Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO: Campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a debutat la Alba Iulia. Luni, marș al elevilor, activități cu caracter informativ-preventiv dedicate siguranţei cetăţenilor, în fiecare zi din săptămână. Programul

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 2-6 octombrie Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba derulează ediția a XIII-a a campaniei „Săptămâna prevenirii criminalității”.  Începând cu anul 2017, această campanie va fi derulată bianual: prima ediţie s-a desfășurat în luna aprilie, iar cea de-a doua a debutat luni, 2 octombrie, după începerea anului şcolar.  

Luni, 2 octombrie, a debutat Campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, manifestare organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii aceasta urmând a se desfășura pe parcursul a 5 zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

În această perioadă,  vor fi intensificate activităţile cu caracter informativ-preventiv dedicate siguranţei cetăţenilor, fiecare zi din săptămână, având o altă temă.

Poliţiştii de la prevenire vor beneficia de sprijinul colegilor din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, combatere a criminalităţii organizate, a poliţiştilor din mediul rural precum şi de cel al partenerilor tradiţionali, cum ar fi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, împreună cu care vor fi desfăşurate activităţi menite a stimula creşterea sentimentului de încredere a membrilor comunităţii în structurile de aplicare a legii, în scopul prevenirii infracţiunilor.

Activităţile planificate pentru fiecare din zilele săptămânii, au teme diferite, astfel, ziua de luni, 2 octombrie, este dedicată prevenirii delicvenței juvenile, iar activităţile planificate a se desfăşura în această zi au presupus o întâlnire în spațiul public cu elevii de la mai multe școli din municipiul Alba Iulia. Aceștia au primit informații referitoare la munca de poliție și despre componenta preventivă a muncii acestora, după care au plecat într-un marș de informare a populației cu privire la derularea acestui eveniment de interes național. Elevii și cadrele didactice au contribuit la trasmiterea mesajului preventiv, astfel încât cetățenii municipiului să conștientizeze importanța acestuia.

Vor fi desfăşurate activităţi în spaţiul public (parcuri, pieţe, gări/autogări) dar şi în unităţi de învăţământ din întreg judeţul.

Ziua de marţi, 3 octombrie va fi dedicată activităților de prevenire a victimizării minorilor. Poliţiştii vor fi prezenţi în unităţi de învăţământ, atât din mediul urban cât şi din mediul rural şi vor susţine activităţi de informare şi conştientizare a elevilor şi cadrelor didactice cu privire la folosirea, în siguranţă, a internetului, criminalitatea informatică şi prevenirea victimizării minorilor prin intermediul jocurilor on-line.

Tot marți, la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia va avea loc o dezbatere cu tema “Tu știi să navighezi în siguranță”.

Ziua de miercuri, 4 octombrie, este dedicat[ prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului. În intervalul 11-13, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Alba va avea loc o întâlnire cu administratorii asociațiilor de proprietari, în vederea informării acestora cu privire la importanța montării sistemelor de securitate în scările blocurilor, montarea unor interfoane și utilizarea acestora și a camerelor de supraveghere, precum și cu privire la măsurile de protecție pe care trebuie să le ia locatarii pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de furt din locuință.

De asemenea, în mediul urban și rural se vor desfășura mai multe activități de informare a populației cu privire la prevenirea furturilor din locuințe și distribuirea de materiale cu conținut informativ, despre modul de asigurare al locuințelor, a caselor aflate în consstrucție, a caselor de vacanță sau nelocuite.

Activitățile se vor desfășura în piețe agro-alimentare, în gări, parcuri și alte locuri publice.

Joi, 5 octombrie, vor fi desfăşurate activităţi pentru prevenirea violenţei în mediul intrafamilial. Poliţiştii se vor întâlni cu tineri, doamne şi nu în ultimul rând cu persoane vârstnice şi vor susţine sesiuni de informare cu privire la drepturile procesuale ale victimelor, instituţii şi organizaţii neguvernamentale care pot acorda asistenţă în cazul unor situaţii de violenţă intrafamilială şi modalităţi de prevenire a faptelor de violenţă în familie.

În susţinerea temelor, poliţiştii vor fi sprijiniţi de specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi reprezentanţi din cadrul „Asociației Femeilor” din judeţul Alba.

Ultima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii va fi dedicată siguranţei rutiere.

Între orele 07.30-08.30, atât în mediul rural cât şi în mediul rural, patrulele şcolare vor dirija traficului rutier. De asemenea vor fi organizate întâlniri cu elevii şi cadrele didactice privind conştientizarea asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie.

[nggallery id=4640]

   


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Inconștienți de tineri: Doi minori depistați în aceeași zi, în Sebeș, conducând o motocicletă și un ATV, fără permis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Inconștienți de tineri: Doi minori depistați în aceeași zi, în Sebeș, conducând o motocicletă și un ATV, fără permis

La data de 30 martie 2023, în jurul orei 20,45, polițiștii rutieri din Sebeș, împreună cu cei de ordine publică, au depistat un tânăr de 17 ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un ATV, pe strada Arini, din municipiul Sebeș, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Din primele cercetări afectate de polițiști, a rezultat că ATV-ul i-ar fi fost încredințat de către un tânăr de 18 ani, din Sebeș, cu toate că acesta ar fi cunoscut faptul că minorul nu deține permis de conducere.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis respectiv încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceeași zonă și în jurul aceleiași ore, polițiștii au depistat un minor de 16 ani, din Sebeș, care circula cu o motocicletă neînmatriculată și fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Sportivii Colegiului Militar din Alba Iulia, calificați la faza județeană de pentatlon din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Clasamentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sportivii Colegiului Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza județeană de pentatlon din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. 

Elevii Colegiului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” au participat ieri la faza municipală de pentatlon – liceu, competiție găzduită de instituția de învățământ liceal militar. Sportivi aliniați la start au avut de alergat pe o distanță de 60 m, respectiv 800 m, de executat o săritură în lungime cu elan și aruncarea greutății și mingii de oină.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma parcurgerii probelor atletice, elevii pregătiți de doamnele profesoare de educație fizică și sport Felicia Vancea și Geanina Ilie au reușit să obțină punctaje foarte bune și calificare la faza județeană a competiției sportive.

Fete:

Locul I: eleva fruntaș Karina Linzenbold
Locul II: eleva caporal Bianca Clețoc
Locul III: eleva sergent Marya Brașoveanu

Băieți:

Locul I: elev sergent Sanuel Armeanu
Locul II: elev caporal Ștefan Mocanu
Felicitări și mult succes la etapa județeană de săptămâna viitoare!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MÂINE| Octavian Goga, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Depuneri de flori la bustul poetului, la 142 de ani de la nașterea sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Octavian Goga va fi omagiat mâine de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la 142 de ani de la nașterea sa.

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la 142 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică, în calitate de scriitor, și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul poetului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre cel care a fost, despre cel care rămâne, scriitorul Octavian Goga, prin intermediul cărților sale, pe care le puteți împrumuta de la noi.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Rășinari din județul Sibiu, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al învățătoarei Aurelia Bratu. Ambii părinți aveau înclinații literare, întreținând în familie cultul pentru poezia lui Eminescu și Coșbuc. Din copilărie, Goga se identifică cu universul rural, îmbrățisându-i aspirațiile: „De la început m-am pomenit într-un mediu țărănesc pe care [ ] am cautat să-l pătrund, dus de mână de părinții mei cărturari. Eu n-am fost țăran, dar am priceput păsurile satului și m-am contopit cu toate durerile lui” (Mărturisiri).

„Dăruindu-se unei misiuni, împlinirea ei l-a lăsat însă suspendat în fața unei noi epoci, căreia nu i-a mai putut descifra sensurile istorice adevărate. Scriitor de mari resurse romantice, agitator de conștiințe, a fost exponentul strălucit al pregătirii și împlinirii visului național secular. «S-a ars pe sine prin flacăra nestinsă ce ardea în el» (Nicolae Iorga)”, arată Aurel Sasu, în Dicționarul biografic al literaturii române.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare