Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: 1 Decembrie memorabil la Alba Iulia – Sosirea lui Klaus Iohannis a bulversat ceremonia de primire a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

*Primarul Mircea Hava nu și-a mai ținut discursul și toate oficialitățile au părăsit ceremonia în pas alergător, înainte de final

De ani buni 1 Decembrie – Ziua Națională a României este sărbătorită după un scenariu special la Alba Iulia – orașul Marii Uniri. Începând de la depunerile de coroane, ceremonia solemnă de primire a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti, Te Deum, defilare și nelipsita Horă a Unirii – totul s-a petrecut an de an după un scenariu bine definit și respectat în ziua marelui eveniment.

solii001

Desigur, acolo unde e multă lume intervin și mici incidente care nu au lipsit în ultimii ani, însă scena demnă de ”cascadorii râsului” din acest an, de la ceremonia primirii soliilor, de departe le-a ”bătut” pe toate. Motivul a fost sosirea președintelui ales, Klaus Iohannis, care a dus la dispariția ”din peisaj” a primarului Mircea Hava, a politicienilor, oficialităților și a spectatorilor cu o asemenea viteză încât cei care trebuiau să încheie ceremonia s-au trezit literalmente vorbind singuri. Având în vedere schimbarea bruscă din program, nici discursul edilului municipiului, prin care în mod tradițional se dădea startul oficial al sărbătorii, nu a mai avut loc.

Dar să le luăm pe rând, pentru că în cadrul ceremoniei s-au întâmplat și lucruri bune: s-au derulat scene spectaculoase și s-au rostit cuvinte înălțătoare, care cu siguranță vor rămâne mult timp în memoria celor prezenți.

*Doi hoți au fost trași în țeapă după mesajul către țară citit de solia din Cetatea de Scaun de la Târgoviște

Ceremonia, care a avut loc în aer liber, la intrarea dinspre Piața Cetății a Sălii Unirii, a început ”ca la carte”. Rând pe rând acolo s-au adunat zeci de spectatori, unii îmbrăcați în costume populare, alții purtând steaguri tricolore și majoritatea având fulare roș-galben-albastre la gât, dornici să asiste la rememorarea momentului petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri. Pe una din laturi s-au aliniat frumos oficialități ale județului, politicieni din Alba și veniți de la București, în marea lor majoritate făcând parte din noul Partid Național Liberal.

[nggallery id=2715]

Solia din Cetatea de scaun de la Târgoviște a fost prima care și-a transmis mesajul, iar cuvintele rostite de Vlad Țepeș și soția sa sunt, fără nicio îndoială demne de ținut minte, pentru că sunt perfect adapabile contextului politic în care trăim azi:

Alba Iulia, suntem aici cu toții în cea mai sfântă zi a noastră, suntem împreună și totul depinde de noi. Fie ne vindecăm de ce avem rău, fie ne prăbușim. Încă suntem în întuneric! Rămânem așa, în genunchi, acoperiți de rușine, sau ne ridicăm și luptăm pentru lumina noastră? Nimeni nu poate lupta pentru noi! Poate am risipit averi, poate am tăcut când alții le-au risipit, poate ne-am îndepărtat de toți cei care ne erau aproape, poate ne-am rușinat dimineața, când ne-am privit în oglindă. Dar toate astea până azi! Pentru că astăzi timpul nostru a sosit! Tot ce avem nevoie este în jurul nostru și în noi. Trebuie să luptăm pentru fiecare clipă din timpul nostru, pentru că fiecare clipă câștigată poate face diferența între înfrângere și victorie, între viață și moarte. Cel care e în stare să moară în luptă pentru crezul său câștigă și trăiește veșnic, odată cu adevărul! Uitați-vă la cel de lângă voi, uitați-vă în ochii lui, întindeți-i mâna, haideți să rămânem uniți, doar așa putem fi o țară, doar așa putem fi un popor, doar așa ne putem numi valahi. Și toate astea astăzi! Pentru că astăzi timpul nostru a sosit!”.

[nggallery id=2716]

La final a fost executată și o sentință, pentru doi hoți care au prădat niște boieri. Aceștia au fost trași în țeapă, fără nicio amânare, pentru că Voievodul Vlad a considerat că ”dreptatea trebuie făcută pe loc, până la capăt”. El a mai poruncit ca o a treia țeapă să fie ridicată și să stea pregătită ”pentru cei ce mai vor să calce strâmb”.

[nggallery id=2717]

*Mesaje pline de patriotism și îndemnuri la unitate, de la soliile din Moldova și Transilvania

După spectaculosul moment al valahilor a urmat solia din Cetatea de Scaun a Sucevei care a adus ”dorința de unitate prin cultură și tradiții”:

Frați români, la fel ca înaintașii noștri în ziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, și noi simțim nevoia de unitate de neam și țară. Dorim o Românie unită, prosperă și în consens politic. Dorim să renască încrederea în viitor pentru generațiile tinere. De aceea suntem aici! Am venit în Cetate la Alba Iulia cu speranța că vom trăi într-o societate românească cu respect pentru școală, cu respect pentru valorile familiei, cu respect pentru tradițiile noastre strămoșești. Frați români, solia Cetății de scaun a Sucevei aduce de 1 Decembrie 2014 la Alba Iulia dorința de unitate prin cultură și tradiții, dorința de construire continuă a civilizației românești în context european, care să însemne un viitor ferice pentru întreg neamul românesc. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a fost mesajul moldovenilor.

[nggallery id=2719]

Rolul de gazdă care urează ”Bun venit” tuturor celor sosiți la Alba Iulia pentru a sărbători ziua Marii Uniri i-a revenit soliei din Transilvania. Mesajul a fost păstrare peste veacuri a ”dorului scris în sângele înaintașilor – dorul de unire”, care trăiește liber în piepturile românilor:

*Ceremonie solemnă cu final neașteptat, tragic-comic

Președintele ales, Klaus Iohannis, a ajuns în Cetate puțin înainte de sfârșitul momentului dedicat soliei din Transilvania, astfel că, firesc, principalii reprezentanți ai administrației locale au fost obligați să plece și să-l întâmpine în mijlocul evenimentului.

Nu a durat mult și tot publicul (în frunte cu politicieni și oficialități) a dat buzna în Sala Unirii, pentru a ajunge în față la muzeu unde se făcea primirea oficială a înaltului oaspete. Dar la ieșire… surpriză, se pare că s-au lovit de o ușă închisă pentru că nimeni nu se aștepta ca edificiul în care s-a născut România, la 1 Decembrie 1918, să fie folosit ca o ”scurtătură” între locurile în care două evenimente notabile se desfășurau (probabil dintr-o eroare) aproape în același timp.

”Jos pălăria” pentru membrii trupei de teatru ”Skepsis”, care, rămași fermi pe poziții și neclintiți de valul de oameni care trecea pe lângă ei, și-au continuat netulburați sceneta care făcea parte din program și care, cel mai probabil trebuia să fie urmată de un discurs susținut de primarul Mircea Hava, dar evident că acesta nu a mai avut loc.

Au fost și voci care au catalogat ”întâmplarea” ca lipsă de respect față de un ceremonial solemn, însă n-a mai avut cine să le asculte iar programul zilei s-a desfășurat mai departe doar cu mici întârzieri față de ce era anunțat.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea