Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: „Vocaţie şi Educaţie” – proiect derulat de Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vocaţie, chemare, predispoziţie. Sub acest slogan, tinerii de la Colegiul Militar Liceam „Mihai Viteazul” din Alba Iulia s-au implicat într-un proiect prin care şi-au demonstrat abilităţile, altele decît cele impuse de uniforma militară, în faţa colegilor lor din Cluj.

În acest scop a fost gândit proiectul de parteneriat educaţional Vocaţie şi educaţie, iniţiat în luna februarie a acestui an şcolarîntre Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba-Iulia, prin comandant, colonel Marcel Domşa, coordonatori parteneriat, prof. Cosmina Mircea, prof. Teodora Dăncilă, prof. dr. Paraschiva Fărcaş şi Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj – Napoca, prin director, prof. dr. Mircea Bertea, coordonatori parteneriat, prof.  Anca Hassoun, prof. dr. Corina Arghius. Grupurile ţintă în acest proiect sunt elevii claselor X B, X C (Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba-Iulia) şi elevele clasei X B  (Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj – Napoca). Beneficiari direcţi şi indirecţi sunt elevii şi profesorii implicaţi în realizarea activităţilor, profesorii diriginţi, elevii şi profesorii din instituţiile partenere. În luna martie a fost lansată de către colegiul militar albaiulian invitaţia la un atelier de creaţie cu tema Ceea ce ne uneşte (poezie, proză, coregrafie,  eseu, grafică, traduceri pornind de la tema proiectului), produse care au fost prezentate la prima reuniune de proiect şi incluse într-o revistă realizată în colaborare, ca produs al proiectului.

În data de 2 aprilie 2013, în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun” a avut loc la colegiul militar prima reuniune de proiect cu titlul – Străjeri în cetatea Marii Uniri.  Cu acest prilej, elevii militari au dovedit a fi încă o dată, dacă mai era nevoie, că pot organiza şi desfăşura activităţi menite să promoveze munca în echipă, să stabilească punţi de comunicare şi prietenie, care să lege două judeţe încărcate de istorie şi cultură. În acest sens, elevii colegiului militar albaiulian le-au prezentat colegilor clujeni câteva dintre elementele care compun viaţa cazonă: prezentarea spaţiilor în care învaţă, a spaţiilor de cazare, a performanţelor încununate de-a lungul timpului, a ţinutei militare. Surpriza a constituit-o un exerciţiu militar demonstrativ cu armele, exerciţiu pregătit de elevi în cadrul orelor de pregătire militară.

În Sala de festivităţi a colegiului a fost organizat un minispectacol intitulat Carte de vizită, în care au fost îmbinate elementele de tradiţie populară şi cele moderne; melodiile interpretate de elevul fruntaş Ghişoiu Radu au stârnit ropote de aplauze şi au reunit elevii celor două colegii într-o horă a prieteniei, valsul vienez interpretat de elevii fruntaşi Toma Robert şi Bogdan Ioana a constituit un preambul pentru reiterarea balurilor de altădată, într-un decor modern, dansul country interpretat de elevele fruntaşe Anghelea Cătălina, Borş Raluca, Zugravu Anamaria, Dima Alexandra au adus vestul mai aproape, dansul popular interpretat de elevul fruntaş Onofrei Felix în acompaniament muzical, dar şi în ritmul bătăilor din palme şi-a găsit adepţi şi în rândul colegilor clujeni. Delia Toderici de la colegiul pedagogic a interpretat împreună cu Radu Ghişoiu o melodie populară, aspect ce a demonstrat că altruismul şi colegialitatea sunt valori pe care elevii implicaţi în proiect le fundamentează.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea