Furturile şi criminalitatea economico-financiară, inamicul public nr.1
La evaluarea activităţii IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Căbulea a cerut poliţiştilor să soluţioneze cu operativitatea problemele ridicate de cetăţeni
Joi, 19 ianuarie 2012 la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub conducerea şefului inspectoratului, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în anul 2011 de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. La această activitate au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente, şefii poliţiilor municipale şi adjuncţii acestora, şefii poliţiilor orăşeneşti şi şefii secţiilor de Poliţie Rurală. Au mai participat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ştefan Bardan, prefectul judeţului, Vasile Luha, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Marius Ungureanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Ioan Mureşan, procuror şef al Serviciului Teritorial Alba DIICOT şi col. Ioan David, şeful Secţiei de Informaţii Alba.
La această şedinţă festivă au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Centrului Medical Judeţean Alba, D.G.A.- Serviciul Teritorial Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Biroului pentru Imigrări Alba şi Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a evidenţiat eforturile depuse de poliţişti în anul 2011 şi le-a cerut subordonaţilor să asigure înregistrarea corectă a fenomenului infracţional, creşterea fermităţii în aplicarea legii, soluţionarea cu operativitate a sesizărilor primite de la cetăţeni precum şi intensificarea acţiunilor pentru prevenirea infracţionalităţii.
Rezultatele din anul 2011 nu ar fi putut fi obţinute fără o foarte bună colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi sistemul judiciar şi a scos în evidenţă foarte buna colaborare cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Alba care a sprijinit poliţia pe întreg parcursul anului.
*Criminalitatea economico-financiară, prioritate pentru IPJ Alba
Chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea a pus accent pe necesitatea intensificării activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare, în contextul aplicării actualelor reglementări de abordare a fenomenului evaziunii fiscale precum şi pe necesitatea continuării acţiunilor pentru asigurarea unui grad ridicat de siguranţă pentru cetăţeni.
* Colaborare foarte bună cu celelalte autorităţi şi cu reprezentanţii Ministerului Public
În intervenţia sa, prefectul Ştefan Bardan a subliniat foarte buna cooperare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi a apreciat parteneriatele pe care poliţia le-a dezvoltat, în slujba cetăţeanului, în cursul anului 2011 cu celelalte instituţii şi în special cu Consiliul Judeţean Alba. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a apreciat că este normală cooperarea dintre instituţia pe care o reprezintă şi I.P.J. Alba, pentru că ambele instituiţii sunt în slujba cetăţenilor şi împreună trebuie să asigure un climat optim de ordine şi siguranţă publică.
Reprezentanţii Ministerului Public, invitaţi la activitatea de evaluare, în luările de cuvânt, s-au declarat mulţumiţi de buna colaborare şi rezultatele activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului 2011 şi şi-au exprimat convingerea că în anul 2012 poliţiştii vor depune eforturile necesare pentru îndeplinirea la un nivel calitativ ridicat a lucrărilor pentru care sunt delegaţi.
Cu aproape un sfert mai puţini poliţişti decât fusese prevăzut la începutul anului 2011, IPJ Alba terminând anul trecut cu 757 de angajaţi comparativ cu necesarul de 908, structura cea mai prezentă în viaţa noastră a Ministerului Administraţiei şi Internelor a reuşit să se ridice la înălţimea rangului I la care a fost ridicat inspectoratul, odată cu numirea în funcţia de comandant a comisarului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea.
* IPJ Alba, locul I pe ţară în combaterea evaziunii fiscale
Constituind una dintre priorităţile naţionale, s-a acordat o atenţie deosebită activităţii combatere a fenomenului de evaziune fiscală, astfel că numărul constatărilor în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 50% faţă de 2010, de la 382 la 574 infracţiuni, IPJ Alba ocupând locul I pe ţară, ca număr de infracţiuni constatate şi dosare penale instrumentate. Astfel, IPJ Alba a constatat 2.047 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 16% mai mult decât în 2010, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare 1.240 persoane.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba se situează pe locul 6, peste media pe ţară, 288 infracţiuni la 100.000 locuitori, în domeniul constatării de infracţiuni economico-financiare. Au fost soluţionate 1.763 dosare penale, din care 422 dosare penale cu soluţii de trimitere în judecată.
Sub coordonarea Grupului de Lucru Operaţional Alba, activităţile desfăşurate în baza Planului Comun de Acţiune privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale s-au concretizat în începerea urmăririi penale pentru 295 fapte, cele mai multe în domeniul agroalimentar – 96, construcţii – 79, lemnoase – 51). Aceste activităţi s-au finalizat prin întocmirea a 18 rechizitorii reţinerea şi arestarea a 25 persoane.
În domeniul produselor de tutun, au fost întocmite 13 dosare penale în care au fost cercetate 32 persoane, din care 21 în stare de reţinere iar 11 în stare de arest preventiv. În cadrul acţiunilor, au fost ridicate în vederea confiscării 16.151 pachete de ţigări şi au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 31.700 lei.
În domeniul materialului lemnos, au fost organizate acţiuni în cadrul cărora au fost verificaţi 154 agenţi economici şi confiscaţi 1.879 mc de material lemnos, în valoare de 162.787 lei. Au fost înregistrate 33 dosare penale în care sunt cercetate 34 persoane şi au fost aplicate 118 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 384.672 lei.
În cursul anului 2011, IPJ Alba a organizat 5 acţiuni de amploare (produse accizabile, contrabandă cu produse contrafăcute şi jocuri de noroc), care s-au desfăşurat pe raza a 3-7 judeţe, unde s-au efectuat 92 percheziţii domiciliare, au fost confiscate 798.254 ţigarete, 780 litrii alcool, 14.500 telefoane mobile şi 37.560 baterii şi elemente componente ale telefoanelor mobile.
În dosarele penale întocmite în aceste cauze au fost reţinute 34 persoane şi au fost arestate preventiv 14 persoane, iar pentru 20 s-a luat măsura de a nu părăsi ţara. Exemplificăm acţiunea „Telefonul chinezesc”, în cadrul căreia s-au efectuat cercetări faţă de 20 de învinuiţi, în sarcina cărora s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2011, s-au asociat în vederea efectuării unor acte de comerţ cu telefoane mobile contrafăcute, ce purtau fără drept semne identice cu marca internaţională „Nokia”, acestea fiind importate din China pe componente, care ulterior erau asamblate.
În sfera corupţiei, structurile de combatere a criminalităţii au soluţionat 61 infracţiuni, din care 29 fapte prevăzute de codul penal şi 32 prevăzute de Legea 78/2000. S-a reuşit trimiterea în judecată a două persoane, un funcţionar din cadrul ANAF şi o persoană care intermedia obţinerea de cărţi de muncă falsificate. Au fost constatate 146 de infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul săvârşite din rândul funcţionarilor publici (infracţiuni cu urmărirea penală începută sau declinate), faţă de 200 constatate în 2010.
În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor comerciale sau a altor entităţi juridice, au fost constatate 46 infracţiuni de delapidare, faţă de 69 în anul 2010.
*O altă prioritate a IPJ Alba este reducerea accidentelor de circulaţie
Obiectivul principal al Serviciului Rutier a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie, cât şi a consecinţelor acestora. În perioada analizată s-a reuşit reducerea cu 13% a numărului accidentelor de circulaţie cu victime, de la 174 la 151, a decedaţilor cu 9,7%, de la 41 la 37, şi a răniţilor grav cu 19%, de la 186 la 150.
Principalele cauze ale accidentelor grave au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, conducerea imprudentă, traversarea neregulamentară, şi depăşirea neregulamentară. Ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră au aplicat 66.868, contravenţii la regimul circulaţiei rutiere mai multe cu 2.009 faţă de 2010 sau la alte acte normative, din care 48.836 conducătorilor auto. Pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 17.613 contravenţii, din care 104 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.
* Activitatea IPJ Alba urmăreşte creşterea gradului de securitate în întreg judeţul
S-a pus un accent deosebit pe executarea activităţilor şi misiunilor structurilor de ordine publică în sistem integrat. Pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, poliţiştii de proximitate au fost prezenţi zilnic – la începutul şi la terminarea orelor de curs, pentru a preveni orice incident în zona acestora. Astfel, au fost prinşi 11 urmăriţi general, de către agenţii de siguranţă publică. S-au aplicat 28.926 sancţiuni contravenţionale, din care 12.163 în mediul urban şi 16.783 în mediul rural. Agenţii de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la 7.290 evenimente şi au aplanat 2.166 conflicte.
* Infracţiunile grave comise cu violenţă au fost în scădere
Comparativ cu 2010, infracţiunile grave comise cu violenţă au scăzut de la 22 la 13. Infracţiunile de omor şi tentativă de omor au scăzut faţă de anul 2010 de la 7 la 3 infracţiuni, iar cele de vătămare corporală gravă au scăzut de asemenea de la 7 la 4 infracţiuni. Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.
În anul 2011 a fost destructurată gruparea „Talibanii” din Cugir, fiind probată activitatea infracţională a 29 de învinuiţi pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. În data de 27.05.2011, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a 27 inculpaţi, ceilalţi 2 învinuiţii fiind cercetaţi în stare de libertate. Activităţile de cercetare au fost efectuate în cooperare cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
* Furturile, inamicul public numărul 1
Infracţiunile contra patrimoniului, 2.708 în total, reprezintă 40% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul unităţii. Furturile, 1.969 de plângeri, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii, respectiv 73%.1.969 de plângeri, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii, respectiv 73%.
Bogdan PRESECAN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari Casa Națională de Pensii Publice face o serie de precizări cu privire la „mica recalculare” a pensiilor. Aceasta a început deja și se preconizează că va fi finalizată la data de 1 martie 2025. Beneficiarii după „mica recalculare” […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy
-
Ştirea zileiacum 4 zile
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă