Rămâi conectat

Actualitate

FOTO/VIDEO: Povestea săbiilor ascunse la Penitenciarul Aiud, spusă de arheologul Gheorghe Petrov

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

În incinta Penitenciarului Aiud este în plină desfășurare cercetarea arheologică efectuată de specialiștii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din Bucureşti (IICCMER), împreună cu cei de la Muzeul de Istorie din Aiud, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie din Turda.

Aceștia caută săbiile generalilor Armatei Regale, confiscate de Securitate pe vremea regimului comunist. Potrivit informaţiilor furnizate prin schiţe păstrate de urmașii celor care au salvat săbiile şi mărturiilor provenite de la foşti angajaţi ai penitenciarului, obiectele de patrimoniu s-ar afla în fostul atelier de forjă al închisorii.

La Aiud au fost aduse în anul 1956 12 căruţe cu săbii, care urmau să fie topite şi prelucrate (transformate în cosoare și bricege) în fabrica ce funcţiona în incinta închisorii. Câţiva deţinuţi politici care lucrau în acel moment în atelier au decis salvarea de la distrugere a armelor. Le-au sortat și le-au ascuns pe cele pe care le-au considerat mai valoroase, având inscripţii deosebite sau semne heraldice cu totul speciale și apoi, în două etape (în anii 1957 și 1960), printr-un act conspirativ foarte riscant, dar foarte bine pus la punct, le-au îngropat.

Specialiştii speră să găsească aproximativ 100 de fragmente de săbii dar și câteva exemplare întregi, dintre care una aparținând unui cunoscut general al Armatei Regale și sunt de părere că acestea ar trebui să fie foarte bine conservate deoarece au fost îngropate în tuburi de tablă și fontă bine etanșate. Deși până acum săpăturile nu au avut rezultatul aşteptat, arheologii vor continua cercetările până la sfârșitul acestei săptămâni și, în cazul în care nu vor avea succes, vor relua săpăturile în primăvară, după cum a precizat arheologul Gheorghe Petrov.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea