FOTO| Zilele Culturale Maghiare, ediția a III-a, la Mirăslău: Ansambluri din opt țări, diplome de excelență, paradă a portului popular, bal și masă tradițională
Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Mirăslău s-a încheiat duminică, 23 august 2015. Conform organizatorilor, la fel ca și în ceilalți doi ani și ediția din acest an a acordat un interes crescut folclorului maghiar autentic și construcția unor punți culturale de legătură dintre comunitățile maghiare din țară și străinătate.
Pe parcursul celor 2 zile de festival, mirăslăuanii au putut participa, vedea și admira pe scena amplasată în curtea căminului cultural nouă ansambluri folclorice provenite din tot atâtea comunități maghiare ce-și duc traiul în opt țări.
În prima zi, sâmbătă, 22 august, după deschiderea oficială care a avut loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a celor doi vicepreședinți ai CJ Alba, Alin Cucui și Florin Roman și a doamnei Lorincz Helga, președinta UDMR Aiud, a fost dedicată copiilor și tinerilor. Astfel, s-au organizat ateliere de pictură în care, sub directa îndrumare a unor specialiști, aceștia au învățat primele noțiuni de pictură pe sticlă lemn și alte suporturi, iar pe scena din curtea căminului cultural au evoluat ansambluri folclorice de copii care au reprezentat comunitățile maghiare din Moldovenești-jud. Cluj, Unirea, Gâmbaș, Lopadea Nouă și Mirăslău.
Prima zi s-a sfârșit cu un bal și o masă tradițională pe care a tronat binecunoscuta „zsiros kenger”, adică pâine prăjită unsă cu unsoare, la care s-a adăugat ceapa sau roșiile.
Ce-a de a doua zi a început cu slujba religioasă duminicală în biserica reformară, unde s-au acordat trei diplome de excelență femiliilor care au împlinit 25 de ani de căsnicie, alte două asemenea diplome fiind înmânate celor două perechi ce au împlinit în acest an 50 de ani de la cununia civilă și religioasă.
După ceremonialul religios a urmat o paradă a portului popular, paradă la care au participat cele nouă ansambluri provenite din opt țări în care se regăsesc comunități maghiare importante.
Au participat la paradă apoi la spectacolul festiv ansambluri din Germania, Serbia, Croația, Belatus, Republica Udmurția-Rusia, Ucraina, Ungaria și bineînțeles, cel din Mirăslău.
Dorel Lazăr
[nggallery id=896]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor