Ziarul Unirea

George Maior – coordonatorul unei noi cărţi cu impact strategic

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

    Am curaj să spun despre George Maior că, din când în când, îţi spune câte o vorbă pe care o descifrezi în totalitate într-un interval mai lung de timp. Am avut şansa unor astfel de spuse, care, la prima vedere, te îndeamnă să fugi spre o concluzie, dar, după ce stai şi te gândeşti mai bine, îţi dai seama că, de fapt, mesajul era mult mai adânc. Ca să dau un exemplu, aflându-mă într-un moment de răscruce a vieţii, l-am întrebat ce decizie aş putea lua cu privire la o problemă personală, iar el a surâs şi mi-a spus: „Cu oamenii şi cu sufletul tău să nu te joci niciodată!” Încurajat fiind să public primul volum de poezii de către George Maior, în vremea când era senator de Alba, n-am ştiut la momentul respectiv că diplomatul vedea cu totul şi cu totul altceva în înclinaţia mea. Tocmai de aceea, aş fi fals dacă aş scrie despre o nouă carte, coordonată de Maior, suprimând total emoţionalul unor cuvinte. Ca orice personalitate complexă, dar purtând în suflet, de care unii mai uită în graba vieţii, zbuciumul unei nevoi de cunoaştere şi exactitate, clujeanul creionează responsabil o hartă a concretului. Mai mult decât atât, directorul Serviciului Român de Informaţii comunică direct ce şi cum are de gând să facă, din tot ceea ce poate fi spus, în tot acest labirint. Ca un punct de sprijin în afirmaţia celor pe care le-am scris, aduc şi un argument din debutul cărţii „Incertitudine”, pe care autorul a publicat-o la editura „Rao”, în 2009: „Vreau să aduc mulţumiri dumnezeiescului/ Labirint de efecte şi cauze/Pentru diversitatea făpturilor/Care alcătuiesc acest univers neobişnuit,/Pentru raţiune, care nu va înceta să viseze/La un plan al labirintului.(Jorge Luis Borges, Alt poem al darurilor).
Într-adevăr, Maior îşi propune să realizeze acest plan al labirintului, dar conştientizează cât efort intelectual necesită un astfel de demers. Dacă lucrurile ar sta altfel, ambasadorul nu şi-ar căuta aliaţi „de primă mână”, pe care să-i capaciteze sau de la care să integreze toate laturile, mereu şlefuibile ale acestui diamant numit cunoaştere. Publicată la finele lui 2011, la editura amintită mai sus, cartea „Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre” poartă pe copertă siglele Universităţii Harvard şi a SRI, ca produs al unei colaborări între două instituţii, una de intelligence, iar o alta, desăvârşită ca renume în domeniul educaţional internaţional. Parteneriatul strategic şi ideatic pe componenta Mării Negre, dintre George Maior şi Sergei Konoplyov, Directorul Programului privind Securitatea Mării Negre, al Universităţii de la Harvard, a fost certificat şi prin realizarea unei cărţi adresate nu doar specialiştilor din domeniu. La „vedere”, şeful celui mai important serviciu de informaţii din România, comunică în calitate de autor. Nu unul obişnuit care să fie obsedat de precauţie, ci unul responsabil şi mai ales curajos în prognozele sale.
Chiar în nota din debutul lucrării se subliniază că sunt puţini cei care au încercat să descifreze, în complicatul context actual, rolul cunoaşterii strategice, ca instrument de putere al statelor, în promovarea stabilităţii şi cooperării în această regiune. Cu atât mai relevant este faptul că, sub semnătura coordonatorilor, cartea se legitimează drept un efect benefic al colaborării dintre Serviciul Român de Informaţii şi prestigioasa Universitate Harvard.
Pentru a comenta într-un mod cât se poate de personal apariţia acestei lucrări, îmi permit să spun că, pe lângă uriaşul bagaj de informaţii pe care îl înmagazinează, girat ideatic de Maior şi Konoplyov, lucrarea în sine este o dovadă a faptului că, într-o lume a nesfârşitelor conflicte, există oameni care caută soluţii, prin colaborări bazate pe o asiduă cercetare, dar mai ales prin generarea unor idei cu impact strategic. Astfel, lucrarea beneficiază, alături de cei doi coordonatori, de contribuţiile lui Răzvan Ungureanu, Florian Coldea, Sergiu Medar, Daniel Dăianu, Iulian Chifu, şi alţi specialişti.
Proiectând o imagine a modului în care arată starea actuală a cooperării regionale, directorul SRI consideră potrivit dictonul: „poate am călătorit cu diferite corăbii, dar acum suntem toţi în aceeaşi barcă”, parafrazându-l apoi pe Gheorghe I. Brătianu, reamintind spusa înaintaşului care considera că, la sfârşitul Evului Mediu, Marea Neagră era „placa turnantă” a comerţului internaţional.
George Maior defineşte, în cuvântul său de deschidere, cunoaşterea cu impact strategic drept „cheia conturării intereselor şi stabilirii priorităţilor”. Cunoaşterea este, în opinia profesorului Maior, „cea mai puternică resursă pentru conştientizarea problemelor şi urgentarea soluţionării lor”.
Dacă ar fi să asociem un termen pe care George Maior l-a adus perseverent în discuţie cu argumente solide, acela a fost: cooperare. „Necesitatea stabilirii unor relaţii multiple de cooperare, între entităţile bazate pe cunoaştere, fie că sunt servicii de intelligence, guverne sau think-tank-uri”, este numai un exemplu din ultima apariţie editorială. Scopul comun al acestor eforturi este, în opinia autorului, o îmbunătăţire a procesului decizional.
În cuvântul său, Konoplyov divulgă cititorului faptul că, la originea acestei colaborări se află o iniţiativă a lui George Maior, din anul 2002, pe când acesta era secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale. Pe atunci se discuta despre aderarea României la NATO şi UE, obiective astăzi îndeplinite.
Fără să vreau să-mi diluez scrierea doar prin evidenţierea unei nesfârşite liste de realizări, nu pot să nu consemnez faptul că, a putea strânge la aceeaşi masă specialişti din intelligence, diplomaţie, reprezentanţi de seamă ai mediului universitar din domeniu dar şi din străinătate, generali cu experienţă, specialişti ai serviciilor militare de informaţii, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, este o performanţă şi de ce nu, un semn de normalitate.

Flaviu PREDESCU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

gheo 23 februarie 2012 at 11:39

BRAVO! Aceasta carte este semnul neputintei domnilor George Maior,Răzvan Ungureanu, Florian Coldea, Sergiu Medar, Daniel Dăianu, Iulian Chifu, şi alţi specialişti? Altfel nu vad de ce in perspectiva unei asemenea insemnate strategii Romania renunta la a exploata rezervele de gaze si petrol din Marea Neagra. Deduc de aici ca asta e motivul pentru care i-am invitat pe magnatii americani sa ia de acolo tot ce vrea inima lor. In fiecare zi care trece sunt tot mai lamurit de „cunoasterea” de care are parte Romania si fenomenul schizoid de nepunere a cunoasterii in slujba actiunii, chestiune care ar trebui sa fie in interesul national. Adica, mai pe intelesul specialistilor: una spunem, alta facem si cu totul altceva gandim. Ma refer la servicii, politicieni etc.
Apropos, Flaviu Predescu este cunoscut ca apropiat al lui Giorgi Meijar (am incercat sa scriu cum se citeste in engleza).
Bei, adunare de docti: Honor et patria! parca asta e deviza dvs, unde ati pierdut-o?

Aurelian 25 februarie 2012 at 16:36

Da ii pòti critica, dar zacamintele din Marea Neagra le-a vandut Tariceanu, inca inainte de a le avea!

gheo a lui gheo 25 februarie 2012 at 15:28

„Intr-o lume a flegmelor” imi vine sa vomit dle FV, ca parca asa va semnati. Dle FV stiti de ce este o lume a halenelor? Pentru ca stimatii domni care se semneaza au raspunderea de a veghea la securitatea nationala a Romaniei. Sincer ma intreb: cand mai au timp si de asa ceva daca scriu atatea carti? Bune sau rele sau suprarealiste, nu ma intereseaza. Bineinteles ca veti jura ca acesti domni nu se dau in laturi (puneti accentul cum vreti) si nu irosesc nici un moment din viata lor pentru a sta de straja patriei. Nu vi se pare ca seamna a schizoid acest tip de comportament? Este exact ce ne trebuie pentru a evolua, nu-i asa dle FV? Dumneavostra chiar plangeti dupa un tata inchipuit, dotat cu toate atributele uraniene, culmea intr-un mod feminizat. Care adunatura? Chiar am neplacuta surpriza. Va doresc succes in cultivarea multiplei personalitati a tatucului suprem.

bond. vaga bond. 25 februarie 2012 at 15:43

flaviu predescu este consilier al sefului SRI. Absolvent al facultatii de drept din Alba Iulia, a fost respins la examenul de intrare in Barou cu nota 2, o nota foarte buna pentru cele 3 rinduri prost scrise.
A avut norocul sa fie ales consilier judetean pe listele PSD si apoi s-a infipt sef de cabinet al deputatului PSD pe atunci George Maior.
Cind George Maior a fost numit sef al SRI Predescu l-a urmat fiind numit, tineti-va bine, direct consilier al sefului sri. Competenta 0 (zero), pozitii inalte.Un obicei in tara asta.
Acesti oameni se ocupa teoretic de securitatea noastra nationala. Spun teoretic pentru ca de fapt sint niste oameni de paie, pusi de fatada in SRI asa ca au timp sa se ocupe de carti scrise cu copy paste.SRI -ul este condus practic de altii

Aurelian 25 februarie 2012 at 16:34

Aici ai dreptate, ce sa mai spunem de Eutanasiu si Coclici, desi au iesit pe locul II, si III, la alegerile parlamentare, au fost numiti parlamentari „plini”!

bond. vaga bond. 25 februarie 2012 at 16:03

de ce sa ne semnam cind voi le stiti pe toate….inclusiv ce vorbim la telefon, ce scriem la calculator, ce povestim cu prietenii, ce am mincat de dimineata.

Asa ca stiti si cine sintem fiecare.

Ce nu stiti voi sint cei care atenteaza cu adevarat la siguranta nationala, care se ocupa cu adevarat de subminarea economiei nationale, care isi vand tara pe bucatele iar cei 12 arginti (echivalentul a miliarde de euro furati din pensii si salarii)rezultati din vanzarea de tara se odihnesc linistiti in Elvetia si in alte parti.

Habar nu aveti de astea ..nu-i asa? Va ocupati sa publicati carti si poezioare scolaresti cu rime dumnezeiesti ca sa va aratati crestini dar de cei care distrug tara asta, si din afara si din interior nu mai aveti timp.

In judetul Alba sint cetateni straini care cumpara obiecte de patrimoniu de la „inalte personalitati” care le-au furat cu entuziasm mercantil si le scot apoi peste granita in anticariate banoase.Se distruge patrimoniul national cu buldozerul. Se fura milioane de euro din finatarile europene pentru reabilitarea patrimoniului. Dar directorul SRI si cu tine..Flavius, nu aveti timp sa ii prindeti pe acestia pentru ca…nu-i asa, scrieti carticele si poezioare.

Tot in judetul Alba un offshore a pus mina pe bogatiile muntilor Apuseni si vrea sa distruga muntii ca sa duca bogatia peste granite si sa lase otrava si distrugere in loc. Isi finanteaza campania murdara cu sume provenite din spalarea de bani si isi paveaza drumul spre scopurile ticaloase cu mita la nivel inalt. Dar directorul SRI si cu tine, draga Flaviu, nu aveti timp de offshore-ul asta si nici de banii si afacerile murdare ale celor din spatele firmulitei din insula Jersey pentru ca..nu-i asa, voi scrieti carticele si poezioare scolaresti (suflete sensibile…..)

Poate ca directorul SRI si cu tine, draga Flaviu, ar trebui sa nu mai culegeti ghiocei sau flori de nu ma uita dar macar sa faceti ceva pentru tara asta in care spionii si sabotorii economici se simt ca acasa.Daca nu ii anihiliti, macar dati-le o carte cu autograf in semn de respect

In rest, toata aprecierea noastra pentru sensibilitatea domnului Maior si a ta, draga Flaviu

Aurelian 25 februarie 2012 at 16:39

Sa stii ca si in PNL Alba, Eutanasiu prin intermediul lui Simedru, cunoaste tot ce se intampla, cu membrii PNL, ca are un serviciu de informatii bine pus la punct, desi nu ii un serviciu oficial!

bond. vaga bond. 25 februarie 2012 at 16:55

mai slabeste-ne cu obsesiile tale bolnave. Trateaza-te, spre binele tau si al familiei tale. Daca visezi PNL-isti noaptea cintind cu Elvis si acompaniati de extraterestri, nu inseamna ca trebuie sa ne impartasesti din experientele bolii tale. Discuta cu doctorul personal.Poate te ajuta si scapi macar de extraterestri daca PNL-stii sint pirogravati asa adinc in creierul tau mic

Aurelian 25 februarie 2012 at 17:01

Fara un asemenea „serviciu pretios”, cun crezi ca a putut Fonfaila sa distruga inca din fasa ori ce incercare de fronda din partea nemultumitilor din PNL, sa excluda atatea membrii, si sa se mentina la putere atat timp. In PNL Alba se poate discuta de 2 partide, unul Gasca de la Cujer, cu pupincuristii lor, si pe de alta parte „ceilalti”, care au doar 2 drepturi, sa munceasca in folosul Gastii de la Cujer, si sa-si plateasca cotizatia!

bond. vaga bond. 25 februarie 2012 at 17:17

clar. esti bolnav cronic. Nu ma mir ca dormi in pat cu Elvis si doi trei martieni mai mici dar verzi.Si pentru ca sint verzi ii tii la caldura sa se coaca…..

Aurelian 25 februarie 2012 at 17:56

Si tu esti bolnav, esti Piticul Atomic, si te visezi senator!

Comentariile sunt oprite