Rămâi conectat

Ştirea zilei

Furnizori de servicii sociale din ALBA, descoperiţi cu NEREGULI: Au solicitat subvenţii de la stat, dar nu au furnizat servicii. AJPIS estimează un PREJUDICIU de 100.000 de lei

Publicat

în

cozucO serie de nereguli, privind modul de acordare a subvenţiilor de la stat, a fost descoperită de AJPIS Alba la furnizori de servicii sociale, în anul 2014, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă,  şeful AJPIS, Flaviu Cozuc. Două unităţi din Alba ar fi adus un prejudiciu estimat de 100.000 de lei, iar principala neregulă descoperită la asociaţiile şi fundaţiile respective ar fi nefurnizarea serviciului pentru care s-a acordat subvenţia şi s-a angajat să-l ofere. Practic au primit bani, dar s-au pierdut…pe drum.

De asemenea, în judeţ ar fi asociaţii care au decontat sume la 3 instituţii publice, pentru aceleaşi servicii. Neregulile constatate de inspectori, în timpul verificărilor efectuate anul trecut, au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei. Cazul a ajuns acum în atenţia Curţii de Conturi, care verifică dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu. La conferinţa de presă de miercuri a luat parte şi prefectul Gheorghe Feneşer.

În anul 2014, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au verificat modul de acordare a subvenţiilor la mai multe asociaţii şi fundaţii din judeţ. S-a urmărit dacă au fost respectate prevederile Legii 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române, cu personalitate juridică, ce înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru anul 2014 deficienţele care au fost constatate în urma verificării în teren şi care au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei, sunt:
-utilizarea de personal necalificat (încadrat ca şi calificat, spre exemplu bucătar) la cantina socială;
– serviciul desfăşoară activitatea doar cu personal voluntar;
– beneficiari neeligibili, pentru că locuiesc împreună cu familia, iar veniturile lor nu impun acordarea subvenţiei, la fel şi starea de sănătate şi nevoile psiho-sociale, conform Legii 17/2000;
– cheltuielile de personal sunt plătite integral de la parteneri, pentru aceeaşi salariaţi;     problema cea mai des întâlnită este nefurnizarea serviciilor beneficiarilor pentru care s-a acordat subvenţia.

Potrivit lui Cozuc, „există centre unde nu se furnizează servicii deloc, nici nu se cunosc beneficiarii, iar persoanele care lucrează acolo nu au calificarea necesară. Legea 34 impune nişte reguli să fii eligibil să primeşti subvenţia”, a explicat acesta.

În cadrul conferinţei de presă au fost amintite mai multe asociaţii şi fundaţii la care s-au semnalat nereguli în timpul controalelor AJPIS.

De exemplu, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia beneficiază de subvenţie, în baza Legii 34/1998, din anul 2012, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, cantină socială, centru social de urgenţă pentru persoane fară adăpost, centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). În cursul anului 2014, inspectorii sociali ai AJPIS Alba au verificat lunar aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998; în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea/suspendarea subvenţiei pentru luna verificată.. Prin urmare, din cauza neregulilor constatate nu s-au acordat sume ce totalizează 9.208 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru  12 servicii sociale în cuantum de 314.880 lei  pentru 303 beneficiari. În anul 2015, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a solicitat subvenţie pentru 6 servicii sociale, iar suma cerută se ridică la 290.556 de lei, pentru 178 de beneficiari. În urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, pentru anul 2015 s-a acordat o subvenţie mai mică faţă de 2014, de 149.384 de lei, pentru 5 servicii sociale acordate unui număr de 153 de beneficiari.

O altă asociaţie controlată de inspectorii AJPIS Alba este Asociaţia Caritas Romano Catolic Alba Iulia, care beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice şi centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). Asociaţia prestează servicii sociale în judeţele Alba, Harghita, Covasna şi Mureş. Anul trecut, inspectorii sociali au verificat lunar acordarea acestor servicii şi s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Astfel, din cauza deficienţelor nu s-au acordat sume ce se ridică la 1.710 lei. Anul trecut au fost acordate subvenţii pentru 20 de servicii sociale, iar valoarea acestora se ridică la 2.342.940 de lei, pentru 2.074 de beneficiari. În acest an, în urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, s-a acordat suma de 1.849.236 lei pentru două servicii sociale de care beneficiază 1.515 persoane.

Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru: servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, centre de recuperare neuromotorie şi centre de consiliere antidrog. Asociaţia acordă servicii  sociale în judeţele Alba, Braşov, Sibiu şi Mureş. În urma controalelor derulate anul trecut, inspectorii sociali au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Prin urmare, nu au fost acordate sume care se ridică la 1.530 de lei. Mai amintim că, în 2014, asociaţia a beneficiat de subvenţie pentru  8 servicii sociale, în cuantum de 313.200 de lei,  pentru 264 de beneficiari. Pentru 2015, suma s-a diminuat, iar în urma inspecţiei AJPIS s-a stabilit ca în acest an subvenţia să fie de 219.360 de lei, pentru 6 servicii sociale acordate unui număr de 149 de benefciari.

În cazul Fundaţiei Sf. Francisc Deva, care acordă servicii sociale în judeţul nostru, trebuie să spunem că ea a solicitat subvenţie, anul trecut, pentru două centre rezidenţiale destinate copiilor, cu 44 beneficiari, iar suma se ridică la 132.000 de lei. Verificările inspectorilor sociali au scos la lumină faptul că 29 de beneficiari nu au măsură de plasament. Ca urmare, furnizorul de servicii sociale nu este eligibil pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.

O altă unitate care acordă servicii sociale este Asociaţia de îngrijire şi ajutor la domiciliu Elena, cu punct de lucru la Vidolm. Unitatea de îngrijire la domiciliu a solicitat subvenţie, în anul 2015, de 216.000 lei, pentru servicii acordate unui număr de 150 de beneficiari. Şi în cazul acestei asociaţii, inspectorii AJPIS Alba au constatat că aceasta nu este eligibilă pentru a primi subvenţie.

Asociaţia AS 2001 beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2011, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice. S-a solicitat subvenţie pentru 3 servicii sociale pentru un număr de 200 beneficiari. În urma unor nereguli de natură administrativă s-a acordat subvenţie pentru un singur centru  pentru 90 beneficiari în cuantum de 128.640 lei.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a explicat că, în judeţul nostru  sunt câteva asociaţii care au solicitat sume de la 3 instituţii publice (DGASPC, AJPIS, Consiliul Local), pentru aceleaşi cheltuieli şi că inspectorii au estimat un prejudiciu de 100.000 de lei numai pe anul 2014, nepunând la calcul faptul că acestea beneficiază de servicii din anul 2010. În aceste condiţii, AJPIS a înştiinţat Instituţia Prefectului printr-o adresă, iar prefectul Gheorghe Feneşer a sesizat Curtea de Conturi, pentru a verifica dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu, şi dacă există într-adevăr acest prejudiciu estimat de 100.000 de lei.

Prefectul Feneşer a ţinut să menţioneze faptul că „dacă furnizorii de servicii sociale sunt supuşi verificărilor aceştia preferă să plece în alte judeţe, probabil acolo e o altfel de situaţie şi nu interesează pe nimeni ce salarii au sau dacă personalul are studii de asistent medical şi altele. Spre exemplu, Asociaţia Caritas Alba Iulia şi-a mutat serviciile sociale în judeţul Hunedoara.”.

„Nu mi se pare  normal sau moral ca un director de ONG să încaseze salariu lunar de 14.000-15.000 de lei, din suma acordată ca subvenţie pentru servicii sociale”, a spus Flaviu Cozuc.
În urma verificărilor efectuate de inspectori, în judeţul Alba au fost identificate 4 nereguli în acordarea serviciilor, iar în Hunedoara, Covasna şi Mureş s-au semnalat 132 de deficienţe, iar Curtea de Conturi a stabilit debite.

Curtea de Conturi va analiza dacă banii primiţi de furnizorii de servicii sociale au fost primiţi conform Legii 34. Va efectua controale la centrele din judeţul Alba, şi anume Asociaţia AS 2001, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO UPDATE| INCENDIU la Șibot: O șură a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Publicat

în

INCENDIU la Șibot: O șură a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul dimineții de miercuri, 10 august, în jurul orei 7.00, în localitatea Șibot, strada 1 Mai.

Secția de pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șibot și ISU Hunedoara intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în lîn localitatea Șibot, strada 1 Mai.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o șură.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la anexă

Incendiul este localizat se lucrează la stingerea în totalitate a acestuia.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Publicat

în

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod PORTOCALIU în mai multe localități județul Alba, marți, până la ora 21.30.

Zonele vizate din județul Alba: Lunca Mureșului, Fărău, Noșlac;

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea caracter torențial și vor cumula local 35-40 l/mp, grindină dimensiuni mici sau medii, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect

Publicat

în

CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect

O crimă odioasă a avut loc marți, 9 august, într-o comună din Argeș. Cinci membri ai unei familii din Bascov, între care un copil de cinci ani, au fost uciși în propria locuința, principalul suspect fiind un bărbat cu afecțiuni psihice.

UPDATE: Cei 5 oameni, printre care şi un copil, care au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti, nu au fost înjunghiați, ci omorâți prin violență.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În urma cercetărilor la fața locului, victimele au fost găsite cu urme de violență, nefiind vorba despre înjunghiere. Au fost lovite cu un obiect contondent. Cercetările sunt, încă, în desfășurare”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Argeș.

Știrea inițială

O crimă cumplită a avut loc în Argeș. Cinci persoane, membri ai aceleiași familii, au fost găsite moarte în casă, transmite Realitatea Plus. Printre victime se află și un copil de cinci ani. Apelul la 112 a fost dat de un bărbat.

Din primele informații, se pare că soțul femeii ucise a sunat la poliție după ce a făcut descoperirea macabră. Bărbatul i-a găsit pe cei cinci membri ai familiei sale morți în propria casă. Mai exact este vorba despre soția sa, fiica de 5 ani, cei doi socrii și un cumnat. Toate cele 5 victime erau decedate în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului. Cu toții au fost înjunghiați.

Polițiștii fac cercetări la fața locului și încearcă să afle ce s-a întâmplat în casa celor omorâți. Primul suspect este unul dintre frații soției bărbatului. Acesta ar avea probleme psihice și ar fi fost deja depistat de către oamenii legii. Totuși, ancheta este continuată pentru a fi stabilite toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Detalii oribile au ieșit la iveală în cazul crimei de la Bascov, în care 5 persoane au fost ucise cu lovituri de cuțit. Criminalul și-ar fi legat rudele înainte să le ucidă, scrie Fanatik.ro. Totodată, bărbatul care a comis crima ar fi încercat să-și ia viața într-o pădure, acolo unde s-a ascuns după ce a comis teribila faptă.

Principalul suspect se numește Viorel L., are 52 de ani și suferă de afecțiuni psihice. El locuia alături de cei doi părinți și de fratele lui, de profesie taximetrist. Se pare că acesta a suferit o criză atunci când i-a înjunghiat pe toți membrii familiei alături de care locuia, după care a traversat strada, până la locuința surorii lui, asistentă la Spitalul Militar Argeș. Femeia se afla acasă împreună cu fiica ei, iar individul le-a înjunghiat și pe ele.

Sursa: dcnews.ro stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare