Ziarul Unirea

George Homoștean, la 90 de ani, și-a demonstrat încă o dată condiția și prestanța de om de stat. A fost primul șef al județului Alba

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Ministru de interne în anii ’80 și primul prim-secretar al județului, George Homoștean a marcat dezvoltarea economică și demografică explozivă atât a Albei Iulia, cât și a celorlalte orașe din Alba. Cu siguranță așa se explică simpatia foarte mare de care se bucură în rândul celor care au traversat ultimii 45 de ani din istoria județului. De exemplu, dacă la înființarea județului,  Alba Iulia avea 19.000 de locuitori, 10 ani mai târziu, datorită locurilor de muncă și condițiilor de viață create, municipiul a ajuns la 60.000 de locuitori. Același lucru s-a întâmplat și la Cugir, Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni, Zlatna, Baia de Arieș, Abrud sau Ocna Mureș.

Prezent la Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi a 45 de ani de la înființarea județului Alba, la cei 90 de ani, George Homoștean a demonstrat pe lângă luciditate și vitalitate, cum arată “un om de stat” român. Acesta a amintit despre cum s-a clădit județul Alba la începuturile sale, cât de mult s-a construit – se construiau în medie câte 800-900 de apartamente pe an în Alba Iulia  – și a lăudat Cetatea “Alba Carolina” pe care a catalogat-o drept o „minume”.

ELIT

“Am deosebită plăcere să particip la acest eveniment de mare importanță pentru județul Alba. Vreau să vă spun de la început, pentru că ar fi păcat să nu spunem acest lucru, mulți dintre dumneavoastră erați tineri, dacă nu ai peste 60 de ani e greu să știi cum a fost județul în ’68. Fiindcă acum 45 de ani, trebuia să fi avut măcar 20 de ani ca să îți amintești cum a fost atunci (…)

Acum 45 de ani, și vă spun un secret: aveam și eu 45 de ani atunci, am reușit să stabilizăm cât de cât acest județ și capitala sa (…)

Județul Alba a fost format din 6 regiuni, cele mai slab dezvoltate raioane care au fost în această regiune. Nu era canalizare, nu era apă potabilă nici în Alba Iulia nici în multe alte orașe. Acest județ s-a “sudat” într-un an de zile în condiții deosebite. S-au desfășurat toate construcțiile – turnătorie, utilaje, Aiudul – numai la Cugir să vă spunem erau 6.000 de salariați când s-a făcut județul, iar când am plecat eu erau 22.000. Acum mai sunt vreo 300, am auzit. (n.a. UM Cugir și Fabrica de Arme). Acest oraș și județul s-au dezvoltat într-un mod deosebit de rapid – 3.000 de apartamente pe an se făceau în județ și multe altele pe care nu o să le enumăr acum.

Vreau doar să vă spun cum s-a dezvoltat din punct de vedere al populației: 19.000 de locuitori avea Alba Iulia când s-a făcut județul și când am plecat avea 60.000 (n.a. 1978). Se construiau în medie câte 800-900 de apartamente pe an doar în municipiu.

Felicit pe cei care au contribuit la reabilitarea Cetății “Alba Carolina”, am fost și eu aseară și am văzut-o, este o “minune”, e o frumusețe pentru Alba Iulia, și de aceea trebuie în continuare întreținută.

Vreau să felicit cu această ocazie conducerea județului, a Consiliului județean și a Primăriei Alba Iulia și pe toți cei care au contribuit la dezvoltarea acestui județ – un județ frumos, un județ în plină dezvoltare – și aș dori din suflet să devină capitala acestei regiuni.

Sper să ne mai întâlnim, cel puțin și la a 50-a aniversare!”, a spus George Homoșteanu.

George Homoștean, primul președinte al  echivalentului de atunci al Consiliului județean Alba, între 1968-1978  a ocupat și funcția de ministru de Interne in guvernele Ilie Verdeț si Constantin Dascălescu.

Homostean a fost ministru de interne in perioadele: 5 septembrie 1978–30 martie 1979; 30 martie 1979–29 martie 1980; 29 martie 1980–21 mai 1982; 21 mai 1982–28 martie 1985; 29 martie 1985–5 octombrie 1987. La Revolutie acesta era ambasador in Republica Cehoslovacia.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă

Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

41 Comentarii

mikiduta 17 februarie 2013 at 18:59

Cam rusinoasa tema articolului in 2013;si ana pauker a fost prima ministra femeie a…nu stiu carui minister si ar trebui comemorata de 8 Martie! si dinca si postelnicu ce vina au avut de nu sunt comemorati? bravo, unirea!!!

dolfi 17 februarie 2013 at 19:59

mai rusinos este ca acum nu se mai construiesc apartamente asa cum se construiau atunci „..se construiau în medie câte 800-900 de apartamente pe an în Alba Iulia…” ce sa mai zic de locuri de munca…

Rusinos si trist 17 februarie 2013 at 20:07

este ca in Romania nu s-a vrut o lege a lustratiei care sa scoata din functiune toata masinaria comunisto-securista care a jefuit si distrus tara dupa ’89.

Stela Enache 18 februarie 2013 at 10:54

Nu Unirea este vinovata ci semnatarul acestui articol care se vrea jurnalist! Ce cauta toti neavenitii in presa? Dati-l afara pe incult !

Dumitru 18 februarie 2013 at 15:50

Ai perfecta dreptate. Homosteanu ca ministru de interne comunist este autorul moral al asasinarii in data de 23 august 1981 a 6 anticomunisti si al ranirii a altor 12 in actiunea Autobuzul pe care a coordonat-o. Acest „domn ziarist” dupa ce a atras atentia cu articolele sale fatarnice asupra unui liberal, incercand sa-i distruga cariera, si care la un moment fiind un amarat de politist aflat la inceput de drum a comis greseala de a-i da la palma unui prezumtiv hot, din ordinul superiorului, acum semneaza fara sa clipeasca acest articol omagial (unde e Ceausescu sa vada urmasii fostilor lui cantareti?). Mai baiatule, cui vrei sa dai lectii de moralitate cand observ ca tu nu ai asa ceva?

mitica lu'mitica 19 februarie 2013 at 18:40

esti cam prost informat,Mitica!autobuzul de care faci vorbire a fost deturnat de 3 personaje anticomuniste cu o moralitate exemplara pentru semenii lor!din documentele procesului existente la Tribunalul Militar Bucuresti,rezulta ca cei 3 „luptatori anticomunism”aveau impreuna ca virsta 92 de ani si aproape 100 de ani de condamnari!verifica si dovedeste-mi ca nu este asa!si apo ne vom cunoaste personal!

Parintele Antonie 18 februarie 2013 at 10:58

Cel care a scris articolul este fiul fostului presedinte al CJ Alba,Presecan de aceea il lasa cei de la Unirea sa scrie ,altfel nu se explica de ce a ajuns un asemenea individ …reporter de doi bani sau doi lei !

antonov 18 februarie 2013 at 16:00

hai,bre,ne vindeti un porc ca „mare om de stat”.Un pilon al dictaturii!! Rusine! In Romania,spre deosebire de Polonia,nu s-a schimbat garnitura politica!! Tot cu ceausistii defilati!Jos ceausistii si activistii!!Jos raul!

pixelul albastru 18 februarie 2013 at 16:06

mai este ceva in plus…
Homostean a facut parte din trupele de securitate implicate in reprimarea militarilor antisovietici refugiati in munti.
Ar fi interesant de studiat trecutul acestui om intre 1950 si 1968…..reprimarea opozitiei democratice, activitate securista in anii 50-60, implicare brutala in procesul de colectivizare.
Nu a ajuns prim secretar de judet venind de la pension sau de la o scoala de bune maniere…..

abygail 18 februarie 2013 at 19:47

No, si atunci, .. presecan sa-i faca monument!asta e exponentul omului democratic nou! homo-steanul; cam cum ma uit eu de aici incolo la articole scrise de mutzunache asta?Poate contribuie si @Cristian Marc cu ceva donatii pentru marmura..!

mitica lu'mitica 19 februarie 2013 at 18:41

tu ca rusnac….nu prea ai ce comenta despre acest subiect!

Aurelian 20 februarie 2013 at 11:43

Era de asteptat, ca Piticul Atomic, sa fie suparat, si sa „tune si fulgere” in toate partile, ca el, cu toate ca s-a „strofocat”, ca era sa-i crape scorbura de odihna, nu l-a bagat nimeni in sama, dimpotriva, au fost laudati Homosteanu si Quasimodo. De nervi si-a pus „sursele”, din inteligenta militara la treaba si a „descoperit”, ca Homosteanu, desi a fost respectat de majoritatea locuitorilor din judet, a fost „terorist”, ca a impuscat 3 „anticomunisti”, cu „studii grele la Aiud”, care se antrenau „in lupta de clasa”, sechestrand oameni si autobuze, iar in tinerete, homosteanu, a fost soldat in termen, la trupele de securitate.

Cam cati"infractori" 17 februarie 2013 at 20:04

au plecat din puscarie direct la cimitir pe timpul mandatului de ministru de interne?Care erau metodele ca oamenii sa marturiseasca si faptele pe care nu le-au comis? Care erau conditiile de detentie? Homostean a trecut de la PCR la USL?

florea 17 februarie 2013 at 20:05

Ministru de interne in 1981,episodul „AUTOBUZUL” Timisoara.Rusine.

Aurelian 20 februarie 2013 at 11:49

Eu zic sa-i fie rusine lui Constantinescu, mare sustinator al USL, ca la gratiat , dupa ce Iliescu la bagat la „bulau”. Dupa cate stiu eu, de „Autobuzul”, s-a ocupat Postelnicu, marele sef al Securitatii, si nu Homosteanu. Au nu pot sa-ti spun tie „Florea” sa-ti fie rusine, ca la grosimea obrazului tau, mai ceva ca soricul de pe spate la porc, obrazul nu iti roseste, si nu ai nici bun simt si nici rusine, ai doar teribilism si nesimtire!

toma 17 februarie 2013 at 20:14

in cativa ani aLBa IULIa va ajunge la nivelul de acum 45 de ani;
orasul a fost concesionat intre edilii de la primarie; pacatul mare este ca cetatenii se lasa amagiti cu niste pavele si becuri care le intuneca mintea …cetatea nu a creat locuri de munca ,este o franciza a primariei…..

Nu se uita ! 17 februarie 2013 at 20:15

Cazuri precum „Autobuzul” si cel al lui Gheorghe Ursu, nu se uita !

alinuta cu ochii rosii 17 februarie 2013 at 20:50

Nu numai ca nu se uita insa se fac articole de marire si de lauda la co/autori;si cite lucruri s-or mai fi intimplat? e bine sa ridicam in slavi si articole exponentii ceausismului si ai aparatului represiv de atunci-asta arata cita minte au astia de la unirea ca-i publica si aia care-i chiar readuc in prim planul opiniei publice.Nimic rusinos-doar tipic romanesc…ce sa ne mai miram de optiunile politice ale mujicului de rind , cind formatorii de opinie fac asemenea magarii manipulative .

alinuta cu ochii rosii 17 februarie 2013 at 20:53

Spunean de manipularea si lipsa de respect fata de mortii revolutiei dovedita de acest articol- nu s-a afisat!si felicitam si ziarul pentru ideea de-a dreptul ..obitoaca de-a da un asemenea articol-nu s-a publicat!

mitica lu'mitica 19 februarie 2013 at 18:43

esti cam tinara sa ai ochiii rosii!probabil ca etnobotanicele sint de vina!sigur este starea ta de zi cu zi!ori poate vodca e de vina!

Cristian Marc 17 februarie 2013 at 21:08

Voi chiar nu vedeti cate commenturi negative sunt? Ce libertate de expresie plangeti? Si nu inteleg de ce trebuie sa intinati momentul de aniversare? Omul acesta despre care se vorbeste traieste, de 90 de ani, timp in care a marcat istoria judetului intr-un mod in care sunt convins ca niciunul dintre noi care scriem nu o sa o facem vreodata. Sunt convins ca a ajutat zeci de mii de oameni, indirect, evident, si a reusit sa faca din judetul Alba unul cat de cat competitiv si datorita caruia inclusiv voi scrieti azi pe forumul asta. In ceea ce priveste autobuzul cum de nu vedeti existenta unui sistem care a reactionat criminal, insa pentru ca asa erau vremurile si nu pentru ca asa era George Homostean, Insa, dupa 30 de ani, multi viteji de 20 de ani se arata!

abygail 17 februarie 2013 at 23:02

Pai sa fi sigur ca niciunul de pe forum nu a facut oamenilor ce au fost laudatii tai in stare sa faca;e un motiv de mindrie pentru noi, astialalti, iar tu doar daca esti din tagma lor esti in stare sa-l aperi;si daca noi scriem azi pe forum, o facem nu datorita lui si a altora ca el ci datorita celor care au pierit la Revolutie pentru asta; esti chiar dus cu capul daca crezi ca azi ai bruma asta de democratie doar datorita indivizilor ca homosteanu, care o viata intreaga s-a luptat impotriva democratiei si a capitalismului, promovind prin toti porii socialismul .

comunistul 17 februarie 2013 at 22:17

sa traiasaca homosteanu
bravo

ce spun in continuare sunt sf-uri deci nu le luati in considerare

atata timp cat nu suntem constienti ca orasul si judetul este al nstru si ca suntem saraci pentru ca se fura tot ce se poate atat din oras (terenurile care au fost vii), judetul (paduri,sare, aur, uraniu, carierele de calcar si piatra, etc)

in anul 2013, dupa mai multi ani, autostrada trans alpina nu este terminata.

in anul 2013 daca s-ar reface barajul de la oasa ar dura 1000 de ani si ei vor sa vanda hidrocentralele pe nimic

in anul 2013, daca ar trebui refacuta calea ferata alba iulia zlatna ar dura 100 de ani

in anul 2013, toata lunca muresului si lunca tarnavei nu mai este cultivata cu legume cum era odata

in 2013 nu sunteti in stare sa faceti o centura ocolitoare a sebesului

in anul 2013 nu sunteti in stare sa faceti un pod peste mures – sa lucrat 2 ani ca podul de la partos sa fie tot pe o singura banda.

in anul 2013 nu sunteti in stare sa faceti in alba iulia un cinema 3d si un planetariu

cel mai bogat judet al tarii este praf si pulbere – aurul e dat strainilor, salinele la un psd-ist de la bucuresti

in 2013 va luptati cu maghiarii pe steaguri si nu vedeti ca in sali de clasa este harta cu ungaria mare si toate scolile au nume de grofi.

si la alba iulia se potriveste de minune vorba – avem un oras frumos, pacat ca-i locuit.

aaa si ca mi-am adus aminte. un cretin a distrus cu masina in cetate la bariera o chestie din caramida – pe cat punem pariu ca nu o va repara in 10 ani??? si nici macar nu stie ce nota de plata sa ii dea – daca ii da cat a costat partea aceea identica adica 10.000 de lei soferul isi ia lumea in cap, daca ii da o valoare de 100 lei adica valoarea reala e cam putin.

abygail 17 februarie 2013 at 23:05

Chiar ca e o latenta mare pina apar posturile-oare pe cine intreaba daca au voie?

comunistule,tot ce se intampla azi 18 februarie 2013 at 9:10

este rasplata pt cei 50 de ani de regim criminal stalinist care a bagat in pamant sute de mii de oameni la canal si in inchisori,doar pt ca nu erau de acord cu bolsevismul. Sunt faptele „omului nou”creiat de comunisti si vor trece multe generatii pana cand specia lui va disparea.

un chico 17 februarie 2013 at 22:23

Eu am auzit de la persoane mai in varsta ca babalacul asta „pre multi a raspopit” pe vremea lu` Ceasca pe aici prin judet. Ca urmas al unei familii care a avut de suferit de pe urma masacrului comunisto-rus de pana in `89, ii transmit cu caldura, sa va fie tarana usoara, maestre!

contemporan 17 februarie 2013 at 23:02

LA MULTI ANI!Pacat ca nu~i puteti baga intr~un AUTOBUZ pe hotii astia de acum care , este adevarat au facut ceva pentru judetul nostru,AU FURAT SI LOR LE UREZ SA~L INSOTEASCA PE SECHELARIU!

iov 18 februarie 2013 at 8:47

La Multi Ani , D-le George Homostean !
Cinste Prefecturii , Consiliului Judetean si Primariei pentru ca nu-si uita inaintasii !
Felicitari jurnalistilor de la UNIREA !
Gand bun si suflet curat ardelenilor de mare omenie in mijlocul carora am trait multi ani !

smrt za komunisti 18 februarie 2013 at 16:18

Boule! asta ti-e inaintasul! sper sa crapati cu totii,teroristule,in chinuri! moa.rte ceausistilor!
Iar tortionarului Homalauisteanu ii doresc o vesnicie dureroasa in IAD!!!clipa trecerii se apropie!

LeFigaro 18 februarie 2013 at 21:30

La cum te exprimi,cu siguranta aveai reale sanse in perioada aceea sa ajungi tertionar sef.Retarzii ca tine erau la mare cautare!Stii apartamentul ala pe care la cumparat ma-ta la pret de kkat ghici de unde la avut?

alinuta cu ochii verzi 19 februarie 2013 at 8:23

cind vorbesti de ”tertionari” si ”la” in loc de ”l-a” dovedeste ca prima nu a fost greseala si ca puteai fi un presedinte de filiala de partid de succes, ca scoala ai destula si suficienta pentru asa pozitie.

LeFigaro 19 februarie 2013 at 11:12

Multumesc pentru corectare!..esti o draguta.

andrada 18 februarie 2013 at 8:54

Au cam facut-o lata, prin invitatea lui George Homosteanu. Asta ne arata ca astia 23 de ani de la evenimentele din 89 nu sunt de ajuns.

CrocodilulCuPapion 18 februarie 2013 at 21:38

Iti place sau nu, face parte din istoria noastra pre-decembrista.Nici mie nu-mi convine ca asa zisii revolutionari au votat cu Ion Ilescu dupa lovitura de stat din ’89 si ne-au distrus viitorul dar asta nu inseamna sa le neg existenta si prostia de care au dat dovada!

alinuta cu ochii verzi 19 februarie 2013 at 8:29

a recunoaste existenta unui lucru rau nu inseamna a-l preamari si a-l comemora la modul laudativ; eventual il prezinti noilor generatii ca sa se fereasca de el in viitor si a nu mai face aceleasi greseli ca si generatiile trecute-insa sensul articolului e laudativ, fapt reprobabil si lipsit de respect fata de toti cei care s-au sacrificat din 1947 pina in 1990 pentruca un nimic infatuat ca presecan jr. sa poata debita prostii in ziar.

Asteptam un articol 18 februarie 2013 at 9:00

despre miile de detinuti politici,”dusmani ai poporului”, tratati cu barbarie sau ucisi in inchisoarea de la Aiud in timp ce tovarasi ca Homostean construiau „visul de aur al omenirii”,comunismul.

alinuta cu ochii verzi 19 februarie 2013 at 8:37

presecan jr.se pare ca nu are suficienta alonja pentru o astfel de investigatie si apoi a dovedit ca nici nu are responsabilitatea scrisului si nu intelege rostul informatiei in educarea lumii, deci nu ar intelege rostul istoric al unui asemenea demers.

teebee 18 februarie 2013 at 9:39

„[…]e greu să ști cum a fost județul în ’68. Fiincă acu 45 de ani trebuia să fi avut măcar 20 de ani să îți amintești cum a fost atunci[…]”, doua randuri, trei greseli. Jurnalistii lu’ peste…

smrt za komunisti 18 februarie 2013 at 16:20

asa este! dar pdlichelele ce sunt? Aud? toit esalonul 2!!!

CrocodilulCuPapion 19 februarie 2013 at 11:40

Eu faceam referire la administratie publica,nu la regimul totalitar care a fost in perioada aceea.Daca facem o comparatie intre atunci si acum,parerea mea e ca,da, putem vorbi la modul laudativ in sensul asta.

mitica lu'mitica 19 februarie 2013 at 18:48

ANDARADA-BRE!esti cam lata dupa ce iei la bord!orice!de la lichid de frina in sus!apoi …e liber la dezmat!doar atit comnteaza in lumea ta plina de cata si surogate.

Comentariile sunt oprite