FOTO – VIDEO: Ziua Muncii, Istoria uitată a zilei de 1 mai. Motiv de propagandă și manifestații grandioase în perioada comunistă
Ziua Muncii, Istoria uitată a zilei de 1 mai. Motiv de propagandă și manifestații grandioase în perioada comunistă
În România, sărbătoarea muncii a fost „adusă” de regele Carol al II-lea, în 1890, dar a luat amploare abia în era comunistă. Atmosfera festivă în care se mulţumea pentru liniştea şi bunăstarea oferită era creată de oameni de la sate şi din oraşe, scoşi cu forţa din case pentru a-şi manifesta „recunoştinţa” faţă de „marele erou” reprezentat, pe rând, de Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.
Dintr-o sărbătoare a muncii, cu o tradiţie de mai bine de un secol şi cu origini americane, 1 Mai a devenit o sărbătoare micilor şi a petrecerilor câmpeneşti, pentru majoritatea românilor. Puţini sunt cei care încalcă regula şi la fel de puţini sunt şi cei care îşi mai amintesc cum în vremurile comuniste erau siliţi să participe la paradele închinate „bravilor conducători”.
Pe vremea lui Ceauşescu, defilările au devenit de-a dreptul grandioase.
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă şi manifestaţii uriaşe. Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi , cu toţii se strângeau pentru a demonstra în sincron prin faţa autorităţilor.
În perioada comunistă, evenimentul era marcat de cu defilări grandioase. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu „sentimente de înaltă preţuire şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.
După Revoluţie, 1 Mai a devenit simplă tradiţie sau, mai degrabă, amintire. Astăzi, noi sărbătorim la mare, la munte, cu mici, cu bere şi poate doar cu o scurtă dezbatere despre vremurile demult apuse.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]