Funcționarii publici ar putea primi anual lucrare de control: Cine pică testarea ar putea fi pus pe făraş
Funcționarii publici ar putea primi anual lucrare de control: Cine pică testarea ar putea fi pus pe făraş
Funcționarii publici ar putea primi anual o lucrare de control, iar cine pică testarea ar putea fi pus pe făraș. Asta prevede un proiect depus de PSD și minorități în Parlament. Sindicaliștii nu văd cu ochi buni examinarea. Şi spun ca ar trebui, mai degrabă, să fie făcute mai multe cursuri de formare.
Aproape 180 de mii de funcționari publici și șefi sunt vizați de noul proiect, adică 11% din totalul bugetarilor. Toţi ar putea fi trimişi în bănci, la examen, ca să fie verificaţi dacă mai ştiu ori au uitat legile.
”Este un mecanism care sa verifice actualitatea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici si prin aceasta sa asigure standardele de calitate, de performanta pe care ni le dorim cu totii de la serviciul public”, declară Radu Marinescu, ministrul Justiţiei.
Funcționarului public i se vor prezenta testul și timpul alocat. Fiecare răspuns va fi evaluat cu o notă de la 1 la 5. La final, comisia de examinare va trage linie. Un scor mai mic de 3 înseamnă calificativul nesatisfăcător.
Cine pică testarea ar putea fi pus pe făraş
„Va fi un val de procese, iar instanţele vor da câştig de cauză sau nu, dar plecări din sistem nu vor fi. Nu aceasta este o modalitate prin care poţi face o reorganizare a sectorului public. Tu trebuie să-i formezi profesional pe postul pe care ei sunt şi de abia apoi să-i testezi”, ne spune Horaţiu Raicu, sindicalist.
În schimb, cei care răspund corect la mai mult de jumătate dintre întrebări obțin calificativul „satisfăcător”. Specialiştii privesc sceptic noile testări.
„Ar fi o naivitate să credem că un sistem sufocat de numirile politice va fi mai puţin sufocat doar pentru că se introduc niste teste. Aşa cum până acum se puteau gestiona cumva testele de oamenii care aveau o oarecară susţinere politică şi de acum încolo se pot face dacă nu există un sistem centralizat”, explică Magor Csibi, consultant.
În privat, evaluările sunt o practică. „Tentinţa salarială e de a avea un criteriu fix plus salariu în funcţie de criteriile de performanţă. Este una dintre cele mai eficiente strategii de implicare a salariaţilor în bunăstarea companiei”, ne spune Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.
Proiectul a fost iniţiat de 55 de parlamentari PSD şi ai minorităţilor şi semnat de premierul Marcel Ciolacu. Acesta urmează să fie dezbătut la Senat. Votul final îl dă Camera Deputaţilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De la Alba Iulia, în topul avocaturii internaționale: Povestea unei firme care face istorie în Legal 500
De la Alba Iulia, în topul avocaturii internaționale: Povestea unei firme care face istorie în Legal 500 Ce au în comun casele de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații, NNDKP, Mușat & Asociații (București), Slaughter and May și Linklaters (Londra), Gide Loyrette Nouel (Paris) și Laurențiu, Laurențiu și Asociații, casa de avocatură fondată de albaiulianca Ioana […]