Rămâi conectat

Curier Județean

GALERIE FOTO: Utilajele şi echipamentele apicole, atracţia „Sărbătorii Mierii”, de la Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 21 martie, la Blaj s-a deschis oficial cea de-a VI-a ediţie a celui mai mare târg apicol din România – „Sărbătoarea Mierii 2013”, organizate de SC APIDAVA, Asociaţia „Mierea Românească”, Primăria şi Consiliul Local Blaj, precum şi Consiliul Judeţean Alba.

La eveniment au fost prezenţi Victor Mateş, managerul procesatorului de miere APIDAVA, primarul Gheorghe Rotar, viceprimarul Corneliu Basaraba, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Alin Cucui, directorul Marian Aitai, administratorul public al judeţului, Sorin Bumb, deputaţii Ion Dîrzu şi Clement Negruţ, subprefectul Cornel Murg, consilieri locali şi judeţeni, primari din zona Târnavelor.

De asemenea, au asistat George Turtoi – directorul general al Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa – Nicolae POPA – director general adjunct pentru implementare tehnică, directorul OJPDRP, Vasile Bara şi adjunctul CRPDRP, Marian Ionescu.

În mulţime i-am zărit însă şi pe şeful IPJ Alba, chestorul de poliţie Ioan Nicolae Căbulea sau şeful Poliţiei Municipale Blaj, Ioan Oneţ. Din alocuţiunile oficialităţilor a rezultat că 70% din producţia anuală de miere de albine a României ia drumul exportului, iar Primăria Blaj şi CJ Alba se numără printre susţinătorii apicultorilor din judeţul Alba şi manifestărilor de acest gen. Au fost prezenţi circa 130 de apicultori din ţară (Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Sibiu, Prahova, Vâlcea, Timiş etc.) şi din străinătate: Ungaria, Slovacia, Polonia, dar şi din îndepărtata Chină.

Pe Bulevarul Republicii au fost amenajate standuri cu miere şi specialităţi cu miere, vin cu miere, faguri, lăptişor de matcă, ceară, polen, stupi, rame, măşti şi costume de protecţie, utilaje de procesare, centrifuge, produse cosmetice naturale pentru femei (creme hidratante, regenerante, antirid, anticelulitice, creme de mâini, săpunuri, balsam cu ceară şi propolis).

Spre deosbire de anul trecut, la ediţia curentă producătorii de miere de albine au fost copleşiţi numeric de comercianţii de echipamente şi utilaje apicole, semn că apicultorii sunt interesaţi şi vor să-şi dezvoltate afacerea, să-şi înmulţească familiile de albine, să crească continuu calitatea produselor stupului, în special cu fonduri europene. Kilogramul de miere a diferit de la un sortiment la altul şi de la un producător la altul, dar în principal mierea s-a vândut cu: 16 – 20 de lei – polifloră, 17 – 25 de lei – tei, 24 – 25 de lei – salcâm, propolis: 10 ml  – 10 lei, polen – 15 lei.

Ca la orice târg, au profitat de ocazie pentru a-şi vinde marfa comercianţii de turtă dulce, ciocolată de casă, halviţă, pâine şi produse de panificaţie, mâncăruri pregătite la grătar (mititei, cârnăciori, pulpe de pui, stridii) etc. În total, câteva mii de vizitatori s-au perindat prin târg în prima zi a „Sărbătorii Mierii”, de la care nu au lipsit Regina Mierii şi „albinuţele”, ci doar… trântorii.

Astăzi au mai fost programate conferinţe pentru apicultori, campania PNDR “Vine în satul tău”, tombola cu premii pentru apicultori în valoare totală de 1000 de euro, întâlnirea membriilor Apiardeal.ro, spectacolul folcloric susţinut de ansamblul „Doina Blajului” şi soliştii Denisa Balu, Nicuşor Balu, Nicolae Stângaciu, Toader Rad, Reta Rus, dansuri populare din zona Târnavelor, seara încheindu-se cu un spectacol pentru tineret cu starleta Andreea Bălan, trupele Blackstar, Level Up, All 4 Music şi Miruna.

Vineri, de la ora 12.00, activităţile sunt orientate şi spre copii, pe scena în aer liber din centrul Blajului urmând să evolueze ansamblul „Alegrino” Blaj, majoretele de la AS Gimn Star şi Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” Blaj, precum şi Fanfara Armonia din Târnaveni.

Robert GHERGU

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea