Ziarul Unirea

FOTO: Ziua Comemorării Holocaustului în România marcată la școala ”Mihai Eminescu”. Dezbateri, prezentări, film documentar.

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

proiect01

Vineri, 7 octombrie 2016, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” a avut loc comemorarea Holocaustului, activitate intitulată Ziua amintirii.  În 9 octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest drum avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul.

ELIT

Pentru a puncta acest eveniment, elevii claselor a VIII-a A, B și C, de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, coordonați de prof. Daniel Boian, și prof. Marcela Avram, au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe bună dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Au fost realizate și prezentate proiecte ale elevilor, colaje de fotografii, texte istorice și au avut loc dezbateri privind semnificația Holocaustului. Au fost proiectate imagini ale muzeului lagărului de la Auschwitz azi, elevii comentând experiența personală a vizitelor de studiu efectuate acolo în ultimii ani. Au fost proiectate interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmul documentar Auschwitz – Naziștii și Soluția finală.

Pe data de 9 octombrie 1941, după ordinul dat de conducerea din epocă, au început din Bucovina de Sud primele deportări de evrei către Transnistria. Guvernarea de tristă amintire din perioada celui de al Doilea Război Mondial a dus o politică foarte contradictorie, condamnând la moarte prin deportare circa 280.000 – 380.000 de evrei români şi ucraineni (dezbaterile asupra numărului exact încă sunt în derulare în mediile ştiinţifice şi academice) din Bucovina şi estul României, deşi a salvat alte sute de mii din restul ţării. Aşadar, la 9 octombrie 1941 au început deportările, toate fiind forţate, în vagoane de marfă încuiate, ale evreilor din Bucovina de sud. Numai în primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv bătrâni, bolnavi, femei şi copii. Au urmat şi alte mii de victime.

Începând din anul 2004, Guvernul României a stabilit ca ziua de 9 octombrie să devină Ziua Comemorării Holocaustului în România. Această zi a fost aleasă la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului.

 

Mădălina OPRIȘ

Tel. 0729.399.898
e-mail: stiri@ziarulunirea.ro
e-mail: maddy_opris@yahoo.com

2 Comentarii

Vlad 7 octombrie 2016 at 22:33

Nu ii mai invatati prostii pe elevi. Antonescu a salvati mii de evrei. Romanii au fost cei care au fost supusi unui genocid de catre evreii bolsevici in Basarabia si Bucovina de N.

A.S. 8 octombrie 2016 at 15:01

Stimabile, mai citeste! Mult! De negationisti ca dumneata, este plina ograda. … Citeste si afla si de ce Antonescu (dupa 1943) a contribuit (indirect) la salvarea a numerosi evrei. Dar ce au patimit inainte, cu mult mai multi, datorita deciziilor sale, oare trebuie sa stergem cu buretele? Partial ai dreptate in ceea ce priveste adeziunea a numerosi evrei la comunism. Dar acest fapt nu-l schimba pe acela ca regimul Antonescu a fost parte holocaustului in Europa (si nu-l schimba nici pe acela ca Antonescu ramane un patriot roman, in modul in care el a inteles semnificatiile patriotismului si faptul de a-si face datoria) … Stimabile! Vezi dumneata, si din acest motiv este nevoie ca istoria sa fie cercetata de specialisti in istorie, iar nu de toti „lecturantii de carti de duzina”. Pana la urma, ceea ce ne invata istoria este si faptul ca un popor mandru este un popor care isi (re)cunoaste greselile, le asuma si nu le mai repeta. S-auzim de bine!

Comentariile sunt oprite