Rămâi conectat

Actualitate

Gripă sau COVID-19: Ce simptome are gripa sezonieră față de noul coronavirus

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe măsură ce sezonul gripei este așteptat în emisfera nordică tot mai mulți părinți se tem că, dacă ei sau copiii lor devin infectați, nu vor putea să facă diferența între gripă sau COVID-19. Și au dreptate. Majoritatea simptomelor sunt similare între cele două boli. Și, în afară de unul sau mai multe teste, nu se poate ști exact care este. Mai mult, este posibil să le aibă pe ambele în acelși timp, așa cum au fost descoperiți o serie de pacienți în China, arată publicația. Dar există câteva indicii, spune The New York Times.

În primul rând, pentru gripă există vaccin. În acest moment, nu este foarte clar cât de mare va fi intensitatea gripei. În emisfera sudică, circulația acesteia a fost cu 99% mai mică, deoarece australienii, neozeelandezii, sud-africanii sau chilienii au purtat măști, au păstrat distanța și s-au spălat mai des pe mâini pentru a opri răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri au oprit și transmiterea gripei.

Dacă aceasta revine în emisfera nordică, măștile și distanțarea fizică ar trebui să prevină răspândirea ei. Cu toate acestea, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei. Înainte de sosirea pandemiei de coronavirus, sezonul gripal 2019-2020 ajunsese cel mai grav din istoria recentă, la egalitate cu cel 2017-2018.

Iar dacă faci vaccinul, atunci probabilitatea de a face forme severe de gripă, să ajungi la spital sau să decedezi din cauza ei este mult mai mică.

Autoritățile române au început deja distribuția vaccinurilor antigripale încă de la jumătatea lunii septembrie. Deja la multe farmacii acesta nu se mai găsește și s-au format liste de așteptare pentru cei care doresc să cumpere o doză.

Există mai mult de 100 de virusuri care provoacă răceala simplă, dar numai unul provoacă gripa. Multă lume confundă și aici simptomele, dar experții au o regulă simplă pentru a le deosebi: ”gripa te face să te simți ca și cum te-a lovit un camion”. Febra, durerile și migrenele sunt în general mult mai mari decât în cazul răcelii simple.

Toată lumea știe simptomele gripei: febră, durere de cap, dureri de mușchi, gât inflamat și iritat, nasul curgând, sinusuri blocate, tuse și strănut. La copii mai apar și infecții ale urechii. Anumite victime, în special copiii, mai au și diaree sau vomitat.

În cazuri severe, gripa provoacă și pneumonie. Simptomele comune ale pneumoniei provocate de gripă sunt: dificultăți de respirație, în special atunci când încerci respirații adânci. Mai există și respirații foarte rapide, iar doctorii se uită după acest simptom în special la copii. Alte simptome de penumonie gripală sunt durerile de piept și de spate.

Cum să identificăm Covid-19

Identificarea infecției cu coronavirus este mult mai complicată, din cauză că sunt multe simptome, unele similare cu cele ale gripei, amintește ziarul american. Cele mai întâlnite sunt febra (câteodată cu frisoane), tusea uscată și oboseala.

Aceasta este una dintre cele mai importante deosebiri între gripă și COVID-19. Numele său științific este anosmie. Nu toate persoanele infectate cu coronavirus prezintă acest simptom. Potrivit unui studiu prezentat de New York Times, 87% dintre cei infectați au avut anosmie. Alte simptome mai puțin răspândite sunt: gâtul iritat, nas înfundat, scurgeri nazale (rinoree), vomat, diaree, dureri stomacale sau senzația că nu poți să respiri. O serie de pacienți au raportat ochi roșii, iritați, diverse pete roșiatice pe degete ori umflarea degetelor de la picioare ca la degerături.

Alte simptome arată că situația este periculoasă și trebuie să ceri asistență medicală imediată:

dificultăți de respirație;

durere sau presiune în piept;

buze albastre sau fața albastră (care arată lipsa oxigenului);

incoerență;

pierderea cunoștinței.

Boala poate duce la formarea de cheaguri, iar acestea pot afecta inima, plămânii sau creierul. Unele cazuri care pot părea asimptomatice sau ușoare pot duce la rândul lor la probleme pe termen lung pentru inimă. Un alt simptom neobișnuit este faptul că se poate ajunge la pneumonie fără ca cel infectat să își dea seama de gravitatea bolii. Mulți doctori recomandă folosirea unui pulsoximetru – un dispozitiv care se atașează pe deget și care citește nivelul oxigenului din sânge. Dacă acesta arată de mai multe ori un nivel sub 92% atunci trebuie chemat doctorul. Cu cât pneumonia este detectată mai repede, cu atât mai bine.

Simptomele COVID sunt similare la adulți și copii. Cel mai adesea, părinții le observă simptomele atunci când le curge nasul, au ochii roșii sau sunt prost-dispuși din cauza faptului că se simt rău. Simptomele periculoase includ dificultățile de respirație, buzele albastre, confuzie și inabilitatea de a se trezi, dureri abdominale intense, imposibilitatea de a reține lichide/vomitat. Dacă acestea sunt prezente, trebuie chemat un doctor sau mers la spital.

Simptomele de COVID-19 apar între 2 și 14 zile de la infectare. Pentru majoritatea, acestea apar însă la 3-5 zile după infectare.

Este o axiomă în medicina generală că, dacă o infecție este prezentă într-o zonă, iar persoana prezintă deja simptome, atunci tratamentul poate începe imediat, fără a mai aștepta testele. Așadar, dacă gripa și coronavirusul nu infectează în același timp același oraș, să nu fiți surprinși dacă doctorul nu vă recomandă un test de coronavirus.

La rândul ei, testarea poate fi problematică, în special din cauza întârzierilor cauzate de numărul mare de teste efectuate. Testele PCR sunt mult mai precise decât cele rapide, dar poate dura ore sau chiar zile până când rezultatele vin. Timpul variază în funcție de distanța până la laboratorul unde sunt trimise. Dacă sunt trimise într-un laborator dintr-un alt oraș atunci așteptarea va fi mai lungă. Un test pozitiv înseamnă cel mai probabil că ești infectat; dar dacă testul tău a venit negativ asta nu înseamnă că trebuie crezut. Foarte multe lucruri pot merge prost.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea