Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Ziua Jandarmeriei Rurale, sărbătorită de 130 de ani! Militarii din Alba și din țară celebrează peste un secol de existență

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Ziua Jandarmeriei Rurale, sărbătorită de 130 de ani! Militarii din Alba și din țară celebrează peste un secol de existență

În fiecare an la data de 1 septembrie, sărbătorim Ziua Jandarmeriei Rurale, probabil una dintre cele mai importante perioade din istoria Jandarmeriei Române.
„Se instituie pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor.” – Decretul Regal nr. 2919/1 septembrie 1893
Punerea în aplicare a Decretului Regal nr. 2919 la data de 1 septembrie 1893, prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare practic neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nici nu corespundeau instituţiilor unui stat modern european, din acea vreme.
Tot la 1 septembrie 1893 a apărut şi Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era reprezentă de tripla subordonare a jandarmilor: Ministerului de Interne, din punct de vedere al siguranței publice; Ministerului Public și Ministerului de Justiție, din punct de vedere al executării poliției judiciare și Ministerului de Război, din punct de vedere al disciplinei militare, instrucției militare și comandamentului.
Presa vremii consemnează că la Alba Iulia, a fost organizată o ceremonie militară la inaugurarea Companiei Jandarmi Rurali Alba. Detalii folositoare în acest sens găsim în ziarul Alba Iulia, Anul I, nr. 4, 18/31 Decembrie 1918, în care la pagina 3, coloana din dreapta la mijlocul paginii la secțiunea Știri se menționează faptul că la Alba Iulia a avut loc inaugurarea Jandarmeriei printr un ceremonial religios condus de protopopul Ion Teculescu și la care au lat parte cadre militare în frunte cu comandantul Jandarmeriei O. Gritta. Articolul mai menționează faptul că în cadrul ceremonialului a fost depus jurământul, iar la eveniment a fost prezentă și o companie de vânători cu steagul sdrănțuit, în frunte cu Major Pața și Căp. Sandu.
Fotografia făcută de Samoilă Mârza, datată 19 decembrie 1918 îi înfăţişează pe militarii craioveni din Regimentul 5 Vânători participând la Alba lulia la sfinţirea steagului Jandarmeriei Române.
După reînființarea Jandarmeriei Române din anul 1990, data de 1 Septembrie a fost aniversată ca Ziua Jandarmeriei Române, până în anul 1997, iar de la această dată a rămas ca dată de aniversare a Jandarmeriei Rurale.
La mulți ani, Jandarmeria Rurală!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea