Furnizori de servicii sociale din ALBA, descoperiţi cu NEREGULI: Au solicitat subvenţii de la stat, dar nu au furnizat servicii. AJPIS estimează un PREJUDICIU de 100.000 de lei
O serie de nereguli, privind modul de acordare a subvenţiilor de la stat, a fost descoperită de AJPIS Alba la furnizori de servicii sociale, în anul 2014, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful AJPIS, Flaviu Cozuc. Două unităţi din Alba ar fi adus un prejudiciu estimat de 100.000 de lei, iar principala neregulă descoperită la asociaţiile şi fundaţiile respective ar fi nefurnizarea serviciului pentru care s-a acordat subvenţia şi s-a angajat să-l ofere. Practic au primit bani, dar s-au pierdut…pe drum.
De asemenea, în judeţ ar fi asociaţii care au decontat sume la 3 instituţii publice, pentru aceleaşi servicii. Neregulile constatate de inspectori, în timpul verificărilor efectuate anul trecut, au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei. Cazul a ajuns acum în atenţia Curţii de Conturi, care verifică dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu. La conferinţa de presă de miercuri a luat parte şi prefectul Gheorghe Feneşer.
În anul 2014, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au verificat modul de acordare a subvenţiilor la mai multe asociaţii şi fundaţii din judeţ. S-a urmărit dacă au fost respectate prevederile Legii 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române, cu personalitate juridică, ce înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.
Pentru anul 2014 deficienţele care au fost constatate în urma verificării în teren şi care au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei, sunt:
-utilizarea de personal necalificat (încadrat ca şi calificat, spre exemplu bucătar) la cantina socială;
– serviciul desfăşoară activitatea doar cu personal voluntar;
– beneficiari neeligibili, pentru că locuiesc împreună cu familia, iar veniturile lor nu impun acordarea subvenţiei, la fel şi starea de sănătate şi nevoile psiho-sociale, conform Legii 17/2000;
– cheltuielile de personal sunt plătite integral de la parteneri, pentru aceeaşi salariaţi; problema cea mai des întâlnită este nefurnizarea serviciilor beneficiarilor pentru care s-a acordat subvenţia.
Potrivit lui Cozuc, „există centre unde nu se furnizează servicii deloc, nici nu se cunosc beneficiarii, iar persoanele care lucrează acolo nu au calificarea necesară. Legea 34 impune nişte reguli să fii eligibil să primeşti subvenţia”, a explicat acesta.
În cadrul conferinţei de presă au fost amintite mai multe asociaţii şi fundaţii la care s-au semnalat nereguli în timpul controalelor AJPIS.
De exemplu, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia beneficiază de subvenţie, în baza Legii 34/1998, din anul 2012, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, cantină socială, centru social de urgenţă pentru persoane fară adăpost, centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). În cursul anului 2014, inspectorii sociali ai AJPIS Alba au verificat lunar aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998; în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea/suspendarea subvenţiei pentru luna verificată.. Prin urmare, din cauza neregulilor constatate nu s-au acordat sume ce totalizează 9.208 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 12 servicii sociale în cuantum de 314.880 lei pentru 303 beneficiari. În anul 2015, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a solicitat subvenţie pentru 6 servicii sociale, iar suma cerută se ridică la 290.556 de lei, pentru 178 de beneficiari. În urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, pentru anul 2015 s-a acordat o subvenţie mai mică faţă de 2014, de 149.384 de lei, pentru 5 servicii sociale acordate unui număr de 153 de beneficiari.
O altă asociaţie controlată de inspectorii AJPIS Alba este Asociaţia Caritas Romano Catolic Alba Iulia, care beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice şi centre rezidenţiale pentru copii (case de tip familial). Asociaţia prestează servicii sociale în judeţele Alba, Harghita, Covasna şi Mureş. Anul trecut, inspectorii sociali au verificat lunar acordarea acestor servicii şi s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Astfel, din cauza deficienţelor nu s-au acordat sume ce se ridică la 1.710 lei. Anul trecut au fost acordate subvenţii pentru 20 de servicii sociale, iar valoarea acestora se ridică la 2.342.940 de lei, pentru 2.074 de beneficiari. În acest an, în urma verificărilor efectuate de inspecţia socială, pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, s-a acordat suma de 1.849.236 lei pentru două servicii sociale de care beneficiază 1.515 persoane.
Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj beneficiază de subvenţie din anul 2010, pentru: servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, centre de recuperare neuromotorie şi centre de consiliere antidrog. Asociaţia acordă servicii sociale în judeţele Alba, Braşov, Sibiu şi Mureş. În urma controalelor derulate anul trecut, inspectorii sociali au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Prin urmare, nu au fost acordate sume care se ridică la 1.530 de lei. Mai amintim că, în 2014, asociaţia a beneficiat de subvenţie pentru 8 servicii sociale, în cuantum de 313.200 de lei, pentru 264 de beneficiari. Pentru 2015, suma s-a diminuat, iar în urma inspecţiei AJPIS s-a stabilit ca în acest an subvenţia să fie de 219.360 de lei, pentru 6 servicii sociale acordate unui număr de 149 de benefciari.
În cazul Fundaţiei Sf. Francisc Deva, care acordă servicii sociale în judeţul nostru, trebuie să spunem că ea a solicitat subvenţie, anul trecut, pentru două centre rezidenţiale destinate copiilor, cu 44 beneficiari, iar suma se ridică la 132.000 de lei. Verificările inspectorilor sociali au scos la lumină faptul că 29 de beneficiari nu au măsură de plasament. Ca urmare, furnizorul de servicii sociale nu este eligibil pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.
O altă unitate care acordă servicii sociale este Asociaţia de îngrijire şi ajutor la domiciliu Elena, cu punct de lucru la Vidolm. Unitatea de îngrijire la domiciliu a solicitat subvenţie, în anul 2015, de 216.000 lei, pentru servicii acordate unui număr de 150 de beneficiari. Şi în cazul acestei asociaţii, inspectorii AJPIS Alba au constatat că aceasta nu este eligibilă pentru a primi subvenţie.
Asociaţia AS 2001 beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2011, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice. S-a solicitat subvenţie pentru 3 servicii sociale pentru un număr de 200 beneficiari. În urma unor nereguli de natură administrativă s-a acordat subvenţie pentru un singur centru pentru 90 beneficiari în cuantum de 128.640 lei.
Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a explicat că, în judeţul nostru sunt câteva asociaţii care au solicitat sume de la 3 instituţii publice (DGASPC, AJPIS, Consiliul Local), pentru aceleaşi cheltuieli şi că inspectorii au estimat un prejudiciu de 100.000 de lei numai pe anul 2014, nepunând la calcul faptul că acestea beneficiază de servicii din anul 2010. În aceste condiţii, AJPIS a înştiinţat Instituţia Prefectului printr-o adresă, iar prefectul Gheorghe Feneşer a sesizat Curtea de Conturi, pentru a verifica dacă s-a procedat în conformitate cu prevederile legii sau nu, şi dacă există într-adevăr acest prejudiciu estimat de 100.000 de lei.
Prefectul Feneşer a ţinut să menţioneze faptul că „dacă furnizorii de servicii sociale sunt supuşi verificărilor aceştia preferă să plece în alte judeţe, probabil acolo e o altfel de situaţie şi nu interesează pe nimeni ce salarii au sau dacă personalul are studii de asistent medical şi altele. Spre exemplu, Asociaţia Caritas Alba Iulia şi-a mutat serviciile sociale în judeţul Hunedoara.”.
„Nu mi se pare normal sau moral ca un director de ONG să încaseze salariu lunar de 14.000-15.000 de lei, din suma acordată ca subvenţie pentru servicii sociale”, a spus Flaviu Cozuc.
În urma verificărilor efectuate de inspectori, în judeţul Alba au fost identificate 4 nereguli în acordarea serviciilor, iar în Hunedoara, Covasna şi Mureş s-au semnalat 132 de deficienţe, iar Curtea de Conturi a stabilit debite.
Curtea de Conturi va analiza dacă banii primiţi de furnizorii de servicii sociale au fost primiţi conform Legii 34. Va efectua controale la centrele din judeţul Alba, şi anume Asociaţia AS 2001, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
8 NOIEMBRIE: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
8 NOIEMBRIE: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil În ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, vineri, 8 noiembrie, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuieşte hramul. Monument istoric al orasului Alba-Iulia, catedrala ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Încoronării, este un simbol al […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. FELICITĂRI și URĂRI de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 4 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Actualitateacum 4 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2024: Mihai, Mihaela, Gabriela, dar și Mişu, Găbiţă, Michi sau Mișa