Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO Zilele Cetăţii Medievale la Alba Iulia: Lupte cu săbii, mimă stradală, demonstraţii cu steaguri şi dansuri medievale în Piaţa Toboşarului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Farmecele epocii medievale au pus stăpânire pe Cetatea Alba Carolina în acest weekend. În prima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Cetăţii Medievale, cei care au fost prezenţi în Piaţa Toboşarului au avut bucuria de a asista la o serie de evenimente care i-au „dus” într-o lume mistică, demult apusă. Demonstraţii de mânuire a steagurilor, mimă stradală, turniruri şi dansuri medievale dar şi lupte cu săbii au creat o adevărată atmosferă medievală, sâmbătă după-amiază, pe latura de nord a Cetăţii Alba Carolina.

Odată ce a ajuns parada cavalerilor şi domniţelor în Piaţa Toboşarului, s-a dat drumul la spectacol. Demonstraţiile de mânuire a steagurilor ale gupului Argotica au deschis programul de evenimente medievale din prima zi a sărbătorii Cetăţii Medievale. Publicul prezent a asistat apoi la un spectacol de dansuri medievale, procesionale, pe muzică celtică puse în scenă de  grupul de domniţe „Nosa” din Bistriţa. Preacucernicele şi preasfioasele domniţe au prezentat dansuri vechi „stilizate” din Cetatea Bistriţei, care pe ritmuri străvechi i-au condus pe cei prezenţi într-o lume ce astăzi este doar de poveste.

Grupul Cavalerului Emil Hartman şi scutierii din Muhlbach au continuat „filmul medieval”, cu câteva inedite demonstraţii de luptă cu săbii, dar şi cu dansuri medievale oferite de frumoasele domniţe din Sebeş. După ce au rostit o rugăciune în limba latină, din epoca de glorie (din anul Dominic 1350),  sub conducerea scutierului Dragoş, mai bine de o oră aceştia au pus în scenă adevărate lupte cu săbii şi turniruri. Tinerii scutieri, dar şi domniţele, au dat dovadă de îndemânare, demonstrându-le celor prezenţi arta mânuirii armelor din perioada medievală precum spada, scutul, spada scurtă sau „francisca” (toporul de luptă), fiind aplaudaţi de publicul prezent.

Trimbulinzii din Sibiu au oferit câteva “momente groaznice de pedepsire” precum  “Sărutul morţii” în care domniţa Hortensia îi ucide pe cetăţenii burgului, săgetându-i cu un simplu sărut, după care aceştia învie şi sunt iarăşi străpunşi de pupicurile domniţei. Au mai fost puse în scenă momente precum „Ghilotina”, „Fotbalul Medieval”, „Turnirul Medieval”, „Istoria armelor” ş.a.

Alături de albaiulieni, au luat parte la spectacolele prezentate şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, viceprimarul Dorin Şerdean, consilierii locali Ovidiu Jidevian şi Ioan Bogăţan, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, senatorul Alexandru Pereş, alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene. De altfel, aceştia au primit pe rând salutul scutierilor şi luptătorilor prezenţi, iar Mircea Hava a fost chiar înnobilat cu o sabie, de către comandantul trupei de scutieri din Muhlbach, fiind invitat la luptă. Primarul a primit sabia şi a mulţumit pentru invitaţie, răspunzându-i râzând comandantului că este …”călit” în lupte chiar mai dure decât cele cu săbiile din epoca medievală.

Vă prezentăm mai jos o galerie foto-video cu evenimentele din Piaţa Toboşarului:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea