FOTO: Ziua Internațională a Crucii Roșii a fost marcată de elevii din Cugir
Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir s-au reunit în 5 mai pentru a marca Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii, dar si pentru a-şi consolida cunoştinţele privind acordarea primului ajutor în cazul unor urgenţe întâlnite în viaţa reală.
Prin lecturarea referatelor pregătite și a prezentării PPT despre istoricul Crucii Roșii, eleva Denisa Trif din clasa a IX-aB, membră a grupului ,,Sanitarii pricepuți’’ din școală, și-a informat colegii despre Miscarea Internatională născută în anul 1859 la initiativa elvetianului Henry Dunant (1828-1910), martor al sângeroasei Bătălii de la Solferino din 24 iunie 1859, unde tânărul genovez a adunat oameni și sub deviza „Siamo tutti fratelli” a petrecut trei zile neîntrerupte pentru a îngriji răniţii.
Întors in Elvetia a propus înfiintarea unei societăți de ajutorare a rănitilor şi promovarea unui acord international care să protejeze soldaţii răniți cât si pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru. În 1876 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a adoptat o emblemă distinctivă – o cruce roşie pe fond alb (reversul drapelului elvetian). Liga Societăţilor de Cruce Roşie cu sediul la Paris, a fost infiinţată în mai 1919 de către Societăţile de Cruce Roşie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite.
Elevii au scris un ,,Decalog al sănătății’’ , o listă de 10 reguli considerate de ei ca fiind cele mai importante pentru menținerea sănătății în care au cuprins regimul alimentar corespunzător, hidratarea, mișcarea, somnul, evitarea consumului de alcool și tutun, a excesului de zahăr și grăsimi, respectarea regulilor de igienă, controlul medical periodic. Au considerat că este foarte importantă cunoașterea măsurilor de protecţie, importanța apelului la 112 sau a regulilor de prim ajutor.
Unii dintre ei au menționat situațiile cele mai întâlnite în viața reală precum arsuri, insolație, leșin, electrocutare, hipotermie, înec cu mâncare, în care au avut ocazia să acorde primul ajutor, aplicând de exemplu metoda Heimlich învățată la școală. S-a evidențiat prezența grupului ,,Sanitarilor pricepuți’’ în cadrul colegiului, grup format din elevii Daniel Velescu, Narcis Neag, Alin Ștefănescu, Denisa Trif, Amalia Oprița, Maria Caraman, Denisa Sas, Lorena Vaidasigan, elevi care participă voluntar la activitățile și pregătirile Crucii Roșii- filiala Alba Iulia.
Alături de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au executat desene pe tematica sărbătorii, desene cu care s-a organizat o expoziție la panoul CDI.
U.T.
[nggallery id=3890]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
23 – 24 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră
23 – 24 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 23 – 24 noiembrie 2024. Citește și: IPJ Alba: Recomandări pentru șoferii care pornesc la drum în condiții meteorologice nefavorabile Conducătorii auto sunt […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 36 de minute
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918