Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Ziua Comemorării Holocaustului în România marcată la școala ”Mihai Eminescu”. Dezbateri, prezentări, film documentar.

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

proiect01

Vineri, 7 octombrie 2016, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” a avut loc comemorarea Holocaustului, activitate intitulată Ziua amintirii.  În 9 octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest drum avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul.

Pentru a puncta acest eveniment, elevii claselor a VIII-a A, B și C, de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, coordonați de prof. Daniel Boian, și prof. Marcela Avram, au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe bună dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Au fost realizate și prezentate proiecte ale elevilor, colaje de fotografii, texte istorice și au avut loc dezbateri privind semnificația Holocaustului. Au fost proiectate imagini ale muzeului lagărului de la Auschwitz azi, elevii comentând experiența personală a vizitelor de studiu efectuate acolo în ultimii ani. Au fost proiectate interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmul documentar Auschwitz – Naziștii și Soluția finală.

Pe data de 9 octombrie 1941, după ordinul dat de conducerea din epocă, au început din Bucovina de Sud primele deportări de evrei către Transnistria. Guvernarea de tristă amintire din perioada celui de al Doilea Război Mondial a dus o politică foarte contradictorie, condamnând la moarte prin deportare circa 280.000 – 380.000 de evrei români şi ucraineni (dezbaterile asupra numărului exact încă sunt în derulare în mediile ştiinţifice şi academice) din Bucovina şi estul României, deşi a salvat alte sute de mii din restul ţării. Aşadar, la 9 octombrie 1941 au început deportările, toate fiind forţate, în vagoane de marfă încuiate, ale evreilor din Bucovina de sud. Numai în primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv bătrâni, bolnavi, femei şi copii. Au urmat şi alte mii de victime.

Începând din anul 2004, Guvernul României a stabilit ca ziua de 9 octombrie să devină Ziua Comemorării Holocaustului în România. Această zi a fost aleasă la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului.

[nggallery id=2798]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea