Rămâi conectat

Ştirea zilei

Furnizori de servicii sociale din ALBA, descoperiţi cu NEREGULI: Au solicitat subvenţii de la stat, dar nu au furnizat servicii. AJPIS estimează un PREJUDICIU de 100.000 de lei

Alexandra Mates

Publicat

în

cozucO serie de nereguli, privind modul de acordare a subvenţiilor de la stat, a fost descoperită de AJPIS Alba la furnizori de servicii sociale, în anul 2014, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă,  şeful AJPIS, Flaviu Cozuc. Două unităţi din Alba ar fi adus un prejudiciu estimat de 100.000 de lei, iar principala neregulă descoperită la asociaţiile şi fundaţiile respective ar fi nefurnizarea serviciului pentru care s-a acordat subvenţia şi s-a angajat să-l ofere. Practic au primit bani, dar s-au pierdut…pe drum.

De asemenea, în judeţ ar fi asociaţii care au decontat sume la 3 instituţii publice, pentru aceleaşi servicii. Neregulile constatate de inspectori, în timpul verificărilor efectuate anul trecut, au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei. Cazul a ajuns acum în atenţia Curţii de Conturi, care verifică dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu. La conferinţa de presă de miercuri a luat parte şi prefectul Gheorghe Feneşer.

În anul 2014, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au verificat modul de acordare a subvenţiilor la mai multe asociaţii şi fundaţii din judeţ. S-a urmărit dacă au fost respectate prevederile Legii 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române, cu personalitate juridică, ce înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru anul 2014 deficienţele care au fost constatate în urma verificării în teren şi care au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei, sunt:
-utilizarea de personal necalificat (încadrat ca şi calificat, spre exemplu bucătar) la cantina socială;
– serviciul desfăşoară activitatea doar cu personal voluntar;
– beneficiari neeligibili, pentru că locuiesc împreună cu familia, iar veniturile lor nu impun acordarea subvenţiei, la fel şi starea de sănătate şi nevoile psiho-sociale, conform Legii 17/2000;
– cheltuielile de personal sunt plătite integral de la parteneri, pentru aceeaşi salariaţi;     problema cea mai des întâlnită este nefurnizarea serviciilor beneficiarilor pentru care s-a acordat subvenţia.

Potrivit lui Cozuc, „există centre unde nu se furnizează servicii deloc, nici nu se cunosc beneficiarii, iar persoanele care lucrează acolo nu au calificarea necesară. Legea 34 impune nişte reguli să fii eligibil să primeşti subvenţia”, a explicat acesta.

În cadrul conferinţei de presă au fost amintite mai multe asociaţii şi fundaţii la care s-au semnalat nereguli în timpul controalelor AJPIS.

De exemplu, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia beneficiază de subvenţie, în baza Legii 34/1998, din anul 2012, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, cantină socială, centru social de urgenţă pentru persoane fară adăpost, centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). În cursul anului 2014, inspectorii sociali ai AJPIS Alba au verificat lunar aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998; în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea/suspendarea subvenţiei pentru luna verificată.. Prin urmare, din cauza neregulilor constatate nu s-au acordat sume ce totalizează 9.208 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru  12 servicii sociale în cuantum de 314.880 lei  pentru 303 beneficiari. În anul 2015, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a solicitat subvenţie pentru 6 servicii sociale, iar suma cerută se ridică la 290.556 de lei, pentru 178 de beneficiari. În urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, pentru anul 2015 s-a acordat o subvenţie mai mică faţă de 2014, de 149.384 de lei, pentru 5 servicii sociale acordate unui număr de 153 de beneficiari.

O altă asociaţie controlată de inspectorii AJPIS Alba este Asociaţia Caritas Romano Catolic Alba Iulia, care beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice şi centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). Asociaţia prestează servicii sociale în judeţele Alba, Harghita, Covasna şi Mureş. Anul trecut, inspectorii sociali au verificat lunar acordarea acestor servicii şi s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Astfel, din cauza deficienţelor nu s-au acordat sume ce se ridică la 1.710 lei. Anul trecut au fost acordate subvenţii pentru 20 de servicii sociale, iar valoarea acestora se ridică la 2.342.940 de lei, pentru 2.074 de beneficiari. În acest an, în urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, s-a acordat suma de 1.849.236 lei pentru două servicii sociale de care beneficiază 1.515 persoane.

Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru: servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, centre de recuperare neuromotorie şi centre de consiliere antidrog. Asociaţia acordă servicii  sociale în judeţele Alba, Braşov, Sibiu şi Mureş. În urma controalelor derulate anul trecut, inspectorii sociali au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Prin urmare, nu au fost acordate sume care se ridică la 1.530 de lei. Mai amintim că, în 2014, asociaţia a beneficiat de subvenţie pentru  8 servicii sociale, în cuantum de 313.200 de lei,  pentru 264 de beneficiari. Pentru 2015, suma s-a diminuat, iar în urma inspecţiei AJPIS s-a stabilit ca în acest an subvenţia să fie de 219.360 de lei, pentru 6 servicii sociale acordate unui număr de 149 de benefciari.

În cazul Fundaţiei Sf. Francisc Deva, care acordă servicii sociale în judeţul nostru, trebuie să spunem că ea a solicitat subvenţie, anul trecut, pentru două centre rezidenţiale destinate copiilor, cu 44 beneficiari, iar suma se ridică la 132.000 de lei. Verificările inspectorilor sociali au scos la lumină faptul că 29 de beneficiari nu au măsură de plasament. Ca urmare, furnizorul de servicii sociale nu este eligibil pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.

O altă unitate care acordă servicii sociale este Asociaţia de îngrijire şi ajutor la domiciliu Elena, cu punct de lucru la Vidolm. Unitatea de îngrijire la domiciliu a solicitat subvenţie, în anul 2015, de 216.000 lei, pentru servicii acordate unui număr de 150 de beneficiari. Şi în cazul acestei asociaţii, inspectorii AJPIS Alba au constatat că aceasta nu este eligibilă pentru a primi subvenţie.

Asociaţia AS 2001 beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2011, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice. S-a solicitat subvenţie pentru 3 servicii sociale pentru un număr de 200 beneficiari. În urma unor nereguli de natură administrativă s-a acordat subvenţie pentru un singur centru  pentru 90 beneficiari în cuantum de 128.640 lei.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a explicat că, în judeţul nostru  sunt câteva asociaţii care au solicitat sume de la 3 instituţii publice (DGASPC, AJPIS, Consiliul Local), pentru aceleaşi cheltuieli şi că inspectorii au estimat un prejudiciu de 100.000 de lei numai pe anul 2014, nepunând la calcul faptul că acestea beneficiază de servicii din anul 2010. În aceste condiţii, AJPIS a înştiinţat Instituţia Prefectului printr-o adresă, iar prefectul Gheorghe Feneşer a sesizat Curtea de Conturi, pentru a verifica dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu, şi dacă există într-adevăr acest prejudiciu estimat de 100.000 de lei.

Prefectul Feneşer a ţinut să menţioneze faptul că „dacă furnizorii de servicii sociale sunt supuşi verificărilor aceştia preferă să plece în alte judeţe, probabil acolo e o altfel de situaţie şi nu interesează pe nimeni ce salarii au sau dacă personalul are studii de asistent medical şi altele. Spre exemplu, Asociaţia Caritas Alba Iulia şi-a mutat serviciile sociale în judeţul Hunedoara.”.

„Nu mi se pare  normal sau moral ca un director de ONG să încaseze salariu lunar de 14.000-15.000 de lei, din suma acordată ca subvenţie pentru servicii sociale”, a spus Flaviu Cozuc.
În urma verificărilor efectuate de inspectori, în judeţul Alba au fost identificate 4 nereguli în acordarea serviciilor, iar în Hunedoara, Covasna şi Mureş s-au semnalat 132 de deficienţe, iar Curtea de Conturi a stabilit debite.

Curtea de Conturi va analiza dacă banii primiţi de furnizorii de servicii sociale au fost primiţi conform Legii 34. Va efectua controale la centrele din judeţul Alba, şi anume Asociaţia AS 2001, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| „O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Un cetățean din Alba Iulia, nemulțumit de serviciile oferite de operatorul de salubritate din oraș, a postat o fotografie în mediul online, cu starea deplorabilă a unui punct de colectare a deșeurilor, umplut până la refuz.

Astfel de imagini au devenit un simbol al unei probleme persistente în oraș, de câtiva ani de zile.

Imaginea înfățișează un loc de colectare a gunoiului, amplasat într-o zonă rezidențială din Alba Iulia, care arată ca un munte de deșeuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cetățenii sunt îngrijorați de starea punctelor de colectare a gunoiului, iar mulți dintre ei au împărtășit experiențe similare cu gunoiul nesortat, răspândit în zonele rezidențiale.

Această problemă nu este una nouă, dar această imagine a adus-o din nou în atenția publicului.

Oamenii din Alba Iulia se întreabă de ce serviciile de salubritate nu reușesc să gestioneze corespunzător deșeurile și de ce punctele de colectare nu sunt curățate și golite la timp.

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia. Bine ca plătim gunoiul. Rușine celor care colectează gunoiul.”, a fost reacția cetățeanului indignat, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Astăzi, 1 octombrie 2023, Alba Iulia devine gazda unui eveniment special care promite să aducă bucurie și entuziasm în inimile tuturor participanților.

Este vorba despre „Tropote în Țara Vinului – Ediția 20”, organizat de TNL Alba Iulia. Această aniversare aduce în prim-plan 20 de ediții pline de tradiție, pasiune și muzică, iar postarea pe Facebook a evenimentului este deja un hit printre locuitorii din zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul „Tropote în Țara Vinului” este unul care marchează calendarul cultural al Alba Iuliei de două decenii. Cu fiecare ediție, acesta crește în popularitate și prestigiu, atrăgând iubitori ai tradițiilor, pasionați de călărie și amatori de muzică populară din toată țara.

Ediția aniversară din acest an se desfășoară pe Poligonul Jandarmeriei de la Micești. Pentru participanți, înregistrarea începe la ora 10:00, iar pentru spectatori, evenimentul este deschis de la ora 12:00. Astfel, toată lumea este invitată să participe și să se bucure de atmosfera plină de energie și entuziasm.

Pentru a marca această ediție specială, se organizează mai multe probe captivante, cum ar fi tracțiunea, călăria la viteză și competiția de frumusețe. Acestea oferă ocazia pentru călăreți și cai să-și demonstreze abilitățile și grația în fața publicului entuziast.

Evenimentul nu se rezumă doar la competiții și probe. Participanții și spectatorii au șansa să se bucure de un spectacol autentic de muzică populară, care aduce în prim-plan acordurile tradiționale ale zonei. Această parte a evenimentului adaugă o notă culturală specială și completează atmosfera de sărbătoare.

Nu trebuie să uităm de competiții, unde se acordă premii pentru cele mai bune performanțe. Campionul ediției este recompensat cu onoruri și recunoaștere pentru eforturile depuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PERCHEZIȚII DIICOT în cinci judeţe, inclusiv ALBA, într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri din Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Percheziţii domiciliare în cinci judeţe într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara efectuează, duminică, 44 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Sursa citată arată că deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare sau reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

„Aceştia au profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, menţionează DIICOT.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deşeuri, care s-au ocupat de importuri de deşeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăţi comerciale din mai multe ţări europene, iar disimularea s-a realizat şi prin falsificarea documentelor însoţitoare în care s-au făcut menţiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării sau reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracţional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării sau recuperării în ţară. Actele de transport şi documentele însoţitoare au fost întocmite cu menţiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare sau recuperare.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deşeurilor, cei mai mulţi operatori comunitari au procedat la colectarea nediferenţiată (pe categorii) a deşeurilor şi încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deşeuri care nu puteau face obiectul recuperării sau reciclării sau cu deşeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională. Astfel, ignorând cu bună ştiinţă prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat şi introdus în ţară deşeuri care nu puteau face obiectul reciclării”, mai arată DIICOT.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii şi societăţile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deşeurilor.

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pentru a ascunde trasabilitatea deşeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoţitor pentru transporturile de deşeuri, a instalaţiei de reciclare sau recuperare şi a operaţiunii de recuperare la care urma să fie supus deşeul.

De asemenea, în unele situaţii, deşi încărcătura era formată din deşeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoţitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcţionarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerii în ţară de deşeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) şi prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor membrii grupului infracţional au acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare sau recuperare.

DIICOT menţionează că, pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1.500 de tone de deşeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Pentru a reduce riscul de a fi descoperiţi de organele de control, transportatorii au acţionat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcţionarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizaţi de poliţiştii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, indică DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Hunedoara şi Sibiu, specialiştilor din cadrul ANAF şi comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timişoara şi Cluj şi Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba şi Sibiu.

Pe parcursul investigaţiilor şi cercetărilor efectuate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a acordat sprijin prin ITPF Oradea, STPF Borş şi STPF Nădlac. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare