Rămâi conectat

Actualitate

Furturile şi criminalitatea economico-financiară, inamicul public nr.1

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La evaluarea activităţii IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Căbulea a cerut poliţiştilor să soluţioneze cu operativitatea problemele ridicate de cetăţeni

Joi, 19 ianuarie 2012 la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub conducerea şefului inspectoratului, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în anul 2011 de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. La această activitate au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente, şefii poliţiilor municipale şi adjuncţii acestora, şefii poliţiilor orăşeneşti şi şefii secţiilor de Poliţie Rurală. Au mai participat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ştefan Bardan, prefectul judeţului, Vasile Luha, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Marius Ungureanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Ioan Mureşan, procuror şef al Serviciului Teritorial Alba DIICOT şi col. Ioan David,  şeful Secţiei de Informaţii Alba.
La această şedinţă festivă au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Centrului Medical Judeţean Alba, D.G.A.- Serviciul Teritorial Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Biroului pentru Imigrări Alba şi Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a evidenţiat eforturile depuse de poliţişti în anul 2011 şi le-a cerut subordonaţilor să asigure înregistrarea corectă a fenomenului infracţional, creşterea fermităţii în aplicarea legii, soluţionarea cu operativitate a sesizărilor primite de la cetăţeni precum şi intensificarea acţiunilor pentru prevenirea infracţionalităţii.

Rezultatele din anul 2011 nu ar fi putut fi obţinute fără o foarte bună colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi sistemul judiciar şi a scos în evidenţă foarte buna colaborare cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Alba care a sprijinit poliţia pe întreg parcursul anului.
*Criminalitatea economico-financiară, prioritate pentru IPJ Alba
Chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea a pus accent pe necesitatea intensificării activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare, în contextul aplicării actualelor reglementări de abordare a fenomenului evaziunii fiscale precum şi pe necesitatea continuării acţiunilor pentru asigurarea unui grad ridicat de siguranţă pentru cetăţeni.
* Colaborare foarte bună cu celelalte autorităţi şi cu reprezentanţii Ministerului Public
În intervenţia sa, prefectul Ştefan Bardan a subliniat foarte buna cooperare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi a apreciat parteneriatele pe care poliţia le-a dezvoltat, în slujba cetăţeanului, în cursul anului 2011 cu celelalte instituţii şi în special cu Consiliul Judeţean Alba. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a apreciat că este normală cooperarea dintre instituţia pe care o reprezintă şi I.P.J. Alba, pentru că ambele instituiţii sunt în slujba cetăţenilor şi împreună trebuie să asigure un climat optim de ordine şi siguranţă publică.
Reprezentanţii Ministerului Public, invitaţi la activitatea de evaluare, în luările de cuvânt, s-au declarat mulţumiţi de buna colaborare şi rezultatele activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului 2011 şi şi-au exprimat convingerea că în anul 2012 poliţiştii vor depune eforturile necesare pentru îndeplinirea la un nivel calitativ ridicat a lucrărilor pentru care sunt delegaţi.
Cu aproape un sfert mai puţini poliţişti decât fusese prevăzut la începutul anului 2011, IPJ Alba terminând anul trecut cu 757 de angajaţi comparativ cu necesarul de 908, structura cea mai prezentă în viaţa noastră a Ministerului Administraţiei şi Internelor a reuşit să se ridice la înălţimea rangului I la care a fost ridicat inspectoratul, odată cu numirea în funcţia de comandant a comisarului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea.
* IPJ Alba, locul I pe ţară în combaterea evaziunii fiscale
Constituind una dintre priorităţile naţionale, s-a acordat o atenţie deosebită activităţii combatere a fenomenului de evaziune fiscală, astfel că numărul constatărilor în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 50% faţă de 2010, de la 382 la 574 infracţiuni, IPJ Alba ocupând locul I pe ţară, ca număr de infracţiuni constatate şi dosare penale instrumentate. Astfel, IPJ Alba a constatat 2.047 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 16% mai mult decât în 2010, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare 1.240 persoane.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba se situează pe locul 6, peste media pe ţară, 288 infracţiuni la 100.000 locuitori, în domeniul constatării de infracţiuni economico-financiare. Au fost soluţionate 1.763 dosare penale, din care 422 dosare penale cu soluţii de trimitere în judecată.
Sub coordonarea Grupului de Lucru Operaţional Alba, activităţile desfăşurate în baza Planului Comun de Acţiune privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale s-au concretizat în începerea urmăririi penale pentru 295 fapte, cele mai multe în domeniul agroalimentar – 96, construcţii – 79, lemnoase – 51). Aceste activităţi s-au finalizat prin întocmirea a 18 rechizitorii reţinerea şi arestarea a 25 persoane.
În domeniul produselor de tutun, au fost întocmite 13 dosare penale în care au fost cercetate 32 persoane, din care 21 în stare de reţinere iar 11 în stare de arest preventiv. În cadrul acţiunilor, au fost ridicate în vederea confiscării 16.151 pachete de ţigări şi au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 31.700 lei.
În domeniul materialului lemnos, au fost organizate acţiuni în cadrul cărora au fost verificaţi 154 agenţi economici şi confiscaţi 1.879 mc de material lemnos, în valoare de 162.787 lei. Au fost înregistrate 33 dosare penale în care sunt cercetate 34 persoane şi au fost aplicate 118 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 384.672 lei.
În cursul anului 2011, IPJ Alba a organizat 5 acţiuni de amploare (produse accizabile, contrabandă cu produse contrafăcute şi jocuri de noroc), care s-au desfăşurat pe raza a 3-7 judeţe, unde s-au efectuat 92 percheziţii domiciliare, au fost confiscate 798.254 ţigarete, 780 litrii alcool, 14.500 telefoane mobile şi 37.560 baterii şi elemente componente ale telefoanelor mobile.
În dosarele penale întocmite în aceste cauze au fost reţinute 34 persoane şi au fost arestate preventiv 14 persoane, iar pentru 20 s-a luat măsura de a nu părăsi ţara. Exemplificăm acţiunea „Telefonul chinezesc”, în cadrul căreia s-au efectuat cercetări faţă de 20 de învinuiţi, în sarcina cărora s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2011, s-au asociat în vederea efectuării unor acte de comerţ cu telefoane mobile contrafăcute, ce purtau fără drept semne identice cu marca internaţională „Nokia”, acestea fiind importate din China pe componente, care ulterior erau asamblate.
În sfera corupţiei, structurile de combatere a criminalităţii au soluţionat 61 infracţiuni, din care 29 fapte prevăzute de codul penal şi 32 prevăzute de Legea 78/2000. S-a reuşit trimiterea în judecată a două persoane, un funcţionar din cadrul ANAF şi o persoană care intermedia obţinerea de cărţi de muncă falsificate. Au fost constatate 146 de infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul săvârşite din rândul funcţionarilor publici (infracţiuni cu urmărirea penală începută sau declinate), faţă de 200 constatate în 2010.
În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor comerciale sau a altor entităţi juridice, au fost constatate 46 infracţiuni de delapidare, faţă de 69 în anul 2010.
*O altă prioritate a IPJ Alba este reducerea accidentelor de circulaţie
Obiectivul principal al Serviciului Rutier a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie, cât şi a consecinţelor acestora. În perioada analizată s-a reuşit reducerea cu 13% a numărului accidentelor de circulaţie cu victime, de la 174 la 151, a decedaţilor cu 9,7%, de la 41 la 37, şi a răniţilor grav cu 19%, de la 186 la 150.
Principalele cauze ale accidentelor grave au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, conducerea imprudentă, traversarea neregulamentară, şi depăşirea neregulamentară. Ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră au aplicat 66.868, contravenţii la regimul circulaţiei rutiere mai multe cu 2.009 faţă de 2010 sau la alte acte normative, din care 48.836 conducătorilor auto. Pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 17.613 contravenţii, din care 104 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.
* Activitatea IPJ Alba urmăreşte creşterea gradului de securitate în întreg judeţul
S-a pus un accent deosebit pe executarea activităţilor şi misiunilor structurilor de ordine publică în sistem integrat. Pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, poliţiştii de proximitate au fost prezenţi zilnic – la începutul şi la terminarea orelor de curs, pentru a preveni orice incident în zona acestora. Astfel, au fost prinşi 11 urmăriţi general, de către agenţii de siguranţă publică. S-au aplicat 28.926 sancţiuni contravenţionale, din care 12.163 în mediul urban şi 16.783 în mediul rural. Agenţii de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la 7.290 evenimente şi au aplanat 2.166 conflicte.
* Infracţiunile grave comise cu violenţă au fost în scădere
Comparativ cu 2010, infracţiunile grave comise cu violenţă au scăzut de la 22 la 13. Infracţiunile de omor şi tentativă de omor au scăzut faţă de anul 2010 de la 7 la 3 infracţiuni, iar cele de vătămare corporală gravă au scăzut de asemenea de la 7 la 4 infracţiuni. Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.
În anul 2011 a fost destructurată gruparea „Talibanii” din Cugir, fiind probată activitatea infracţională a 29 de învinuiţi pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. În data de 27.05.2011, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a 27 inculpaţi, ceilalţi 2 învinuiţii fiind cercetaţi în stare de libertate. Activităţile de cercetare au fost efectuate în cooperare cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
* Furturile, inamicul public numărul 1
Infracţiunile contra patrimoniului, 2.708 în total, reprezintă 40% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul unităţii. Furturile, 1.969 de plângeri, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii, respectiv 73%.1.969 de plângeri, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii, respectiv 73%.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bogdan PRESECAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Atât meteorologii din România, cât și specialiștii de la Comisia Europeană vorbesc despre secetă și fenomene meteo extreme în luni de vară ale anului 2023.

Alertă meteo ANM pentru vara 2023

Vara anului 2023 va sta sub semnul secetei și a fenomenelor meteo extreme. Specialiștii de la Comisia Europeană au făcut previziuni îngrijorătoare în ceea ce privește agricultura de la noi din țară.

Un raport realizat de Centrul Comun de Cercetare arată că Europa riscă să se confrunte cu o secetă la fel de severă ca cea de anul trecut. România se numără printre statele vizate, alături de Bulgaria, Grecia,Franța și Spania.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații sunt caracterizate de o incertitudine şi variabilitate spatială sporite.

Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se arată în raportul JCR Comisia Europeană.

Ce spun meteorologii despre vremea în vara 2023

Prognozele făcute de Comisia Europeană au fost explicate de climatologul Roxana Bojariu:

„E o situație la nivel european îngrijorătoare, mai ales pentru vestul și sudul Europei. Pentru România avem probleme în sud-est, mai ales și în zone din Moldova, unde seceta pedologică există și unde, din păcate, rezerva de apă din sol nu a ajuns la o încărcare optimă. (…)

În cazul României, va conta foarte mult ce se va întâmpla cu precipitațiile, mai ales în lunile aprilie, mai, iunie, dar mai și iunie sunt hotărâtoare în a prefigura ce vom avea de cules din punct de vedere agricol, pentru că cerința de apă crește pe măsură ce înaintăm spre sfârșitul primăverii, începutul verii”, a spus Roxana Bojariu, climatolog.

În condițiile în care iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa, iar luna ianuarie a adus un record termic absolut când, pe 19 ianuarie, la Turnu Măgurele s-au înregistrat 22,5 grade Celsius, lunile ce urmează vor sta sub semnul extremelor meteo.

„Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru sursa citată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

30 000 de euro pentru igienizarea toaletei publice din Parcul Tineretului Sebeș, piața Dacia și Autogara din oraș! Mega contractul semnat de SPAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 000 de euro pentru igienizarea toaletei publice din Parcul Tineretului Sebeș, piața Dacia și Autogara din oraș! Mega contractul semnat de SPAP

SPAP Sebeș a realizat o achiziție importantă prin intermediul SEAP pentru a asigura servicii de curățenie și igienizare în zona Pieței Dacia Sebeș, Autogării Sebeș și în toaleta publică din Parcul Tineretului Sebeș. Contractul este valabil pe o perioadă de opt luni, începând cu 1 mai 2023 și până la 31 decembrie 2023.

Prețul total al contractului este de 162.000,00 RON (32.790,20 EUR), fără TVA, și reprezintă valoarea cumpărării directe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ofertantul a răspuns la solicitare în data de 23 martie 2023, la ora 10:34, iar autoritatea contractantă a răspuns în data de 28 martie 2023, la ora 12:11.

Potrivit informațiilor care reies de pe platforma online de achiziții publice, această achiziție va asigura servicii de curățenie și igienizare de înaltă calitate pentru aceste zone importante din Sebeș, în beneficiul comunității și al vizitatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei: Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei: Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba Iulia

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari.

Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Şi poate că această percepţie în posteritate obligă la asumarea privirii critice şi la evitarea elanului hagiografic. Constituţia de la 1923 este, în ordinea politică a epocii sale, triumful liberalismului brătienist ce cultivă centralizarea şi autoritarismul ca pe instrumentele menite să consolideze noul stat. Constituţia de la 1923 poartă amprenta acestei direcţii ce va marca evoluţia statului român în deceniile de până la 1940: eşecul României Mari este inseparabil de opţiunile asumate în acest moment.

Apoteoză a liberalismului autoritar al lui Ionel Brătianu, constituţia de la 1923 nu a corectat imperfecţiunile regimului parlamentar ce garanta primatul puterii executive. Ca şi sub imperiul constituţiei de la 1866, alegerile nu făceau decât să transcrie o opţiune deja formulată: adunările erau emanaţia cabinetelor, iar exercitarea voinţei naţionale se realiza în cadrele controlate de executiv. Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba-Iulia: demnitatea umană şi libertatea politică nu au fost garantate cu adevărat. Votul universal a fost vidat de substanţă prin practicile de corupţie electorală.

Constituţia de la 1923 a avut o viaţă instituţională marcată de rupturi şi de discontinuităţi. Relevanţa ei concretă a fost subminată de apelul la starea de asediu şi la decretele- lege. Restauraţia din 1930 creează premizele naşterii carlismului: cu un deceniu înainte de lovitura de stat, Carol al II-lea are ca ambiţie înlăturarea cutumelor ce îngrădeau capacitatea sa de acţiune arbitrară. Desemnarea ca prim- ministru a lui Nicolae Iorga, prin ignorarea practicilor constituţionale consacrate, este semnul acestei îndrumări ce anunţă un alt viitor.

Constituţia de la 1923 devine, în epoca Tătărăscu, paravanul ce maschează, inabil, centralizarea puterii la nivelul monarhului: recursul la starea excepţională şi la legiferarea de către guvern reflectă erodarea democraţiei imperfecte din România. Peisajul din ultimii ani de aplicare ai constituţiei de la 1923 este unul dominat de avansul autocraţiei. Simbolic, cel din urmă cabinet desemnat sub imperiul legii fundamentale, cel prezidat de Octavian Goga, adoptă prima legislaţie antisemită : egalitatea în faţa legii înceta să mai existe, în numele asumării naţionalismului integral.

Anul 1938 este Rubiconul pe care România îl traversează. Democraţia imperfectă lasă loc autocraţiei. Drepturile cetăţeneşti sunt sacrificate pe altarul supunerii faţă de stat. Antisemitismul este oficializat, treptat, ca doctrină şi practică: regimul antonescian este capătul de drum genocidar al unui drum care începe cu decenii în urmă. Speranţele restauraţiei constituţionale sunt spulberate după 23 august 1944. Repusă în vigoare prin eliminarea prevederilor ce garantau domnia legii, constituţia de la 1923 este instrumentul de care se serveşte comunismul românesc în cucerirea puterii. Constituţia de la 1923 este imaginea acestei Românii care se transformă , în sens totalitar .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare