Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Garanția pentru ambalaje reutilizabile: Ce obligații vor avea micii comercianți începând cu anul 2019

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Potrivit celor mai recente modificări făcute în domeni, comercianții vor trebui să asigure, începând de anul viitor, informarea cumpărătorilor cu privire la sistemul de garanție-returnare a ambalajelor reutilizabile, dacă vând produse în astfel de ambalaje.

Și micii comercianți care vând astfel de produse vor trebui să primească la schimb ambalajele reutilizabile și să le dea cumpărătorilor înapoi garanția de 0,5 lei, în baza bonului fiscal. Nerespectarea obligațiilor le va putea aduce amenzi de până la 30.000 de lei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Prin modificările recent aduse Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, prin OUG nr. 74/2018, s-au pus bazele unui sistem prin care, de anul viitor, să se instituie o garanție de 0,5 lei/ambalaj reutilizabil, pe care cumpărătorul să o plătească la fiecare produs într-un atare ambalaj și să o recupereze ulterior, când aduce ambalajul la schimb.

În felul acesta, ar trebui, încetul cu încetul, să reciclăm mai mult decât o facem acum, împingând consumatorul să aducă ambalajul reutilizabil pentru ca el să poată fi refolosit. Desigur, el nu va înapoia ambalajul și nu va cere garanția de la producătorul de ambalaj, iar cel care va intermedia tot acest proces este comerciantul.

Micii comercianți, ca și marii comercianți, despre care vom vorbi într-un material viitor, vor trebui să se preocupe și ei de respectarea Legii nr. 249/2015. Desigur, ne referim la cei care vând produse ambalate în ambalaje ce pot fi refolosite.

Notă: Potrivit Legii gestionării ambalajelor, un ambalaj reutilizabil este cel care a fost conceput, proiectat și introdus pe piață pentru a realiza, în cadrul ciclului său de viață, mai multe cicluri sau rotații, fiind reumplut sau reutilizat în același scop pentru care a fost conceput. Pentru că ne vom referi la el mai jos, ambalajul primar este, în fapt, ambalajul de vânzare (conceput și realizat pentru a îndeplini funcția de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziție).

Astfel, conform modificărilor aduse Legii nr. 249/2015, comercianții cu amănuntul care vând produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile vor fi obligați, de la 31 martie 2019, să facă următoarele lucruri:

  • să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
  • să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;
  • să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate (ambalajul care nu mai e în stare corespunzătoare e considerat deșeu de ambalaj valorificabil, potrivit legii).

Pentru nerespectarea acestor obligații, Legea nr. 249/2015 prevede amenzi contravenționale între 16.000 și 30.000 de lei. Ca fapt divers, această sancțiune nu se găsește pe lista din Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 pentru iertare la prima abatere (în baza Legii prevenirii nr. 270/2017).

Folosirea pungilor reutilizabile și extinderea sistemului

Comercianții care oferă consumatorilor spre cumpărare pungi de transport din plastic sunt obligați să comercializeze numai pungi de transport din  mplastic care respectă cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire. Amenda de mai sus este valabilă și în cazul acestei obligații.

astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire.

„Circulația ambalajelor reutilizabile între operatorii economici se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991 (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), iar dacă beneficiarii nu dețin cantitățile de ambalaje necesare efectuării schimbului aceștia achită o garanție bănească în schimbul ambalajelor primite„, mai prevede Legea nr. 249/2015, potrivit ultimelor modificări. Nerespectarea acestei prevederi va putea aduce amenzi între 16.000 și 30.000 de lei.

Sistemul acesta de garanție pentru returnarea ambalajelor reutilizabile este doar începutul. Aceleași modificări aduse prin OUG nr. 74/2018 prevăd și că, până în 2021, sistemul de garanție-returnare se va extinde și la ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic ori metal, cu volume între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru băuturi.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea