Google dedică astăzi un doodle unui chimist român. Cine a fost Ștefania Mărăcineanu
Google dedică astăzi un doodle unui chimist român. Cine a fost Ștefania Mărăcineanu
Pe data de 18 iunie, Google o sărbătorește pe Ștefania Mărăcineanu, personalitate marcantă a cercetării și științei din România. Ștefania Mărăcineanu a studiat chimia și fizica și s-a remarcat prin cercetările asupra radioactivității artificiale.
Ștefania Mărăcineanu s-a născut la București, în 1882
Mărăcineanu a absolvit studiile în știință și chimie în 1910, iar mai apoi, cu ajutorul unei burse, și-a continuat studiile și cercetările la Institutul Radium din Paris. Institutul Radium era unul dintre cele mai importante centre mondiale pentru studiul radioactivității, sub conducerea lui Marie Curie.
Mărăcineanu a început lucrul la teza de doctorat pe poloniu, un element descoperit de Curie. În timpul cercetărilor, Mărăcineanu a observat că perioada de înjumătățire a poloniului depindea pe tipul de metal pe care poloniul era așezat. Această observație a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva particulele alfa emise de poloniu au transformat unii atomi ai acelui metal în izotopi radioactivi, spune Google, într-un comunicat.
Stéphanie Maracineanu, cum îi spuneau francezii, și-a terminat studiile doctorale la Universitatea din Sorbona, în numai 2 ani. Mai apoi, s-a întors în România, unde a înființat primul laborator de studiu al radioactivității. În 1935, Irène Curie, fiica lui Marie Curie, alături de soțul ei, primesc premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității artificiale. Mărăcineanu nu a contestat premiul Nobel, dar a cerut să-i fie recunoscut rolul în aceste cercetări.
Contribuția Ștefaniei Mărgineanu a fost recunoscută de Academia de Științe din România în 1936, când a fost numită director de cercetare, însă nu a primit recunoașterea internațională pentru contribuția ei în descoperirea radioactivității artificiale.
Ștefania Mărăcineanu s-a îmbolnăvit de cancer, cauzat de iradieri, și a murit la data de 15 august 1944
Muzeul Curie din Paris găzduiește laboratorul chimic original de la Institutul Radium, unde și-a desfășurat cercetările Ștefania Mărăcineanu. Doodle-ul din data de 18 iunie marchează 140 de la nașterea Ștefaniei Mărăcineanu și omagiază moștenirea acesteia.
Doodle-ul a fost desenat de Alyssa Winans, designer la sediul central al Google, la Mountain View. Părinții lui Winans au fost chimiști și, datorită acestui lucru, subiectul a fost cu atât mai interesant.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun