Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Sebeș: Dansuri tradiționale țigănești, scenetă și momente artistice la Casa de Cultură „Lucian Blaga”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Sebeș: Dansuri tradiționale țigănești, scenetă și momente artistice la Casa de Cultură „Lucian Blaga”

USR - Alegeri Parlamentare 2024

„Amare Rroma” pentru Ziua Internațională a Rromilor, 8 aprilie, la Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeș Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile noastre de romi din Europa şi de pretutindeni.

Programul pentru Ziua Romilor de la Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeș a cuprins dansuri tradiționale țigănești interpretat de grupul „Amare Rroma”, imnul rromilor „Gelem gelem” recitat de copiii rromi, cântat de Fanfara Transilvania Junior din Cugir, sceneta „Luludea, luludea”, muzică instrumentală cântată de Robert, Mario Grăuruș, momente muzicale intitulate „Joco romano” și „Indiana trupa”.

Momentul final l-a reprezentat interpretarea solistului Iliuță Uraganul care a reușit să țină sala în picioare. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorității locale și centrale printre care domnul primar Dorin Nistor, domnul Dăncilă Alexandru, director al Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, doamna inspector pentru rromi.

Pe lângă momentele muzicale, copiii Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș coordonați de prof Diane Popa, prof de sprijin Ana Lucreția Hăprian au pregătit o expoziție tematică intitulată „Viața și obiceiurile romilor în viziune artistică” Dansurile și melodia „Florăresele” au fost pregătite special de prof de limba rromani, doamna Lidia Ursu și de mediatorul pentru rromi, Căian Petre care a coordonat întregul program.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990.

În România, la 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării Legii 66/2006 de cātre Parlamentul României Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.

Citește și: LIVE VIDEO Ziua internaţională a romilor, sărbătorită la Alba Iulia: Premierea copiilor cu rezultate bune la școală și momente artistice

În acelaşi timp, legea mai prevede ca Televiziunea Română şi Radioul să reflecte manifestările dedicate acestei zile.

Mulți romi din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa unei atitudini discriminatorii împotriva romilor este răspândită, întărind şi agravând lipsurile economice şi sociale. Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor continue la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a combate prejudecăţile şi discriminarea.

Existā rromi celebri?

Pe lista romilor celebri se află Joaquin Cortes, cel mai cunoscut dansator de flamenco din lume, actorii Rita Hayworth, Yul Brynner, Michael Caine, Charlie Chaplin, fotbalistul german Michael Ballack, un domnitor al Moldovei Ștefan Răzvan, un laureat al premiului Nobel pentru medicină (Schack August Steenberg Krogh a fost un rom danez) şi un preşedinte al Braziliei (Juscelino Kubitschek de Oliveira, crescut de o mamă romă de origine cehă). Politician brazilian, a ajuns la preşedinţia Braziliei în 1956.

‘De Oliveira a stimulat integrarea teritoriului naţional – scrie Santino Spinelli un rrom italian care a cercetat istoria rromilor – şi a consolidat regimul democratic. Preşedinţia sa a fost caracterizată de o mare prosperitate economică şi
stabilitate politică. A promovat construirea noii capitale Brasilia”.

Dincolo de prejudecăţi povestea romilor este povestea unui popor vechi şi persecutat, prezent pe fiecare continent şi numărând 16 milioane de persoane.

Italianul Santino Spinelli, a scris o carte despre persecuțiile romilor și a ajuns la concluzia cā despre rromi se ştiu puţine, cā 500.000 au fost ucişi de nazişti și cā populaţia romă este una dintre cele mai vechi minorităţi ale Europei, unde trăiesc peste 11 milioane de romi. Nu se știe exact de unde a venit poporul nostru pentru cā nu avem o istorie scrisā, dar în cronicile anonime se relatează despre ,,oameni care spun că provin din India”. Aflām de la Spinelli că populaţia romanes este alcătuită în principal din cinci grupuri mari, diferite ca origine şi cultură:

1. Romi;
2. Sinti;
3. Kale;
4. Manouches;
5. Romanichals.

Aceste grupuri sunt împārtite la rândul lor în sute de sub-grupuri şi comunităţi, pe baza dialectului, credinţei, meseriei şi regiunii unde s-au stabilit. Papa Ioan Paul al II-lea a amintit necesitatea de a depăşi ‘acele prejudecăţi vechi ce conduc la forme de discriminare şi respingere, care duc uneori la o marginalizare nedorită a populaţiei de etnie romă.

Azi de ziua Romilor la Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeș romii din Sebeș alături de invitații din Cugir au celebrat așa cum se cuvine o zi importantă.

„Este ziua Romilor de pretutindeni, cu bune și cu rele trebuie să ne bucurăm. 10 milioane sau 16 milioane de romi în lume, nu conteazā, pentru cā inimā noastrā azi bate ca una singurā, la unison. La multi ani, tuturor! Vā doresc multe realizāri și împliniri alāturi de familia voastrā! Sā fim mândri cā avem parte de această zi, „Ziua Internațională a Rromilor” cā iubim viața și cā îi învātām și pe ceilalți ce este bucuria, zâmbetul, iubirea. Dintotdeauna oamenii, dar mai ales rromii s-au exprimat mai liber și mai ușor prin muzică și dans. De ce? Pentru că prin muzică și dans reușim cel mai bine sā exprimăm ce trāim în suflet! Cel mai bine te exprimi prin artă, deoarece arta este un tărâm al libertății Iar arta este un teren eliberat de prejudecăți ” a adăugat în discursul de pe scenă prof și grafician, Diane Popa


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea