FOTO: Ziua Comemorării Holocaustului în România marcată la școala ”Mihai Eminescu”. Dezbateri, prezentări, film documentar.
Vineri, 7 octombrie 2016, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” a avut loc comemorarea Holocaustului, activitate intitulată Ziua amintirii. În 9 octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest drum avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul.
Pentru a puncta acest eveniment, elevii claselor a VIII-a A, B și C, de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, coordonați de prof. Daniel Boian, și prof. Marcela Avram, au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe bună dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz.
Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat
Au fost realizate și prezentate proiecte ale elevilor, colaje de fotografii, texte istorice și au avut loc dezbateri privind semnificația Holocaustului. Au fost proiectate imagini ale muzeului lagărului de la Auschwitz azi, elevii comentând experiența personală a vizitelor de studiu efectuate acolo în ultimii ani. Au fost proiectate interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmul documentar Auschwitz – Naziștii și Soluția finală.
Pe data de 9 octombrie 1941, după ordinul dat de conducerea din epocă, au început din Bucovina de Sud primele deportări de evrei către Transnistria. Guvernarea de tristă amintire din perioada celui de al Doilea Război Mondial a dus o politică foarte contradictorie, condamnând la moarte prin deportare circa 280.000 – 380.000 de evrei români şi ucraineni (dezbaterile asupra numărului exact încă sunt în derulare în mediile ştiinţifice şi academice) din Bucovina şi estul României, deşi a salvat alte sute de mii din restul ţării. Aşadar, la 9 octombrie 1941 au început deportările, toate fiind forţate, în vagoane de marfă încuiate, ale evreilor din Bucovina de sud. Numai în primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv bătrâni, bolnavi, femei şi copii. Au urmat şi alte mii de victime.
Începând din anul 2004, Guvernul României a stabilit ca ziua de 9 octombrie să devină Ziua Comemorării Holocaustului în România. Această zi a fost aleasă la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului.
[nggallery id=2798]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 9 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918