FOTO/VIDEO: Povestea săbiilor ascunse la Penitenciarul Aiud, spusă de arheologul Gheorghe Petrov
În incinta Penitenciarului Aiud este în plină desfășurare cercetarea arheologică efectuată de specialiștii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din Bucureşti (IICCMER), împreună cu cei de la Muzeul de Istorie din Aiud, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie din Turda.
Aceștia caută săbiile generalilor Armatei Regale, confiscate de Securitate pe vremea regimului comunist. Potrivit informaţiilor furnizate prin schiţe păstrate de urmașii celor care au salvat săbiile şi mărturiilor provenite de la foşti angajaţi ai penitenciarului, obiectele de patrimoniu s-ar afla în fostul atelier de forjă al închisorii.
La Aiud au fost aduse în anul 1956 12 căruţe cu săbii, care urmau să fie topite şi prelucrate (transformate în cosoare și bricege) în fabrica ce funcţiona în incinta închisorii. Câţiva deţinuţi politici care lucrau în acel moment în atelier au decis salvarea de la distrugere a armelor. Le-au sortat și le-au ascuns pe cele pe care le-au considerat mai valoroase, având inscripţii deosebite sau semne heraldice cu totul speciale și apoi, în două etape (în anii 1957 și 1960), printr-un act conspirativ foarte riscant, dar foarte bine pus la punct, le-au îngropat.
Specialiştii speră să găsească aproximativ 100 de fragmente de săbii dar și câteva exemplare întregi, dintre care una aparținând unui cunoscut general al Armatei Regale și sunt de părere că acestea ar trebui să fie foarte bine conservate deoarece au fost îngropate în tuburi de tablă și fontă bine etanșate. Deși până acum săpăturile nu au avut rezultatul aşteptat, arheologii vor continua cercetările până la sfârșitul acestei săptămâni și, în cazul în care nu vor avea succes, vor relua săpăturile în primăvară, după cum a precizat arheologul Gheorghe Petrov.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun