Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Fotokeratita sau oftalmia de zăpadă. Cum ne protejăm ochii iarna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când ne gândim la iarnă, ne gândim la perioada sărbătorilor, la primii fulgi de nea sau la multiplele activități de sezon. Însă anotimpul rece aduce cu sine și o serie de probleme la nivelul ochilor, aceștia fiind „atacați” de lumina intensă reflectată de zăpadă, de aerul rece și uscat.

Iarna, organismul este supus unui stres continuu la temperatură scăzută, umiditate, vânt. Acești factori modifică reactivitatea sistemului imunitar la unele persoane, prin creșterea receptivității la agenți virali, bacterieni. În aceochi iarnaste condiții, și ochii au de suferit. Pentru a ne bucura din plin de o iarnă frumoasă, alături de cei dragi, trebuie să învățam să ne protejăm ochii și să cerem informații medicului oftalmolog atunci când simțim că ceva nu este în regulă.

Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiațiile UVB. Pentru protecția ochilor sunt necesari ochelari de soare care să filtreze atât acest tip de raze, în proporție de 99%, cât și radiațiile UVA, în proporție de minimum 5%. Astfel, folosiți ochelari de soare de calitate, adaptați activităților desfășurate. Cei nepotriviți, de calitate îndoielnică, pot duce în timp la instalarea oboselii și a durerilor de cap.

Ultravioletele, principalul inamic al vederii

Cea mai frecventă problemă oculară este arsura corneeana (fotokeratita sau oftalmia zăpezii), care apare după expunerea neprotejată la razele soarelui ce se reflectă pe zăpadă sau apă. Se manifestă prin lacrimare abundentă, fotofobie și senzație de nisip în ochi. Alte afecțiuni sunt conjunctivitele, apărute pe fondul unei imunități scăzute și provocate de temperaturile extreme sau de infecții. În cazul agravării, acestea pot duce la complicații.

Cum alegem ochelarii de soare potriviți?

Protecția ochilor se realizează în primul rând prin alegerea ochelarilor de soare potriviți. Iată ce trebuie să luăm în considerare:

  • Pe lângă aspectul estetic, aceștia trebuie să aibă protecție solară suficientă pentru a bloca razele ultraviolete în proporție de 99%. Pentru aceasta, verificați întotdeauna eticheta, pe care trebuie precizat gradul de absorbție UV, care trebuie să fie 4.
  • Contează mult calitatea lentilelor, dar și culoarea: cele maro sunt recomandate miopilor, iar cele gri, persoanelor cu hipermetropie. Lentilele galbene sunt indicate pentru condusul pe timp de noapte și ceață. Ochelarii de soare cu filtru verde impiedică lumina albastră și oferă un contrast mai bun, fiind potrivite pentru orice tip de refracție. Lentilele cu efecte roz asigură un contrast bun pentru nuanțele de albastru și verde.
  • Lentilele polarizante și heliomate sunt ideale pe timp de iarnă, pentru că au proprietatea de a „tăia” strălucirea luminii și reflexia, mai ales când suntem la volan, și pot fi realizate cu dioptrii.

Lacrimile artificiale, remediu rapid și eficient

Temperatura scăzută, vântul rece și intens, încălzirea artificială a spațiilor constituie factori care pot duce la uscăciunea ochilor, ce se manifestă prin usturimi, ochi roșii sau lacrimari. Aceste stări neplăcute pot fi prevenite prin simple instilări de lacrimi artificiale. Și alimentația este foarte importantă: consumați zilnic alimente ce conțin vitamina C și antioxidanți, multe fructe și legume bogate în beta-caroten.

Pentru persoanele care practică sporturi de iarnă sunt recomandați ochelarii speciali care acoperă total ochiul și cei cu lentile din policarbonat, care se sparg foarte greu. Au o structură specială a ramei, ce oferă protecție la anumite șocuri.

Sursa: farmaciata.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea