Rămâi conectat

Cultură Educație

George Maior – coordonatorul unei noi cărţi cu impact strategic

Publicat

în

    Am curaj să spun despre George Maior că, din când în când, îţi spune câte o vorbă pe care o descifrezi în totalitate într-un interval mai lung de timp. Am avut şansa unor astfel de spuse, care, la prima vedere, te îndeamnă să fugi spre o concluzie, dar, după ce stai şi te gândeşti mai bine, îţi dai seama că, de fapt, mesajul era mult mai adânc. Ca să dau un exemplu, aflându-mă într-un moment de răscruce a vieţii, l-am întrebat ce decizie aş putea lua cu privire la o problemă personală, iar el a surâs şi mi-a spus: „Cu oamenii şi cu sufletul tău să nu te joci niciodată!” Încurajat fiind să public primul volum de poezii de către George Maior, în vremea când era senator de Alba, n-am ştiut la momentul respectiv că diplomatul vedea cu totul şi cu totul altceva în înclinaţia mea. Tocmai de aceea, aş fi fals dacă aş scrie despre o nouă carte, coordonată de Maior, suprimând total emoţionalul unor cuvinte. Ca orice personalitate complexă, dar purtând în suflet, de care unii mai uită în graba vieţii, zbuciumul unei nevoi de cunoaştere şi exactitate, clujeanul creionează responsabil o hartă a concretului. Mai mult decât atât, directorul Serviciului Român de Informaţii comunică direct ce şi cum are de gând să facă, din tot ceea ce poate fi spus, în tot acest labirint. Ca un punct de sprijin în afirmaţia celor pe care le-am scris, aduc şi un argument din debutul cărţii „Incertitudine”, pe care autorul a publicat-o la editura „Rao”, în 2009: „Vreau să aduc mulţumiri dumnezeiescului/ Labirint de efecte şi cauze/Pentru diversitatea făpturilor/Care alcătuiesc acest univers neobişnuit,/Pentru raţiune, care nu va înceta să viseze/La un plan al labirintului.(Jorge Luis Borges, Alt poem al darurilor).
Într-adevăr, Maior îşi propune să realizeze acest plan al labirintului, dar conştientizează cât efort intelectual necesită un astfel de demers. Dacă lucrurile ar sta altfel, ambasadorul nu şi-ar căuta aliaţi „de primă mână”, pe care să-i capaciteze sau de la care să integreze toate laturile, mereu şlefuibile ale acestui diamant numit cunoaştere. Publicată la finele lui 2011, la editura amintită mai sus, cartea „Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre” poartă pe copertă siglele Universităţii Harvard şi a SRI, ca produs al unei colaborări între două instituţii, una de intelligence, iar o alta, desăvârşită ca renume în domeniul educaţional internaţional. Parteneriatul strategic şi ideatic pe componenta Mării Negre, dintre George Maior şi Sergei Konoplyov, Directorul Programului privind Securitatea Mării Negre, al Universităţii de la Harvard, a fost certificat şi prin realizarea unei cărţi adresate nu doar specialiştilor din domeniu. La „vedere”, şeful celui mai important serviciu de informaţii din România, comunică în calitate de autor. Nu unul obişnuit care să fie obsedat de precauţie, ci unul responsabil şi mai ales curajos în prognozele sale.
Chiar în nota din debutul lucrării se subliniază că sunt puţini cei care au încercat să descifreze, în complicatul context actual, rolul cunoaşterii strategice, ca instrument de putere al statelor, în promovarea stabilităţii şi cooperării în această regiune. Cu atât mai relevant este faptul că, sub semnătura coordonatorilor, cartea se legitimează drept un efect benefic al colaborării dintre Serviciul Român de Informaţii şi prestigioasa Universitate Harvard.
Pentru a comenta într-un mod cât se poate de personal apariţia acestei lucrări, îmi permit să spun că, pe lângă uriaşul bagaj de informaţii pe care îl înmagazinează, girat ideatic de Maior şi Konoplyov, lucrarea în sine este o dovadă a faptului că, într-o lume a nesfârşitelor conflicte, există oameni care caută soluţii, prin colaborări bazate pe o asiduă cercetare, dar mai ales prin generarea unor idei cu impact strategic. Astfel, lucrarea beneficiază, alături de cei doi coordonatori, de contribuţiile lui Răzvan Ungureanu, Florian Coldea, Sergiu Medar, Daniel Dăianu, Iulian Chifu, şi alţi specialişti.
Proiectând o imagine a modului în care arată starea actuală a cooperării regionale, directorul SRI consideră potrivit dictonul: „poate am călătorit cu diferite corăbii, dar acum suntem toţi în aceeaşi barcă”, parafrazându-l apoi pe Gheorghe I. Brătianu, reamintind spusa înaintaşului care considera că, la sfârşitul Evului Mediu, Marea Neagră era „placa turnantă” a comerţului internaţional.
George Maior defineşte, în cuvântul său de deschidere, cunoaşterea cu impact strategic drept „cheia conturării intereselor şi stabilirii priorităţilor”. Cunoaşterea este, în opinia profesorului Maior, „cea mai puternică resursă pentru conştientizarea problemelor şi urgentarea soluţionării lor”.
Dacă ar fi să asociem un termen pe care George Maior l-a adus perseverent în discuţie cu argumente solide, acela a fost: cooperare. „Necesitatea stabilirii unor relaţii multiple de cooperare, între entităţile bazate pe cunoaştere, fie că sunt servicii de intelligence, guverne sau think-tank-uri”, este numai un exemplu din ultima apariţie editorială. Scopul comun al acestor eforturi este, în opinia autorului, o îmbunătăţire a procesului decizional.
În cuvântul său, Konoplyov divulgă cititorului faptul că, la originea acestei colaborări se află o iniţiativă a lui George Maior, din anul 2002, pe când acesta era secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale. Pe atunci se discuta despre aderarea României la NATO şi UE, obiective astăzi îndeplinite.
Fără să vreau să-mi diluez scrierea doar prin evidenţierea unei nesfârşite liste de realizări, nu pot să nu consemnez faptul că, a putea strânge la aceeaşi masă specialişti din intelligence, diplomaţie, reprezentanţi de seamă ai mediului universitar din domeniu dar şi din străinătate, generali cu experienţă, specialişti ai serviciilor militare de informaţii, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, este o performanţă şi de ce nu, un semn de normalitate.

Flaviu PREDESCU

Electrica Furnizare Discount
Publicitate

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Electrica Furnizare Discount

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Publicitate

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: SUBIECTELE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: SUBIECTE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 12 centre din județul Alba.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 2453 de candidați, dintre care 2149 de candidați din promoția curentă, respectiv 304 de candidați din promoțiile anterioare.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

 • fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
 • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
 • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
 • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
 • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
 • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
 • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Publicitate

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

 • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației/ISJ ALBA pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100/0800816258 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Mult success tuturor absolvenților!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea