Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: „Viitorul tău începe azi” – un proiect ce vizează sprijinirea unor elevi din Alba Iulia în a-şi spori performanţa şcolară

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc astăzi la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba a lansat proiectul – “Viitorul tău începe azi”, realizat  în cadrul Programului european “Tineret în acţiune”. Acest proiect are ca parteneri Colegiul Tehnic “Dorin  Pavel”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Casa  de Cultură  a Studenţilor  şi Centrul de Prevenire, Evaluare  şi Consiliere Antidrog Alba.

Prin proiectul “Viitorul tău începe azi” Fundaţia Comunitară Alba susţine şi promovează iniţiativa unei echipe de tineri din municipiu de a implementa un proiect prin care să crească şi îmbunătăţească abilităţile unui grup ţintă compus din elevi ai Colegiilor Tehnice „Alexandru Domşa” şi „Dorin Pavel” din  Alba Iulia, tineri provenind din licee cu o rată scăzută de promovabilitate la bacalaureat în anul 2012, tineri care sunt şi navetişti sau provenind dintr-un mediu social fără prea multe oportunităţi, expuşi unor probleme care pot afecta rezultatele lor şcolare şi drumul lor în viaţă.

Proiectul are un grup ţintă  format din  62 de elevi de liceu, selectaţi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a din  Colegiile Tehnice  “Dorin Pavel”  şi  “Alexandru  Domşa”, dar şi un grup  suport  de  cca. 30 de liceeni,  format din echipa de implementare a proiectului şi elevi ai Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Acesta va fi implementat în perioada martie-iunie 2013,  iar pe parcursul a trei luni, activităţile care vor fi desfăşurate  vor  contribui la creşterea atractivităţii pentru educaţie prin dezvoltarea personală  a tinerilor implicaţi  în proiect, aceasta făcându-se printr-o comunicare mai bună, prin dezvoltarea încrederii în sine,  prin lecţii de antreprenoriat, prin schimburi de experienţă  cu tineri dintr-un liceu mai bine cotat, prin activităţi formale  şi non formale (workshop-uri, training-uri, etc.), cu implicarea părinţilor, profesorilor, a conducerii colegiilor şi a unor traineri profesionişti.

„Înainte de începerea  activităţilor din proiect  am efectuat un studiu  comparativ  în cele trei colegii, prin aplicarea a peste 250 de chestionare, studiu prin care am dorit  să  obţinem un feedback de la liceeni  în ceea ce priveşte mediul  lor  educaţional, activităţile  specifice  pe care le desfăşoară, interacţiunea cu profesorii şi cu părinţii, motivaţia pe care o au, ş.a.m.d.Rezultatul acestui studiu este că tinerii sunt foarte apropiaţi ca percepţii, indiferent de liceul în care studiază, ceea ce ne face să fim încrezători că  obiectivele  proiectului  nostru  sunt fezabile”,  a declarat Elena Vîrdea, coordonatoarea echipei de implementare.

Astfel, în luna martie vor  avea loc schimburile  de experienţă  între  cele trei  colegii, elevii de la Colegiile Tehnice „Dorin Pavel”şi „Alexandru Domşa” urmând să participe la mai multe cursuri   la  Colegiul Naţional “Horea, Cloşca  şi Crişan”. Urmează  apoi  o serie de vizite la  Centrul de Informare Europeană „Europe Direct” Alba Iulia, unde tinerii se vor informa despre oportunităţile  educaţionale şi nu numai  pe care le au ca şi cetăţeni europeni.  Aceste prime activităţi se vor încheia cu teambuilding-uri găzduite de Casa de Cultură a Studenţilor.În săptămâna 1-5 aprilie vor avea loc workshop-urile “Learn and Fun”. Pe parcursul celor 5 zile, tinerii vor participa la atelierele  “Valorile mele. Ziua mea”,  “Ziua Comunităţii”  “Ziua Carierei”şi  “Ziua Antreprenoriatului”  unde, cu ajutorul trainerilor şi al invitaţilor (oameni de afaceri, persoane din mediul ONG sau din instituţii) îşi vor dezvolta cunoştinţele şi personalitatea.

În luna mai va avea loc evenimentul  “Bursa iniţiativelor antreprenoriale”,  în care tinerii au posibilitatea de  a prezenta şi susţine  iniţiative  proprii  în faţa  unor antreprenori.  Tot  în cursul acestei luni va fi organizată  câte o  întâlnire pe liceu  între părinţii  tinerilor din grupul ţintă, diriginţi  şi conducerea  şcolii, pentru găsirea unor soluţii comune la problemele cu care se confruntă mediul educaţional liceal.

În luna iunie  vor avea loc  trei  sesiuni de dezbateri interactive (pentru fiecare din cele  trei  licee participante în proiect) organizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, în scopul conştientizării riscurilor consumului de substanţe interzise sau care dau dependenţă. La sfârşitul celor 3  sesiuni,  va  fi  organizat  un workshop  în aer liber,  ca o alternativă  pentru petrecerea timpului liber de către liceeni.

Tot în luna iunie tinerii vor participa la atelierele de dans organizate  pentru ei de Casa de Cultură a Studenţilor, o modalitate prin care  îşi vor dezvolta personalitatea, abilităţile de exprimare prin intermediul artei şi acţiunilor nonformale.

Obiectivele proiectului sunt: stimularea interesului tinerilor faţă de educaţie şi perfecţionare continuă, dezvoltarea capacităţii tinerilor beneficiari de a identifica  şi dezvolta oportunităţi  în mediul în care se află  – o alternativă eficientă de adaptare la piaţa muncii; dezvoltarea  personală  a tinerilor prin  îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare  şi relaţionare; Incluziunea unor persoane  dezavantajate, cum sunt elevii  beneficiari de burse sociale sau cei care provin din mediul rural, confruntaţi uneori cu lipsuri educaţionale, chiar materiale, diferenţe culturale şi prejudecăţi; (Re)activarea triunghiului relaţional familie  –  elev  –  şcoală; conştientizarea tinerilor asupra pericolelor care merg mână  în mână  cu scăderea interesului pentru educaţie, societate  şi comunitate precum consumul de substanţe interzise sau de substanţe care dau dependenţă (tutun, alcool, etc.) şi creşterea gradului de conştientizare a comunităţii cu privire la potenţialul tinerilor  în dezvoltarea acesteia.

La conferinţa de presă de astăzi au luat parte: Dorin Sava – directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Alba, Carmen Sânc -dir. adj. al Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”,Radu Cîmpean – directorul Colegiului Tehnic “Dorin Pavel”, Gheorghe Berghian – directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Claudiu Duşa, coordonator al Centrului de Evaluare Antidrog Alba, Elena Vîrdea – studentă şi membru voluntar în cadrul Fundaţiei Comunitare Alba, precum şi elevi din cadrul liceelor implicate în proiect.

Proiectul “Viitorul tău începe azi” este finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acţiune”, administrat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Bugetul total al acestuia este de 4.445 euro, din care 4.095 euro reprezintă grantul acordat de Comisia Europană, iar 350 euro este cofinanţare.

Proiectul este sprijinit  de Societatea pentru Transport Public Alba Iulia.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea