Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Ziua Internațională a Crucii Roșii a fost marcată de elevii din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii Colegiului  Naţional ,,David Prodan” din Cugir s-au reunit în 5 mai pentru a marca Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii, dar si pentru a-şi consolida cunoştinţele privind acordarea primului ajutor în cazul unor urgenţe întâlnite în viaţa reală.

Prin lecturarea referatelor pregătite și a prezentării PPT despre istoricul Crucii Roșii, eleva Denisa Trif din clasa a IX-aB, membră a grupului ,,Sanitarii pricepuți’’ din școală, și-a informat colegii despre Miscarea Internatională născută în anul 1859 la initiativa elvetianului Henry Dunant (1828-1910),  martor al sângeroasei Bătălii de la Solferino din 24 iunie 1859, unde tânărul genovez a adunat oameni și sub deviza „Siamo tutti fratelli” a petrecut trei zile neîntrerupte pentru a îngriji răniţii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Întors in Elvetia a propus   înfiintarea unei societăți de ajutorare a rănitilor şi promovarea unui acord international care să protejeze soldaţii răniți cât si pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru. În 1876   Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a  adoptat o emblemă distinctivă – o cruce roşie pe fond alb (reversul drapelului elvetian). Liga Societăţilor de Cruce Roşie cu sediul la Paris, a fost infiinţată în mai 1919 de către Societăţile de Cruce Roşie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite.

Elevii au scris un ,,Decalog al sănătății’’ , o listă de 10 reguli considerate de ei ca fiind cele mai importante pentru menținerea sănătății în care au cuprins regimul alimentar corespunzător, hidratarea, mișcarea, somnul, evitarea consumului de alcool și tutun, a excesului de zahăr și grăsimi, respectarea regulilor de igienă, controlul medical periodic. Au considerat că este foarte importantă cunoașterea măsurilor de protecţie, importanța apelului la 112 sau  a regulilor de prim ajutor.

Unii dintre ei au menționat  situațiile cele mai întâlnite în viața reală precum arsuri, insolație, leșin, electrocutare, hipotermie, înec cu mâncare, în care au avut ocazia să acorde primul ajutor, aplicând de exemplu metoda Heimlich învățată la școală. S-a evidențiat prezența grupului ,,Sanitarilor pricepuți’’ în cadrul colegiului, grup format din elevii Daniel Velescu, Narcis Neag, Alin Ștefănescu, Denisa Trif, Amalia Oprița, Maria Caraman, Denisa Sas, Lorena Vaidasigan, elevi care participă voluntar la activitățile și  pregătirile Crucii Roșii- filiala Alba Iulia.

Alături de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au executat desene pe tematica sărbătorii, desene cu care  s-a  organizat o expoziție  la panoul CDI.

U.T.

[nggallery id=3890]

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză Timar Augusta, de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș și Todoran Diana de la Liceul Teoretic „Sfântul Iosif”, au reușit să obțină mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză. Citește și: Bianca-Maria Grosu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea