Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

GALERIE FOTO: Parcul Dendrologic din Valea Popii – Raiul verde de deasupra municipiului Alba Iulia. Reportaj la cald din interiorul “plămânului verde” al oraşului

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Alba Iulia şi-a propus ca în scurt timp să ajungă capitala turistică a Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 69Transilvaniei. Pe lângă Cetatea Alba Carolina, care este marea atracţie istorică, administraţia locală derulează deja de doi ani un proiect de amenajare a unuia dintre cele mai mari parcuri naturale din România. Este vorba despre Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” din Valea Popii, zona Mamut, întins pe 21 de hectare, care va asigura creşterea varietăţii de atracţii turistice şi va oferi mai multe oportunităţi de vizitare dar şi de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, într-un adevărat colţ de Rai din imediata apropiere a oraşului. Acesta este compus din trei importante obiective: Parcul Dendrologic în sine, zona de agrement, prevăzută cu alei pietonale, spaţii de joacă şi pista de bicilete.

 După o incursiune făcută în zonă, am aflat că Parcul Dendrologic este realizat în proporţie de 98%, însă stadiu fizic al proiectului, per ansamblu, este în momentul de faţă realizat în proporţie de 45%. În prezent se lucrează la amenajarea celor 5 km de pistă de biciclete, rigole, alei, dar şi la zona de agrement, unde a fost deja ridicată o clădire administrativă, fântâni arteziene şi pergole. De asemenea, sunt prevăzute toalete cu apă, locuri pentru făcut grătar, chiuvete cu apă, dar şi alte spaţii. Toate acestea vor aduce în mijlocul naturii confortul civilizaţiei. Aşadar, să le luăm pe rând.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 56 Parcul dendrologic, realizat după model britanic

 Perla zonei de agrement, respectiv Parcul dendrologic a fost gândit după sistemul britanic, cu poteci unduite, în aşa fel încât pentru a descoperi în întregime frumuseţea acestuia trebuie parcurs întregul traseu, deoarece nu poţi să vezi şi nici să ştii exact ce urmează la o distanţă de 50 de metri. Sistemul peisager este realizat astfel încât oferta naturală a parcului este permanentă. Pe timp de vară aici este o oază plină de verdeaţă prin cele peste 1000 de specii forestiere, Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 43ornamentale dar şi plante unicat, majoritatea fiind aclimatizate liber. Specii pendente, arbori, şi plante care unele înfloresc în lunile ianuarie-februarie, altele în mai-iunie, astfel că în acelaşi loc pe parcursul anului privirea îţi este delectată de o cromatică diferită a peisajului. Iarna sunt specii care îşi păstrează frunzele, sau care prind un colorit de iarnă.

Amenajararea zonei recreative a Parcului dendrologic a fost realizată după cum spuneam în proporţie de 98%. În parc există în momentul de faţă 1088 de specii de Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 60arbori şi plante, chiar şi o pepinieră  înfiinţată de cei ce se ocupă cu plantarea puieţilor. A fost amenajată o alee principală pe o lungime de 1.891 m, iar întregul parc a fost împrejmuit pe o lungime de 3.200 metri. Au fost construite, amenajate şi amplasate 21 bănci de odihnă, 10 dotate cu copertină, puncte de belvedere, un punct de informare, coşuri de gunoi, două ţarcuri pentru containere de gunoi pentru golire mecanică şi 4 pichete de incendiu cu inventarul specific. Parcul dispune de o parcare asfaltată proprie, exterioară, cu 46 locuri de parcare pentru autoturisme. De asemenea, au fost executate lucrări de introducere a utilităţilor – Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 34apă, canalizare, urmând ca în perioada viitoare să fie realizată şi reţeaua de energie electrică.

Deocamdată, vizitarea parcului este gratuită, iar cei care doresc se pot bucura deja de frumuseţile acestuia. Pe viitor însă, va exista o taxă modică (ex: 1 leu pentru copii, 3 lei pentru adulţi). Pentru grupurile organizate în schimb va fi percepută doar o taxă de ghidaj, acestea urmând să beneficieze de serviciile unui ghid specializat, care-i va însoţi de-a lungul întregului traseu, pe parcursul a circa 4 ore.

 Zonă de agrement, alei pietonale

Zona are arondată şi un spaţiu de agrement, în suprafaţă de 0,9 hectare. Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 80Amplasat în partea laterală a Parcului Dendrologic, acesta va cuprinde un punct de închiriere a bicicletelor, un restaurant, un spaţiu de joacă pentru copii, mini parc cu fântână arteziană, pergole. Va fi construită o alee pietonală cu o lungime de 5.441 m și o lățime de 2 m, cu amplasarea unor zone de odihnă în număr de 131, din care 65 acoperite cu copertine. Vor fi amenajate spaţii verzi, 4 puncte de belvedere în zonele unde există o privelişte deosebită,  4 spaţii de joacă pentru copii cu mobilier din lemn, coşuri de gunoi în dreptul fiecărui loc de odihnă, toalete  şi o zonă amenajată de parcări, de 1500 de mp.

 Pistă de biciclete

În prezent se lucrează la pista de biciclete de aproximativ 5 km lungime și o Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 78lățime de 3m, cu 2 benzi pe care biciliştii se pot deplasa în ambele sensuri. Vor fi realizate de asemenea 131 de rastele pentru biciclete, fiecare putând parca 4 biciclete.

 Accesul spre spaţiul de recreere este posibil din mai multe zone şi cartiere ale oraşului (Cetate, Miceşti, Pâclişa).

 Proiectul a fost aprobat în 2011, când Primăria Municipiului Alba Iulia şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat contractul de finanţare care prevedea “Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut.Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii din Municipiul Alba Iulia”.  Valoare totală a proiectului este de 11.398.022,80 lei, la care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 3.920.074,50 iar cea proprie, a Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Alba Iulia este de 7.477.948,30 de lei.

 Finalizarea proiectului a fost prevăzută iniţial la data de 25 iulie 2013, însă potrivit reprezentanţilor primăriei s-a cerut prelungirea termenului până în luna ianuarie 2014, asta deoarece în perioada de iarnă condiţiile au fost mai puţin prielnice pentru lucrări.

 Promotorul Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ din zona Valea Popii din Alba Iulia este inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, în vârstă de 70 de ani: “Realizarea acestui proiect reprezintă pentru mine un vis devenit realitate. Mă ocup de acest Parc Dendrologic, o veritabilă grădină botanică forestieră, de mai bine de 10 ani şi l-am adus până în punctul în care ar putea fi deschis publicului, însă fără amenajările necesare acest lucru nu era posibil. A fost o şansă ca parcul să fie trecut din administrarea Direcţiei Silvice în cea a Primăriei, care s-a preocupat să obţină fonduri pentru ca această oază de verdeaţă să nu se piardă”, a declarat domnia sa.

 Vă prezentăm mai jos o galerie foto realizată sâmbătă, 6 iulie 2013,  în Parcul Dendrologic şi zona de agrement:

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea