Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Grigore Vieru sărbătorit simultan la Alba Iulia şi la Chişinău

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

    Cu tot frigul de afară şi sub rafalele unui vânt tăios, marţi, 14 februarie 2012, la Alba Iulia a avut loc sărbătorirea a 77 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, acea „picătură de Eminescu”, după cum se autointitula el, poetul suferinţei dar şi al speranţei românilor basarabeni. Vorbim despre o sărbătorire, deoarece chiar dacă a plecat dintre noi în ianuarie 2009, poetul rămâne viu în inimile tuturor celor ce simt româneşte. Dintre aceştia s-au strâns marţi, la bustul poetului, aceiaşi vajnici români care nu uită niciodată să puncteze evenimentele importante, mulţi dintre ei încărunţiţi, dar rămaşi la fel de verzi în sufletul lor de oşteni de strajă ai românismului şi ai limbii române. Vorbim aici despre poetul Ion Mărgineanu, despre Ioan Străjan şi Ilie Furduiu de la „Dacoromania”, prof. Emil Jurca de la Asociaţia cultural patriotică „Avram Iancu” şi mulţi alţii, cadre didactice şi bibliotecari, precum şi reprezentanţii oficialităţilor, în frunte cu Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, omul căruia i se datorează realizarea bustului poetului la Alba Iulia. S-au depus coroane din partea Consiliului Judeţean Alba, Prefecturii Alba, Primăriei Alba Iulia, USL Alba, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, Asociaţiei „Avram Iancu”, Asociaţiei „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României” etc.
Au luat cuvântul poetul Ion Mărgineanu, neoprit din metaforă nici de furia vântului, şi preşedintele Dumitrel, care a ţinut să precizeze că astăzi au loc manifestări similare la Chişinău şi în alte localităţi basarabene. Momentul evocator a continuat la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Published

on

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea