acesta arată de mai multe ori un nivel sub 92% atunci trebuie chemat doctorul. Cu cât pneumonia este detectată mai repede, cu atât mai bine.
Simptomele COVID sunt similare la adulți și copii. Cel mai adesea, părinții le observă simptomele atunci când le curge nasul, au ochii roșii sau sunt prost-dispuși din cauza faptului că se simt rău. Simptomele periculoase includ dificultățile de respirație, buzele albastre, confuzie și inabilitatea de a se trezi, dureri abdominale intense, imposibilitatea de a reține lichide/vomitat. Dacă acestea sunt prezente, trebuie chemat un doctor sau mers la spital.
Simptomele de COVID-19 apar între 2 și 14 zile de la infectare. Pentru majoritatea, acestea apar însă la 3-5 zile după infectare.
Este o axiomă în medicina generală că, dacă o infecție este prezentă într-o zonă, iar persoana prezintă deja simptome, atunci tratamentul poate începe imediat, fără a mai aștepta testele. Așadar, dacă gripa și coronavirusul nu infectează în același timp același oraș, să nu fiți surprinși dacă doctorul nu vă recomandă un test de coronavirus.
La rândul ei, testarea poate fi problematică, în special din cauza întârzierilor cauzate de numărul mare de teste efectuate. Testele PCR sunt mult mai precise decât cele rapide, dar poate dura ore sau chiar zile până când rezultatele vin. Timpul variază în funcție de distanța până la laboratorul unde sunt trimise. Dacă sunt trimise într-un laborator dintr-un alt oraș atunci așteptarea va fi mai lungă. Un test pozitiv înseamnă cel mai probabil că ești infectat; dar dacă testul tău a venit negativ asta nu înseamnă că trebuie crezut. Foarte multe lucruri pot merge prost.
Sursa: libertatea.ro
Actualitate
Săptămâna de lucru de 4 zile: Când ar putea deveni realitate în România?
Săptămâna de lucru de 4 zile: Când ar putea deveni realitate în România?
Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea deveni foarte curând o realitate și în țara noastră.
Uniunea Europeană (UE) ar trebui să implementeze un program de muncă de patru zile pe săptămână – în sectoarele afectate de o penurie a forţei de muncă – îndeamnă, într-un interviu acordat agenţiei oficiale portugheze de presă Lusa, comisarul european însărcinat cu Munca şi Drepturile Sociale Nicolas Schmit, relatează Euractiv.
”Cred că este un lucru care avansează treptat (…), pentru că noile generaţii au o anumită viziune despre echilibrul între muncă şi viaţa personală”, declară Schmit.
”Eu sunt deschis acestui lucru”, precizează el.
Portugalia deja implementează proiectul
Portugalia implementează un proiect-pilot în acest domeniu, însă comisarul subliniază că ”nu există o poziţie comună” a UE asupra unei scurtări a săptămânii de muncă.
”Cred că este un lucru care se va întâmpla în baza unor acorduri între partenerii sociali”, declară el.
El oferă exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere o avansare în implementarea săptămânii de muncă de patru zile şi în care unele companii prezintă soluţii în vederea recrutării de muncitori – şi anume în sectorul transporturilor.
”Problema reducerii timpului de muncă poate fi o modalitate de a atrage” muncitori, declară el.
”Cum unele sectoare întâmpină dificultăţi în a atrage oameni, poate că trebuie să devină mai atractive”, consideră el, subliniind că ”acesta este un lucru care se negociază între partenerii sociali”.
În Uniunea Euroeană (UE), ”cea mai mare problemă nu este atât şomajul”, ci mai degrabă lipsa forţei de muncă.
”Multe sectoare caută cu disperare angajaţi şi nu-i găsesc, pentru că oamenii nu vor să muncească în ele şi nu au competenţele potrivite”, subliniază comisarul european.
”Pe piaţa muncii, avem în continuare nepotriviri mari ale competenţelor”, o situaţie pe care UE este necesar să o abordeze, îndeamnă el.
În Portugalia, în cadrul ”Agendei Muncii Decente”, un proiect pilot urmează să testeze voluntar săptămâna de muncă de patru zile – fără o reducere a salariului.
La bilanţul primei faze a acestui proiect pilot, prezentat în martie, s-a anunţat că, în faza a doua au rămas 46 dintre 99 de companii interesate.
Între principalele motive din cauza cărora companiile nu au intrat în faza de pregătire se află perspectivele economice mondiale, nevoia unor investiţii financiare, complexitatea implementării programului.
”Aceasta nu este cea mai bună soluţie a problemei”, au motivat unele companii, iar altele că profitul măsurii ”nu va fi mare”.
Majoritatea celor 46 de companii rămase acest proiect guvernamental au până la zece muncitori, iar cinci au peste 1.000 de muncitori.
Principalele domenii de activitate ale companiilor din faza a doua a proiectului sunt consultanţa, ştiinţa, tehnica şi activităţi similare (40%), educaţia, informarea şi comunicarea (câte 15%).
Actualitate
Greva profesorilor 2023: De ce nu pot crește salariile cu 25%, cum își doresc sindicaliștii
Greva profesorilor 2023: De ce nu pot crește salariile cu 25%, cum își doresc sindicaliștii
Greva profesorilor din România continuă și săptămâna viitoare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că solicitarea profesorilor de creștere a salariilor cu 25% nu se poate realiza, în acest moment din cauza faptului că România și-a asumat prin PNRR o formă a Legii salarizării, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
Citește și: Greva profesorilor: Ordonanță pentru salariile din învățământ, „ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele”
„Este vorba de 63.000 de oameni din Educație, cu majorarea de sume duse până la finalul aplicării legii, adică până la grila din 2022. Concret înseamnă 300 de milioane în total, pentru până la sfârșitul anului. Nu am calculat separat pentru personalul nedidactic. Noi am făcut impactul bugetar împreună cu Ministerul de Finanțe pe toată grila. Colegii noștri de la Educație sigur ne pot spune suma”, a spus Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.
„Ceea ce s-a discutat deja se lucrează și eu cred că ştiţi care este mersul legislativ. (…) Se lucrează la documente între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu s-a întrerupt nimic.
Citește și: GREVA profesorilor: Ce le propune Guvernul pentru a se întoarce la cursuri
Se lucrează la această ordonanță și mergem mai departe”, a spus Budăi, susţinând că nu poate da o OUG de pe o zi pe alta. În acest timp, intrăm în a doua săptămână de grevă în educație, deja se amână și înscrierea în clasa pregătitoare şi s-a amânat și evaluarea la clasa a VI-a.
„Nu e o ordonanță care să fie scrisă la Ministerul Muncii. Se lucrează între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu siguranță colegii vă vor anunța în cel mai scurt timp statusul (…).
Astăzi am venit cu această ordonanță de urgență pentru aplicarea legii 153 pe anexa numărul 8 la final de 2022. Tot astăzi au început colegii mei Ligia Deca și cu Marcel Boloș să lucreze pe documentul ce conține prevederi privitoare la acele măsuri pe care le-am trecut în calendarul discutat cu sindicatele și propus către sindicate”, a mai spus ministrul Muncii.
Data până la care nu se poate modifica Legea salarizării
Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: „înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor.
Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri (…).
Am explicat liderilor de sindicat, explic și acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situația ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022.
Noi am dat majorări în 2022, știți foarte bine, și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR și atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor.
Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo.
Eu rămân în aceeași notă, îi consider extrem de importanți pe dascălii noștri și n-o să fac nicio negociere în spaţiul public. Pot să spun doar atât, că suntem dispuși să ne întâlnim de ori câte este ori este nevoie și să discutăm”, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Actualitate
Legea pensiilor speciale urmează să fie depusă în Parlament. Pensiile de serviciu ar urma să fie impozitate progresiv
Legea pensiilor speciale urmează să fie depusă în Parlament. Pensiile de serviciu ar urma să fie impozitate progresiv
În cursul zilei de luni, coaliția de guvernare va depune în Parlament amendamentele la legea pensiilor de serviciu, conform unor surse politice ale stiripesurse.ro.
Citește și: Indexare pensii 2023: O nouă regulă negociată de România cu Comisia Europeană
„Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni, vrem ca legea să intre la votul final”, au adăugat sursele citate.
Amendamentele vin să transpună rezultatul negocierilor între Guvern, Banca Mondială și Comisia Europeană în privința reformei pensiilor speciale.
Citește și: Noutăți pensii 2023 | Ce șanse sunt să mai crească pensiile în acest an?
Pensiile de serviciu ar urma să fie impozitate progresiv, doar pentru partea de necontributivitate, cu un procent care poate urca până la 15%.
La ce să ne așteptăm
Reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depăşească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate şi supraimpozitarea sunt printre modificările care se vor regăsi în lege.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene o serie de principii şi criterii legate de sistemul de pensii, printre care:
1. Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la 65 de ani. `Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Muncii.
Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate
2. Drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă. „Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă”, a punctat Marius Budăi.
3. Un alt principiu este creşterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, deoarece, în proiectul iniţial au fost anumite raportări la un anumit stagiu minim de cotizare.
Citește și: IMPOZITARE PENSII 2023: Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit
4. Ministrul Muncii a mai menţionat că un alt principiu vizează eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale.
-
Sănătatea și naturăacum 24 de ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Opinii - Comentariiacum 29 de minute
28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef
-
Sportacum 20 de ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 22 de ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Pas important pentru realizarea centurii ocolitoare pe partea de vest a municipiului Sebeș: A fost aprobat Studiul de fezabilitate