FOTO: “Ziua Minerului” 2012 la Roșia Montană, mai săracă decât în anii trecuți
Mii de locuitori din Munţii Apuseni şi turiști au fost aşteptaţi la Roşia Montană duminică, la tradiţionala sărbătoare a Zilei Minerului. Au venit însă, pentru a participa la eveniment, mult mai puțini decât erau așteptați sau decât veneau la această sărbătoare în anii trecuți.
Cei prezenți ieri pe stadionul din Roșia Montană, la sărbătoarea minerilor s-au arătat nostalgici față de manifestările organizate cu această ocazie în anii trecuți de primăria din localitate și compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), susținând că aceasta este cel mai sărac eveniment din ultimii ani.
Explicația pentru această situație este implicarea financiară de criză a RMGC în organizarea evenimentului, mult mai modestă decât au fost obișnuiți roșienii în anii trecuți.
Întrebat dacă manifestările mai sărace din acest an, pentru tradiționala zi a minerului, reprezintă o situație sugestivă pentru ce se întâmplă cu mineritul la Roșia Montană, Cătălin Hossu purtatorul de cuvand al RMGC a declarat pentru ziarul „Unirea” că locuitorii Apusenilor au încă încredere că vor avea din nou, în viitorul cel mai apropiat, o sărbătoare de ziua minerului, cu mineri.
“Din păcate atât mineritul de Roșia Măntană cât și mineritul din țară nu sunt tratate în momentul de față în nici un fel de către autoritățile statului. Sperăm ca acest lucru se va remedia cât mai repede, sperăm că vom primi un răspuns la solicitarea noastră de acord de mediu cât mai repede, pentru că asta, cu siguranță, ar da un semnal extrem de bun potențialilor investitori în mineritul din România.
Cred că oamenii privesc și ușor triști faptul că sărbătoarea nu se mai simte la fel de importantă ca în anii trecuți, dar sunt sigur că își păstrează în continuare speranța pentru o sărbătoare de ziua minerului cu mineri, în viitorul cel mai apropiat”, a spus Cătălin Hosu.
Chiar dacă RMGC, compania care intenționează să exploateze zăcămintele de la Roșia Montană, a pus cu această ocazie la dispoziția doritorilor tururi ghidate gratuite, pe trei trasee, între orele 10.00 şi 17.00, foarte puțini s-au arătat interesați de această ofertă. Parcă nimic nu poate concura mesele cu mâncare și băutură, asigurate în alți ani de Ziua Minerului de către aceeași companie.
Primul traseu a presupus o vizită în fosta carieră şi la staţia pilot de epurare a apelor acide din Roşia Montană. Puținii vizitatorii au putut vedea cum arată cariera Cetate în prezent, după închiderea exploatării de stat, din perioada 1971-2006. Al doile traseu la care oricine se putea înscrie pentru vizitare a fost Galeria Cătălina-Monuleşti, un monument istoric al mineritului în România, ce păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. Cel de-al treilea traseu consta într-un tur al caselor restaurate, sau aflate în curs de restaurare din centrul istorical comunei. Celor interesați li se asigura pe parcusrul vizitei echipament de protecție şi o scurtă instruire cu privire la măsurile de siguranţă care trebuiesc respectate pe parcursul circuitelor.
Dacă în anii trecuți, cu generozitatea companiei RMGC, se organizau niște manifestări de pomină, chiar cu stabilirea unui record mondial în 2009, omologat de Guiness Book (cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul), cu prezentări de meșteșuguri și tradiții specifice zonelor miniere din cadrul mai multor comunități, concursuri răsplătite cu premii substanțiale, dar și mese populare și concerte pentru toate gusturile, în acest an manifestările de Ziua Minerului au fost unele mai modeste.
Organizată de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, manifestarea a început cu un mini-campionat de fotbal, Cupa „Ardealul” – ediția a IV-a – la rugby, a continuat cu un concert de muzică ușoară și populară, susținut de interpreți precum Mirela Petrean, Tinu Vereșezan, Ionela Moruțan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul minerilor, Deepcentral și Puya.
La eveniment a fost prezent și Dragoș Tănase, directorul general al RMGC, pe care l-am surprins privind discret din tribunele stadionului la o sărbătoare a minerului, într-o Roșia Montană fără minerit și fără mineri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]