Rămâi conectat

Actualitate

FOTO – VIDEO: Ziua Muncii, Istoria uitată a zilei de 1 mai. Motiv de propagandă și manifestații grandioase în perioada comunistă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Muncii, Istoria uitată a zilei de 1 mai. Motiv de propagandă și manifestații grandioase în perioada comunistă

În România, sărbătoarea muncii a fost „adusă” de regele Carol al II-lea, în 1890, dar a luat amploare abia în era comunistă. Atmosfera festivă în care se mulţumea pentru liniştea şi bunăstarea oferită era creată de oameni de la sate şi din oraşe, scoşi cu forţa din case pentru a-şi manifesta „recunoştinţa” faţă de „marele erou” reprezentat, pe rând, de Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Dintr-o sărbătoare a muncii, cu o tradiţie de mai bine de un secol şi cu origini americane, 1 Mai a devenit o sărbătoare micilor şi a petrecerilor câmpeneşti, pentru majoritatea românilor. Puţini sunt cei care încalcă regula şi la fel de puţini sunt şi cei care îşi mai amintesc cum în vremurile comuniste erau siliţi să participe la paradele închinate „bravilor conducători”.

 1 MAI nu s-a sărbătorit întotdeauna la mare sau la munte. Înainte de 1989, clasa muncitoare ieşea la paradele organizate de comunişti pentru a încânta ochiul mai marilor ţării. Citește și: mesaje de 1 Mai

YouTube video

Pe vremea lui Ceauşescu, defilările au devenit de-a dreptul grandioase.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă şi manifestaţii uriaşe. Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi , cu toţii se strângeau pentru a demonstra în sincron prin faţa autorităţilor.

YouTube video

În perioada comunistă, evenimentul era marcat de cu defilări grandioase. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu „sentimente de înaltă preţuire şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

După Revoluţie, 1 Mai a devenit simplă tradiţie sau, mai degrabă, amintire. Astăzi, noi sărbătorim la mare, la munte, cu mici, cu bere şi poate doar cu o scurtă dezbatere despre vremurile demult apuse.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Rezultate simulare Evaluare Națională 2024: Ce note au primit elevii și care este situația pe țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate simulare Evaluare Națională 2024: Ce note au primit elevii și care este situația pe țară Rezultatele simulării de la Evaluarea Națională sunt comunicate vineri către elevi, potrivit calendarului de organizare a acestor testări. Notele elevilor nu sunt afișate public și nu vor fi trecute în catalog. În cursul zilei de vineri, 23 februarie, elevii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea