FOTO/VIDEO Zilele Cetăţii Medievale la Alba Iulia: Lupte cu săbii, mimă stradală, demonstraţii cu steaguri şi dansuri medievale în Piaţa Toboşarului
Farmecele epocii medievale au pus stăpânire pe Cetatea Alba Carolina în acest weekend. În prima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Cetăţii Medievale, cei care au fost prezenţi în Piaţa Toboşarului au avut bucuria de a asista la o serie de evenimente care i-au „dus” într-o lume mistică, demult apusă. Demonstraţii de mânuire a steagurilor, mimă stradală, turniruri şi dansuri medievale dar şi lupte cu săbii au creat o adevărată atmosferă medievală, sâmbătă după-amiază, pe latura de nord a Cetăţii Alba Carolina.
Odată ce a ajuns parada cavalerilor şi domniţelor în Piaţa Toboşarului, s-a dat drumul la spectacol. Demonstraţiile de mânuire a steagurilor ale gupului Argotica au deschis programul de evenimente medievale din prima zi a sărbătorii Cetăţii Medievale. Publicul prezent a asistat apoi la un spectacol de dansuri medievale, procesionale, pe muzică celtică puse în scenă de grupul de domniţe „Nosa” din Bistriţa. Preacucernicele şi preasfioasele domniţe au prezentat dansuri vechi „stilizate” din Cetatea Bistriţei, care pe ritmuri străvechi i-au condus pe cei prezenţi într-o lume ce astăzi este doar de poveste.
Grupul Cavalerului Emil Hartman şi scutierii din Muhlbach au continuat „filmul medieval”, cu câteva inedite demonstraţii de luptă cu săbii, dar şi cu dansuri medievale oferite de frumoasele domniţe din Sebeş. După ce au rostit o rugăciune în limba latină, din epoca de glorie (din anul Dominic 1350), sub conducerea scutierului Dragoş, mai bine de o oră aceştia au pus în scenă adevărate lupte cu săbii şi turniruri. Tinerii scutieri, dar şi domniţele, au dat dovadă de îndemânare, demonstrându-le celor prezenţi arta mânuirii armelor din perioada medievală precum spada, scutul, spada scurtă sau „francisca” (toporul de luptă), fiind aplaudaţi de publicul prezent.
Trimbulinzii din Sibiu au oferit câteva “momente groaznice de pedepsire” precum “Sărutul morţii” în care domniţa Hortensia îi ucide pe cetăţenii burgului, săgetându-i cu un simplu sărut, după care aceştia învie şi sunt iarăşi străpunşi de pupicurile domniţei. Au mai fost puse în scenă momente precum „Ghilotina”, „Fotbalul Medieval”, „Turnirul Medieval”, „Istoria armelor” ş.a.
Alături de albaiulieni, au luat parte la spectacolele prezentate şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, viceprimarul Dorin Şerdean, consilierii locali Ovidiu Jidevian şi Ioan Bogăţan, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, senatorul Alexandru Pereş, alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene. De altfel, aceştia au primit pe rând salutul scutierilor şi luptătorilor prezenţi, iar Mircea Hava a fost chiar înnobilat cu o sabie, de către comandantul trupei de scutieri din Muhlbach, fiind invitat la luptă. Primarul a primit sabia şi a mulţumit pentru invitaţie, răspunzându-i râzând comandantului că este …”călit” în lupte chiar mai dure decât cele cu săbiile din epoca medievală.
Vă prezentăm mai jos o galerie foto-video cu evenimentele din Piaţa Toboşarului:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]