FOTO: „Vocaţie şi Educaţie” – proiect derulat de Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia
Vocaţie, chemare, predispoziţie. Sub acest slogan, tinerii de la Colegiul Militar Liceam „Mihai Viteazul” din Alba Iulia s-au implicat într-un proiect prin care şi-au demonstrat abilităţile, altele decît cele impuse de uniforma militară, în faţa colegilor lor din Cluj.
În acest scop a fost gândit proiectul de parteneriat educaţional Vocaţie şi educaţie, iniţiat în luna februarie a acestui an şcolar, între Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba-Iulia, prin comandant, colonel Marcel Domşa, coordonatori parteneriat, prof. Cosmina Mircea, prof. Teodora Dăncilă, prof. dr. Paraschiva Fărcaş şi Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj – Napoca, prin director, prof. dr. Mircea Bertea, coordonatori parteneriat, prof. Anca Hassoun, prof. dr. Corina Arghius. Grupurile ţintă în acest proiect sunt elevii claselor X B, X C (Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba-Iulia) şi elevele clasei X B (Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj – Napoca). Beneficiari direcţi şi indirecţi sunt elevii şi profesorii implicaţi în realizarea activităţilor, profesorii diriginţi, elevii şi profesorii din instituţiile partenere. În luna martie a fost lansată de către colegiul militar albaiulian invitaţia la un atelier de creaţie cu tema Ceea ce ne uneşte (poezie, proză, coregrafie, eseu, grafică, traduceri pornind de la tema proiectului), produse care au fost prezentate la prima reuniune de proiect şi incluse într-o revistă realizată în colaborare, ca produs al proiectului.
În data de 2 aprilie 2013, în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun” a avut loc la colegiul militar prima reuniune de proiect cu titlul – Străjeri în cetatea Marii Uniri. Cu acest prilej, elevii militari au dovedit a fi încă o dată, dacă mai era nevoie, că pot organiza şi desfăşura activităţi menite să promoveze munca în echipă, să stabilească punţi de comunicare şi prietenie, care să lege două judeţe încărcate de istorie şi cultură. În acest sens, elevii colegiului militar albaiulian le-au prezentat colegilor clujeni câteva dintre elementele care compun viaţa cazonă: prezentarea spaţiilor în care învaţă, a spaţiilor de cazare, a performanţelor încununate de-a lungul timpului, a ţinutei militare. Surpriza a constituit-o un exerciţiu militar demonstrativ cu armele, exerciţiu pregătit de elevi în cadrul orelor de pregătire militară.
În Sala de festivităţi a colegiului a fost organizat un minispectacol intitulat Carte de vizită, în care au fost îmbinate elementele de tradiţie populară şi cele moderne; melodiile interpretate de elevul fruntaş Ghişoiu Radu au stârnit ropote de aplauze şi au reunit elevii celor două colegii într-o horă a prieteniei, valsul vienez interpretat de elevii fruntaşi Toma Robert şi Bogdan Ioana a constituit un preambul pentru reiterarea balurilor de altădată, într-un decor modern, dansul country interpretat de elevele fruntaşe Anghelea Cătălina, Borş Raluca, Zugravu Anamaria, Dima Alexandra au adus vestul mai aproape, dansul popular interpretat de elevul fruntaş Onofrei Felix în acompaniament muzical, dar şi în ritmul bătăilor din palme şi-a găsit adepţi şi în rândul colegilor clujeni. Delia Toderici de la colegiul pedagogic a interpretat împreună cu Radu Ghişoiu o melodie populară, aspect ce a demonstrat că altruismul şi colegialitatea sunt valori pe care elevii implicaţi în proiect le fundamentează.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun