// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Ghețarul Scărișoara din Munții Apuseni, prima peșteră declarată Monument al naturii în România – FOTO

Ghețarul Scărișoara din Munții Apuseni este prima peșteră declarată Monument al naturii în România, în anul 1938 și, deși vârsta ”blocului” de gheață ar fi de aproximativ 3.500 de ani, ghețarul este obiectiv turistic abia din anul 1847. Este primul ca mărime din țară și al doilea din lume, având o lățime de 22 metri și o lungime de 700 metri.

Ghetarul Scarisoara70Unul dintre motivele principale pentru care merită vizitat Gheţarul de la Scărişoara este aventura coborârii în inetriorul peşterii. De cum intri pe portiţa ce duce la peşteră, aerul devine altul. Temperatura scade şi se simte cu fiecare treaptă coborâtă pe scara metalică, motiv pentru care turiştii sunt sfătuiţi să se îmbrace gros şi să se încalţe cu bocanci aderenţi la gheaţă, chiar dacă afară este vară. Intrarea în gheţar se face printr-un aven de stâncă şi vegetaţie de 48 de metri adâncime, şi un diametru larg de 60 de metri. Deşi e frig, iar umezeala pătrunde până la oase, priveliştea de dinăuntru va „încălzi” cu siguranţă orice vizitator.  Cifrele sunt uluitoare: portalul peşterii este înalt de 24 m şi lat de 17 m, blocul de gheaţă are un volum de peste 100.000 de metri cubi, o grosime de 22,5 m şi o vechime de 3.800 de ani la bază. Lungimea peşterii de 700 de  metri iar înălţimile stalagmitelor variază de la câţiva centimetri, la 7 metri.

Ghetarul Scarisoara150Printre atracţiile Scărişoarei, declarată ca prima peşteră monument al naturii din România în 1938, se numără Sala Mare şi Biserica, o sală ornamentată cu stalagmite de gheaţă. Ambele sunt accesibile publicului larg. Pentru obţinerea unei imagini mai plăcute asupra peşterii Gheţarul de la Scărişoara, specialiştii apreciază că este indicat să o vizitaţi în ultimile luni ale iernii, observând astfel o frumuseţe de-a dreptul uimitoare.

Vârsta blocului de gheață a fost apreciată pe baza analizelor de polen la circa 3.500 de ani. Temperatura medie a aerului variază între -14 C și +5 media fiind de aproximativ -2 C

Gheţarul de la Scărişoara se află în Parcul Natural Apuseni şi poate fi vizitat pornind la drum dinspre comuna Gârda de Sus de pe Valea Arieşului Mare, fiind situat la aproape 30 de kilometri în amonte de Câmpeni, pe DN75.

Scurt istoric

Primele menționări despre Ghețarul Scărișoara ca obiectiv turistic au fost făcute de A. Szirtfi (1.847) și J. Vass (1.857) care prin faptul că menționează echiparea cu scări de lemn a avenului de intrare în Ghețar se dovedește că acesta era cunoscut și explorat de moți care utilizau gheața și apa din această zonă secetoasă cu mult timp înaintea primilor vizitatori. Primele observații științifice în legătură cu această peșteră au fost publicate de geologul Karl Peters (1.861). Prima hartă a peșterii a fost publicată de geograful Adolf Schmidl (1863), iar primul studiu monografic a fost publicat de în 1927 de Emil Racoviță.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419